Är det inte längre bra med lavemang?

Jag undrar om lavemang inte är att rekommendera numera? Förr fanns engångslavemang att köpa på apoteket, men det finns inte längre. Jag tyckte att det...

Jag undrar om lavemang inte är att rekommendera numera? Förr fanns engångslavemang att köpa på apoteket, men det finns inte längre. Jag tyckte att det var bra. Har läst att det finns tabletter i stället, men de är receptbelagda så det är ju omständigt att få tag i. Tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

De flesta läkare är överens om att lavemang är “en sista utväg” när inget annat hjälper och att det helst bara ska användas för tillfälligt bruk. Risken är annars att de normala framåtdrivande tarmrörelserna ytterligare försvagas och att förstoppningen på sikt blir ännu mer uttalad. Lavemangskannor med slang och pip som rymmer mer än en liter vatten och sköljer högt upp i grovtarmen används knappast längre. Det finns dock fortfarande ett större lavemang att köpa på apoteket som heter Klyx och som mjukar upp hård avföring i grovtarmen. Det finns att få receptfritt i doser på drygt 1 dl (120 ml) och ca 2,5 dl (240 ml). Tillverkaren har emellertid inte alltid kunnat leverera Klyx så att det täcker efterfrågan, vilket kanske du råkat ut för på ditt apotek.

Annars används mest små mikrolavemang på 5-10 ml, t ex Mikrolax, Toilax eller Resulax, som smörjer längst nere i ändtarmen.

I första hand rekommenderas vid förstoppning förebyggande dietråd och lösande kost som linfrö och allmänt fiberrik mat. Mycket grönsaker är bra, om man tål det. Det är viktigt att tänka på att vissa mediciner mot värk, depression, orolig mage, högt blodtryck och hjärtbesvär som biverkan kan ge trög mage. Tar man sådana mediciner kan det vara klokt att också ta pulver mot förstoppning. De fungerar genom att binda vatten och öka volymen av tarminnehållet som också blir mjukare och lättare för tarmen att knåda. Effekten är långsiktig och man kan inte räkna med något snabbt resultat, så det gäller att inte ge upp. Dessa medel räknas som helt ofarliga även om man tar dem dagligen. De är receptfria. Däremot ska man försöka vara mer återhållsam med små laxertabletter eller droppar som direkt verkar på tarmrörelserna och som kan skapa ett beroende av laxermedel i framtiden.

Scroll to Top