Kan Jonathan få ett syskon?

Varför kan vi inte få barn igen? Vi har en son som är 5 år och har åtminstone i två år försökt få ett syskon...

Varför kan vi inte få barn igen? Vi har en son som är 5 år och har åtminstone i två år försökt få ett syskon åt honom. Trots att jag försöker hålla koll på dagarna just före ägglossning så verkar ingenting fungera.

Jag och min sambo är omkring 30 år och ingen av oss har varit sjuka eller råkat ut för någon olycka som skulle kunna förklara varför vi inte kan få barn igen. Var Jonathan bara en lyckoträff?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Ni har väntat länge nog. Två års försök att få ett syskon till Jonathan är mer än tillräcklig anledning att söka hjälp. Kanske är förklaringen lätt att finna och enkel att åtgärda. Även om du mått bra och inte upplevt någonting onormalt efter förlossningen kan du ha haft en infektion som ställt till med problem så att ägg och spermie inte möts. Du kan ha en liten muskelknuta eller en polyp i livmodern som du inte känner av men som verkar ungefär som en spiral och gör att ett befruktat ägg inte vill fastna i livmodern.

Flera andra orsaker finns också. Din man kan ha haft en lindrig testikelinfektion som han inte haft mycket besvär av och kanske glömt bort. Vissa yrken och arbetsplatser kan ha betydelse för spermiernas rörelseförmåga och livsduglighet. Eftersom nybildning av spermier sker kontinuerligt kan en period i annan miljö vara tillräckligt för att få normala spermier igen.

Ta kontakt med en gynekolog som är speciellt intresserad av och arbetar med barnlöshetsproblem. Både du och din man kommer att bli kallade för samtal och undersökning. Din man kommer sedan att få lämna spermieprov. Du kommer förutom en vanlig gynekologisk undersökning att få gjort en ultraljudsundersökning och sedan kanske röntgen av underlivsorganen eller en s.k. “titthålsoperation”. Dessa undersökningar görs för att få veta hur passagen genom äggledarna är och hur väggen och insidan i livmodern ser ut. Av ditt brev framkommer att du vet när du har dina ägglossningar. I annat fall brukar den här sortens utredningar starta med att ta reda på det.

Scroll to Top