• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag får öronsus av grannens TV

  Jag är en 85-årig kvinna som för sju år sedan fick s.k. tinnitus i mitt huvud. Det är ständigt ett litet brus, men så fort en TV sätts på någonstans så får jag ett brus utan all like. Och eftersom jag bor i ett hyreshus så har de natt-TV på nästan var natt och jag får aldrig sova. Det har ju talats så mycket om tinnitus men aldrig nämns TV som boven, hur kan detta komma sig? Jag tar sömntabletter och tabletter för mitt blodtryck men inget hjälper. Nu orkar jag snart inte längre.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  TV finns i dag i så gott som alla hem och det går knappast att hindra grannarna från att slå på sin TV-apparat. Däremot hör det till god ton att dämpa ljudnivån vid nattligt TV-tittande. Det bästa vore nog om du kunde flytta din säng till en annan vägg eller ett annat rum där du inte blir störd. Det finns emellertid elkänsliga personer som inte tål eldrivna apparater nära sig och som måste flytta till en mer gammaldags bostadsmiljö för att må bra. Men det är ju besvärligt, kostsamt och obekvämt att flytta, särskilt om man fyllt 85 år.

  Att besvären ökar när du ska sova kan förklaras av att kroppen då behöver lugn och ro och reagerar kraftigare på yttre störningar.

  Öronläkarna har ofta svårt att förklara orsaken till öronsus eller tinnitus som det heter på medicinskt språk. TV tillhör faktiskt inte de orsaker som är vanliga. Däremot brukar man skylla på bullerskador, åderförkalkning och högt eller lågt blodtryck, olika öronsjukdomar (som vaxpropp, öroninflammation, fastvuxna hörselben, Ménières yrselsjukdom och skador på hörselnerven) samt medicinbiverkningar. Även sjukdomar i blodet eller ämnesomsättningen kan ge tinnitus. Men i många fall förblir orsaken okänd.

  Behandlingen är ofta vansklig. Det finns patientföreningar mot tinnitus som kan ge stöd och råd. Information kan lämnas av Hörselskadades Riksförbund i Stockholm, tel. 08-45 75 50.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!