• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag mår inte bra av medicinbytet

  Vad är det för skillnad mellan medicinerna Activelle och Ovesterin? Jag har under ca tio år använt Ovesterin och mått bra på den. Senast jag var hos min gynekolog tyckte han att jag istället skulle använda Activelle. Av den får jag väldigt ömma bröst som dessutom stör nattsömnen och jag har svårt att känna på brösten på samma sätt som tidigare för att kolla eventuella knutor. Jag har nu haft denna nya medicin i tre månader och undrar om mina besvär är övergående eller om de kommer att fortsätta på samma sätt. Jag använder även Seloken Zok mot förhöjt blodtryck samt Trombyl.
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
   Jag skulle gärna velat veta av vilken anledning din gynekolog bytte ditt östrogenpreparat. Har någonting hänt dig som gör att östrogendosen borde ökas? Misstänks benskörhet eller någon annan medicinsk åkomma som kan ha samband med östrogenbrist? Varför har du ordinerats Trombyl? Har du haft hjärtinfarkt eller propp i hjärnan?

  Det är nämligen skillnad mellan Ovesterin och Activelle. Östrogendosen i Ovesterin är betydligt lägre än i Activelle. Dosen i Ovesterin räcker till för lokala besvär i framför allt slemhinnorna i slidan och urinvägarna. Vid allmänna övergångsbesvär såsom svettningar och sömnbekymmer måste en högre östrogendos ges. Detsamma gäller om östrogen ordineras för att förebygga bland annat hjärtinfarkt och benskörhet. Om man haft en infarkt har det visat sig att östrogen också kan minska risken för att få en ny. Liknade kan gälla proppar i hjärnan.

  Activelles högre östrogendos gör tillägg av gulkroppshormon nödvändigt. Östrogendosen i Activelle räcker för att bygga upp slemhinnan i livmodern på samma sätt som skedde varje månad din mens pågick. Kroppen utsöndrade då också gulkroppshormon som varje månad bröt ner och stötte ut slemhinnan. Efter menopaus är det inte bara östrogen som minskar utan också gulkroppshormon. Om de litet högre doserna av östrogen tillförs måste därför även gulkroppshormon ges för att inte livmoderslemhinnan ska fortsätta att växa okontrollerat och kanske efter några år utveckla förändringar.

  I Activelle finns av denna anledning både östrogen och en liten dos av gulkroppshormon, tillräckligt stor dock för att motverka uppbyggnad av slemhinnan i livmodern. Problemet är emellertid att man kan få en del biverkningar. Hit hör bröstspänningar. Ofta försvinner dessa besvär efter 2-3 månader men för din del är det kanske tveksamt eftersom du redan hållit på med tabletterna längre tid än så. Ovesterin innehåller enbart östrogen men i så låg dos att gulkroppshormon inte behövs.

  Jag tycker att du ska ta kontakt med din gynekolog. I första hand tycker jag du ska beställa en telefontid vilket är enklare och går fortare. Berätta om dina besvär och fråga varför du fick ett annat preparat. Skulle det ha varit av medicinska skäl, d.v.s. för att förebygga eller lindra en bestämd medicinsk sjukdom genom en högre östrogendos finns andra möjligheter att tillföra gulkroppshormon. Det kanske passar dig bättre än den kontinuerliga lilla dosen varje dag som du får i Activelle.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!