• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Beror mina underlivsbesvär på åderbråck?

  Jag är en änka på 76 år. För tre år sedan började ett märkligt pulserande i slidan och det har fortsatt och blivit starkare sedan dess. Jag har varit hos fyra gynekologer men ingen kan se något som är fel. Dessutom har jag frågat alla läkare jag känner. Det gör inte ont men är ju ganska obehagligt. Särskilt mycket känns det när jag sitter eller ligger och har därför svårt att somna. En distriktssköterska menade att det kanske kunde vara åderbråck i slidan. Vad tror du?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Jag kan mycket väl förstå att det inte varit lätt för dig att få en förklaring till dina symptom. I litteraturen har jag heller inte sett det här beskrivet. Men faktiskt har jag själv för en del år sedan haft en höggravid kvinna som patient med stora åderbråck i underlivet. Hon hade viss smärta och en svullnads- och obehagskänsla men beskrev också besvär som inte var helt olika dina. Så kanske hade din distriktssköterska rätt i sina funderingar.

  Åderbråck eller varicer beror på en försvagning av väggarna i en del vener, d.v.s. blodkärl som leder blodet mot hjärtat. Förändringarna gör att det bildas säckformiga utbuktningar i kärlväggarna, kärlen blir vida och slingriga och kan ibland se ut som långstäckta nystan. Vanligast är åderbråck i underbenen men det finns andra lokalisationer. Exempel på det är hemorrojder som är åderbråck i ändtarmsmynningen. Hos både män och kvinnor kan åderbråck också förekomma i underlivet även om det är något mindre vanligt. Tendens till åderbråck är oftast medfödd. Men ökad belastning som arbete i stående under längre tider, graviditet, kraftig övervikt och annat som ger större motstånd mot blodflödet i kärlen kan bidra till att åderbråck utvecklas eller förvärras.

  Varicer i slidan och blygden finns nästan bara beskrivna i samband med graviditet. Då går de oftast spontant tillbaka efter graviditeten. Detsamma gäller underbensvaricer som uppstått under en graviditet, vilket för övrigt är anledningen till att man inte ens vill ta ställning till operation förrän tidigast ett halvår efter förlossningen. Även andra varicer kan minska om orsaken till en ökad belastning försvinner.

  Det kan finnas andra förklaringar till dina besvär. Nerverna till bäckenbotten kan vara påverkade av en skada eller åldersförändring i ryggen. Resultatet kan bli domningar och minskad känsel i underlivet men också motsatsen, en kraftigt ökad känsel. I en sådan situation skulle det kanske vara möjligt att du kunde märka de normala pulsationerna i blodkärlen.

  Flera gynekologer har undersökt dig och du har haft dina besvär under mer än tre år. Någon oro för att orsaken till dina symptom skulle vara någonting "farligt" behöver du därför inte ha. Men eftersom du upplever så stort obehag, att du har svårt att somna, tycker jag att du ska beställa ny tid hos en gynekolog för både undersökning och samtal. I bästa fall får du en trolig förklaring och kanske viss hjälp. I annat fall är det viktigt att du någorlunda kan acceptera dina besvär och börja sova normalt igen.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!