• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan mitt barnbarn bli gravid?

  Jag har ett barnbarn, 27 år, som har haft blodfyllda cystor på äggledarna. Först blev hon opererad med titthål då doktorn tömde cystorna. För en månad sen blev det en ny operation, nu med snitt. Doktorn fick då lov att ta bort även äggledaren eftersom cystorna var ihopväxta så nu har hon bara en halv äggledare kvar.

  Nu undrar jag om hon kommer att kunna få barn. Hennes pojkvän är mycket barnkär.
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Den åkomma din sondotter har heter endometrios. Normalt finns livmoderslemhinna bara inne i livmodern men vid endometrios finns samma slags slemhinna även utanför. Den vanligaste lokalisationen är äggstockarna och vävnaderna nedtill i buken runt livmodern. Vid mens reagerar slemhinnan lika oberoende av var den sitter vilket innebär blödningar varje månad. Antingen kan det då bli en liten blödning runt slemhinnehärdarna i buken eller så kan det bildas blodfyllda blåsor som på grund av sitt utseende brukar kallas "chokladcystor". Vävnaderna omkring reagerar ofta kraftigt och sammanväxningar och ärrbildningar är mycket vanliga. Detta kan medföra en hel del problem som gör att en operation kan behövas.

  Vad jag förstår av ditt brev är det vad som hänt ditt barnbarn. Du skriver att äggledaren togs bort. Vi har ju två äggledare och jag är inte riktigt klar över om det var hela den ena äggledaren och halva den andra som togs? Är det så att endast yttre hälften av ena äggledaren finns kvar kan det ändå vara möjligt för ett ägg från äggstocken att fångas upp, passera och befruktas. Men blir det inte så finns idag mycket stora möjligheter till hjälp. Och för varje år blir resultaten av detta allt bättre.

  Försök tala med ditt barnbarn! Hon vet säkert genom sin läkare hur mycket som opererats bort och vad som ska göras om hon vill ha barn. Jag tror det är viktigt för er båda två att sitta ner och prata om detta. Säkert behöver hon någon som hon alltid känt, som står henne nära och som förstår. Och du behöver slippa gå med all oro och alla frågor. Men skynda litet långsamt, farmor! Kanske behöver det gå någon tid. Det är ju inte så länge sedan hon opererades.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!