• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är blåsan något jag behöver oroa mig för?

  Jag är snart 72 år och änka. Mitt problem är att det kommit ut en blåsa av skinn ur slidan. Detta hände för något är sedan, men eftersom jag inte haft ont har läkarbesök inte varit aktuellt. Nu tar jag chansen att fråga om det kan vara något jag behöver oroa mig för. Jag är i övrigt frisk. Under årens lopp har jag gått igenom tre magoperationer och tagit bort livmoder och äggstockar.
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Även du har troligen råkat ut för det som på latin heter prolaps och som betyder frambuktning eller framfall. Muskulaturen i slidväggar och i bäckenbotten blir svagare när vi blir äldre. Förlossningar, tunga lyft, förstoppningar m m ökar risken för detta. Den minskade östrogenproduktionen efter menopaus bidrar också till att musklaturen försvagas.

  Du behöver inte oroa dig. Framfall är inte något farligt men du kan så småningom få en del problem. Är det framväggen som buktar kan du få svårighet med att tömma blåsan men också med urinläckage. Är det bakväggen kan det ibland bli litet besvärligare att tömma tarmen. Det kan också kännas litet dragningar i ljumskarna, diffus molvärk nedtill i ryggen eller viss spänning i slidöppningen om det gäller större framfall. Samtidigt finns det väldigt många kvinnor som har stora framfall utan att någonsin få några problem.

  Jag tycker att du i alla fall ska gå till en gynekolog, bli undersökt och få behandlingsråd. Det finns nämligen en hel del som man kan göra för att stärka bäckenbotten och förebygga problem i framtiden. Ofta kan extra östrogentillskott behövas. Detta tillsammans med bäckenbottengymnastik kan göra stor nytta. En fördel är att till en början få hjälp och råd med träningen av en uroterapeut eller sjukgymnast (be om remiss). Sedan gäller det för dig själv att göra det till rutin och envist fortsätta. Det här är nämligen inte frågan om någon korttidsbehandling utan någonting som du och de flesta av oss kvinnor helst bör fortsätta med under hela livet.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!