• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur smittar flatlöss?

  Jag har en fråga om flatlöss. Min kille jobbar på annan ort i veckorna och är hemma på veckosluten. Han delar lägenhet med två andra killar. För två veckor sedan kom han hem nersmittad med flatlöss och påstod att killarna lånat ut hans säng en lördagsnatt till en kompis som sovit över och ej talat om eller bytt lakan efter honom. Min kille säger att han fått det genom lakanen men jag har hört sägas att det enbart smittar via sexuell närkontakt. Vad ska jag tro? Det är ju inte trevligt att behöva oroas för andra sjukdomar som kanske inte kan kureras, särskilt som jag själv ju aldrig varit otrogen.
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Först och främst handlar det om att få rätt diagnos och behandling. Hur vet din kille att det handlar om flatlöss? Har han kanske redan blivit undersökt? Om inte tycker jag att både han och du ska få det gjort på en gång. Att du också ska undersökas beror på att du kan ha blivit smittad innan han hade några besvär.

  Antingen kan ni båda kontakta en hudläkare eller kan din kille vända sig till hudläkare och du till gynekolog. Allmänläkare kan också ta hand om er eller remittera er vidare. Är någon av er under 21 år (på vissa orter 25 år) tycker jag att ni ska söka upp närmaste ungdomsmottagning.

  Symptomen kan variera från bara litet irritation och obehag till en intensiv klåda. Vanligen häftar flatlusen fast vid ett hårstå i könsbehåringen. Men även armhålor och andra hårbeväxta områden på kroppen kan drabbas. Utan förstoring är flatlusen svår att upptäcka. Diagnos får man genom att undersöka hårstrån i mikroskop. Som du ju själv skriver rör det sig oftast om en sexuell smitta. Men man kan inte utesluta att smitta kan ha skett genom t ex sängkläder eller toalettartiklar. Lusen får sin näring genom att suga blod men varken lus eller lusägg kräver vår kroppstemperatur för kortare överlevnad.

  Flatlöss behandlas (liksom även huvudlöss och skabb) lokalt med Tenutexsalva enligt vissa föreskrifter. Oftast räcker det med en enda behandling. Eftersom sexuellt överförd smitta är det vanligaste om man fått flatlöss görs alltid en litet mer ingående undersökning med tanke på detta. Man tar därför samtidigt också prover på andra sjukdomar som kan smitta genom sexuell kontakt. Jag tror att inte minst detta kan kännas skönt för er båda att veta så att ni slipper den sortens oro framöver.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!