• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hjälper östrogen mot migrän?

  Jag har i många år av och till lidit av migrän. Dock inte värre än att jag lärt mig leva med det och "mota" anfallen med tabletter (i mitt fall Anervan).

  I 50-årsåldern började jag ta östrogen för att motverka de vanliga klimakteriebesvären. Det fungerade bra och jag har tagit dessa tabletter nu i tio år. Under dessa år har mina migränanafall blivit både färre och lindrigare och jag är övertygad om att det, åtminstone till en del, berör på östrogenet. Då jag några perioder hållit upp med östrogen har nämligen migränen kommit tillbaka som förr.

  Jag tänker fortsätta med mitt östrogen eftersom jag mår bra av det, men jag är nyfiken på om andra gjort samma erfarenhet som jag vad gäller migrän och östrogen. Finns det några undersökningar gjorda?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
   Under årens lopp har gjorts många undersökningar och mycket har forskats om migrän. Trots det är grundorsakerna fortfarande bara delvis kända. Det finns emellertid en hel del kunskap vi kan använda oss av och möjligheterna till hjälp blir också efter hand allt bättre.

  Migrän är vanligt särskilt bland kvinnor. Även om man har olika teorier om orsakerna är alla överens om att det finns ett samband mellan migrän och de kvinnliga könshormonerna, östrogen och gulkroppshormon. Vi vet att under de perioder som hormonsvängningarna är störst är också besvären värst. En sådan period är runt menstruationerna, 3-4 dagar före till 4-5 dagar efter första mensdagen. En annan sådan period är klimakteriet.

  Östrogen har en blodkärlsvidgande effekt bl.a. på kärlen i och runt hjärnan. Strax före en menstruation sker en kraftig sänkning av östrogenhalten i blodet. Följden blir en sammandragning av blodkärlen vilket kan vara en förklaring till att migränanfallet utlöses.

  Under en graviditet ligger östrogennivåerna i blodet högt och stabilt, mot slutet av graviditeten 100 gånger högre än normalt. De allra flesta kvinnor med migrän mår utmärkt och är helt anfallsfria under sina graviditeter.

  Samband mellan migrän och hormoner kan man också se av p-piller. För en del kvinnor är det bra och deras besvär lindras. För andra kvinnor kan det vara tvärtom så att huvudvärken förvärras. Varför det finns så stora skillnader vet vi inte idag.

  Under klimakteriet då hormonsvängningarna är kraftiga och östrogennivåerna successivt sjunker försämras många kvinnor med migrän. Mycket ofta hjälper östrogen och besvären lindras eller kan i bästa fall försvinna helt.

  Det finns kvinnor som efter någon tid kan sluta med östrogenbehandlingen utan att få sin migrän tillbaka. Men många har samma erfarenhet som du - när de försökt sluta med östrogen har besvären återkommit.

  Ditt beslut är rätt. Det finns ingen anledning att inte fortsätta med östrogen om du mår bra och om du inte av någon orsak har fått annat besked. Det kan vara lämpligt med en läkarkontroll ungefär vartannat år. Det är också viktigt om du står kvar på östrogen att du fortsätter med mammografikontroller.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!