Beror min heshet på medicinen?

Min fråga är om det finns någon bot för hesheten i halsen som jag fått efter att ha ätit Levaxin i 30 år? Är nu...

Min fråga är om det finns någon bot för hesheten i halsen som jag fått efter att ha ätit Levaxin i 30 år? Är nu 70 år. Jag undrar också om denna heshet kommer att bli värre allt eftersom åren går? Är för övrigt frisk.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag tycker att du ska be din doktor kontrollera orsaken till din heshet. Levaxin-tabletterna som du tar för att höja din ämnesomsättning är knappast orsak till att du är hes. Möjligen skulle för låg ämnesomsättning vara anledningen. I så fall skulle du också känna dig frusen, förstoppad, trött, initiativlös och deprimerad.

Det är öronläkarna som bäst kan kontrollera dina stämband genom att titta djupt ner i svalget med en spegel eller böjd kikare. Orsaken till hesheten kan vara att stämbanden är inflammerade, svullna och knottriga, eller att nerven som styr stämbanden är förlamad. Rökning kan ge cellförändringar på stämbanden och räknas som det allvarligaste hotet mot en normal stämma. Men även virus och överansträngning med långvarigt, högröstat tal kan få stämbanden att svikta.

En god gammal regel säger att om man varit hes i mer än tre veckor utan känd orsak så är det dags att få stämbanden undersökta hos doktorn.

Scroll to Top