• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag vill så gärna ha större bröst!

  Jag är en tjej på snart 16 år som har ett stort bekymmer. Det är så att jag har inga bröst. Jag är helt platt och det tycker jag är väldigt pisamt. Därför undrar jag om de inte blir större? Jag har läst att en del bröst kan börja växa när man är i 17-årsåldern. Jag fick min mens för ca två år sedan och har vuxit klart för övrigt.
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Redan när vi föds finns anlagen till bröst men det är faktiskt inte förrän vi gått igenom en graviditet som bröstutvecklingen är helt avslutad. Den krafigt ökade produktion av könshormoner som sker under puberteten påverkar hela vår kroppsutveckling med fettfördelning, behåring, röstläge, utveckling av inre och yttre könsorgan. Hos oss kvinnor innebär det bl a att mensen startar. Men ofta är det först så småningom som ägglossningarna och menstruationerna blir regelbundna. För detta krävs att en regelbunden produktion av könshormonerna östrogen och gulkroppshormon har etablerats, vilket ibland kan dröja åtskilliga månader.

  Även för utvecklingen av bröst behövs både östrogen och gulkroppshormon som påverkar olika delar av bröstkörtelvävnaden. Bröstens storlek och form beror emellertid mest på mängden inlagrat fett och bindväv. Det finns därför inget samband mellan bröststorlek och amning - platta bröst kan ofta fungera mycket bättre än jättebröst. Just nu är det väl inte precis det här du tänker på men kanske kan det ändå kännas en liten aning bra att veta.

  Försök att stå ut en tid till och låt din hormonproduktion och din kropp få utvecklas ytterligare åtminstone ett par år. Kanske skulle du kunna investera i en riktigt fin bh med litet extra utfyllnad? Kanske också i en bekväm och skön bh för gympa och liknande? Och när ny baddräkt blir aktuell, fråga efter en modell med inlägg i kupan. Det finns mycket att välja på - du är inte ensam om ditt bekymmer!

  Kvarstår ditt problem, och du fortfarande upplever det lika jobbigt, tycker jag att du i första hand ska ta kontakt med en ungdomsmottagning för en allmänundersökning och framför allt för ett samtal. Som du väl kanske vet finns det numera möjlighet att få hjälp med en mindre bröstplastik. Metoderna och resultaten blir allt bättre efter hand så det kan löna sig att inte ha för bråttom. Man vill heller inte göra den här typen av ingrepp förrän kroppen är helt färdigvuxen. Bra att veta är att amning ofta fungerar bra trots att det gjorts en bröstoperation.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!