• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag bli av med min skäggväxt?

  Jag är en kvinna i 70-årsåldern och jag lider oerhört av svår hårväxt i ansiktet. Mest på hakan, som riktig skäggstubb. Jag har talat med en hudspecialist och det finns något medel som kan stoppa vidare spridning men som har biverkningar.

  Finns det inget som kan ta bort all hårväxt?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Tyvärr är ditt brev litet väl kortfattat. Jag skulle till exempel gärna vilja veta hur länge du haft dina besvär, om skäggväxten är den enda förändringen eller om röstläget också blivit djupare och mörkare, om clitoris förstorats eller om du lagt märke till någon annan förändring i kroppen.

  Oberoende av detta bör du först och främst ta kontakt med en endokrinolog och/eller en gynekolog. Innan någon behandling inleds måste en del prover tas för att så långt möjligt få svar på varför du fått din svåra hårväxt i ansiktet. Det kan nämligen bl.a. bero på förändringar i binjurarna eller, i sällsynta fall, en äggstockstumör som producerar manligt könshormon. Viktigt är att du får rätt behandling om orsaken till dina besvär kan diagnostiseras. Vanligast är emellertid, att ökad behåring i ansiktet hos kvinnor beror på en medfödd helt godartad förändring. Ganska vanligt är också att besvären uppkommer eller förvärras under graviditet och efter menopaus.

  När ingen bestämd orsak kunnat påvisas blir nästa steg att hjälpa dig med din skäggväxt. Alldeles enkelt är det inte. Ibland kan det vara aktuellt med medicinsk behandling. Du har redan haft kontakt med en hudspecialist. Numera finns auktoriserade hudterapeuter som har särskilt utbildning och är mycket duktiga när det gäller att ta hand om dessa problem. Du får vara beredd på att det krävs ett flertal behandlingar och att det kan kosta en del men resultatet brukar bli jättefint.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!