Kan en pisksnärt-skada ge så konstiga symtom?

Jag lider sedan några år tillbaka av en s.k. whiplashskada till följd av en kraftig bilkollision. Blev påkörd bakifrån av en bil i hög hastighet...

Jag lider sedan några år tillbaka av en s.k. whiplashskada till följd av en kraftig bilkollision. Blev påkörd bakifrån av en bil i hög hastighet när jag stod stilla i en bilkö. Sedan dess har jag en besvärande värk i nacke och axlar som förvärras under nattvila och medför att jag vaknar redan efter några timmars sömn. Utöver denna värk har jag också drabbats av en hel del konstiga symtom, bl.a. återkommande “stickningar” på olika ställen i kroppen, ofta i höger eller vänster hands pek- och långfinger. Bettproblem och muntorrhet på natten. Ibland yrselbesvär, dimsyn och rinnande ögon. En magnetröntgen av huvudet visade normala fynd. Min fråga är: är det möjligt att alla de symtom som jag nämnt kan uppkomma efter ett kraftigt nacktrauma? Vad kan man göra för att bota eller lindra besvären.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Dagens läkarkunskap har fortfarande svårt att förklara mekanismen vid kroniska pisksnärtskador i halsen. Att man får ont direkt efter ett kraftigt våld som slungar huvudet fram och tillbaka, och som orsakar bristningar och tänjningar i nackens nerver, muskler, leder och blodkärl, är begripligt. Men ibland upphör inte symtomen när den akuta skadan läkt utan besvären snarare förvärras. Ungefär 1 av 20 pisksnärtskadade får ett bestående invalidiserande handikapp som liknar det du beskriver.

Eftersom de flesta neurologiska eller ortopediska utredningar då inte visar något större fel på halsen och även magnetkamera-undersökning kan vara normal, så blir det ofta problem med intygsskrivning och försäkringar. Bäst är att söka hjälp på någon smärtklinik eller något rehabiliteringscentrum där läkarna är vana vid den här sortens problem. Att mötas av bristande förståelse och minimal empati är annars inte ovanligt och skapar lätt besvikelse och bitterhet hos whiplashpatienterna och deras anhöriga.

Behandlingen går ut på avslappning, massage, andnings- och hållningsövningar. Det gäller att få musklerna mjuka och smärtfria. Ibland hjälper akupunktur. Även aktiviteten i smärtbanorna i nerverna och hjärnan försöker man avleda och minska med olika metoder. Personalen försöker också hjälpa den skadade att få ny livslust och finna vägar att leva vidare trots sina symtom.

Det finns flera patientföreningar för patienter med pisksnärtskador. Riksförbundet för Trafik och Polioskadade, tel 08-629 27 80, kan ge närmare råd och upplysningar.

Scroll to Top