• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag drabbas ständigt av infektioner

  Jag är en 22-årig tjej som under fem års tid ständigt drabbats av infektioner. Det kan vara en mycket kraftig förkylning med ont i kroppen och feber. Eller också ont i halsen med hög feber och många gånger gula prickar. Allt detta har återkommit var eller varannan månad.

  Jag har sökt läkare, ibland har jag fått penicillin men oftast sägs det att det är ett virus och ska gå över av sig själv. Tyvärr har det blivit olika läkare, det blir ju så på en vårdcentral.

  För drygt ett år sedan fick jag utslag över hela kroppen som finns kvar mer eller mindre. Av en hudläkare fick jag diagnosen eksem och en salva att smörja med. Dessa utslag ökar kraftigt när mina förkylningar och halsont tilltar.

  Jag har själv förstått att mitt immunförsvar måste vara i botten. Jag vet också att jag ska äta rätt, sova, inte stressa, motionera mm mm. Men hur jag än försöker bli återställd så blir jag bara sjuk. Jag är annars en glad och pigg tjej men av detta blir jag trött och ledsnar snart på allt.

  Finns det ingen hjälp att få så att immunförsvaret stärks? Mamma har en granne som fått injektioner för samma besvär och av detta blev hon frisk. Det låter härligt. Jag har så mycket jag vill göra men blir hindrad av att jag aldrig får vara frisk. Hoppas på en bra lösning. Tack!
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Om dina luftvägsinfektioner kommer tätt, är svårare och varar längre hos dig jämfört med dina kompisar så finns det skäl att kontrollera ditt immunförsvar. Du bör be din doktor på vårdcentralen undersöka att du har rätt antal vita blodkroppar (både de som kallas granulocyter och lymfocyter). Dessutom bör laboratoriet inne på lasarettet kontrollera att du inte saknar någon av de olika gammaglobulinerna. Vanligast är att man har för lite gammaglobulin A eller någon av underklasserna till gammaglobulin G. Man kan också ha brist på något som kallas för komplement.

  Det är läkarna på infektionskliniken som har störst erfarenhet av att utreda och behandla när immunförsvaret sviktar. Om du inte kan få hjälp på din vårdcentral kanske du kan be din doktor att få en remiss dit. Ibland kan det i stället vara någon helt annan åkomma som är orsaken, t ex att flimmerhåren i luftrören står stilla. I vissa fall av immunbrist kan det hjälpa om man får upprepade gammaglobulinsprutor och fyller på kroppens eget immunförsvar. Sannolikt var det sådana injektioner din mors granne fick. Men andra gånger kan extra gammaglobulin framkalla allergiska reaktioner, så det är inte alltid säkert att det är den rätta behandlingen.

  Vid sviktande immunförsvar brukar läkarna ta upprepade prover och ordinera skräddarsydda antibiotika för att undvika alla tänkbara komplikationer. De kontrollerar också att infektionen verkligen läker ut och inte ligger kvar dold. Det är klokt om du försöker att undvika att vistas tillsammans med förkylda personer. Speciellt långa flygresor är kända för att sprida smitta. Då återcirkulerar luften i kabinen och passagerarna andas lätt in varandras mikrober.

  Ditt hudutslag har jag lite svårare att kommentera. Små barn med svår immunbrist kan i sällsynta fall få eksem eller svampväxt i huden. Men något sådant torde inte vara aktuellt i ditt fall.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!