• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Brun fläck som växer på kinden

  Mitt problem är att jag sedan minst 5 år tillbaka har en brun fläck på högra kinden under ögat. Den har långsamt blivit större och mörkare och är nu ungefär så stor som en 5-krona, fast inte så rund. Min svärdotter har länge envisats att jag ska låta operera bort den, men jag känner mig för gammal. Hur tycker du att jag ska göra? Kan den försvinna av sig själv utan operation?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Din svärdotter har rätt. Jag tycker att det är bäst att du visar upp din kind för doktorn på vårdcentralen så att hon/han kan ge dig råd om bästa behandlingen av den bruna fläcken. Det kan vara en helt ofarlig fläck, men du kan också ha en åkomma som heter lentigo maligna och då bör du absolut få den borttagen. På de stora sjukhusen finns plastikkirurger som är mästare på att operera utan att det blir missprydande ärr efteråt. Du bor ganska nära Umeå där det finns ett stort universitetssjukhus och kan säkert få en remiss dit.

  Lentigo maligna räknas som ett förstadium till den allvarliga hudcancern melanom. Fläcken brukar under många år inte ge några symtom förutom att den just är brun och långsamt breder ut sig. Men sedan kan fläcken plötsligt ändra utseende och bli sårig, knottrig och svart. Då har den blivit elakartad och växer på djupet. Samtidigt är risken för spridning stor.

  Små lentigo-fläckar är vanliga i ansiktet på äldre personer som solat mycket. Helst ska en sådan fläck tas bort medan den är liten. Då är den fortfarande ofarlig och kan frysas eller brännas med laser. Men när den blivit större som hos dig så är operation i regel att föredra. Du rekommenderas också att skydda dig mot solen och hålla dig i skuggan, samt bära bredbrättad hatt och använda solskyddsmedel i framtiden.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!