Trippelmordet i Handen – dådet som chockade Sverige

Under natten till den 9 januari 1967 bevakade två poliser och en väktare ett nytt köpcentrum i Handen i Stockholm. Nybygget hade redan haft flera inbrott. Det som skulle vara ett rent rutinuppdrag slutade i trippelmord.

Tidigt på morgonen anlände en elektriker till sin arbetsplats vid Handens centum. Till sin bestörtning upptäckte han en person som låg vid en av lastbryggorna. När han kom närmare såg han blodspår och att mannen bar uniform. Det var en nattvakt och han var död. Bredvid satt en stor schäfer, till synes oskadd. Den chockade elektrikern larmade polisen, som skickade ut en patrull.

Det var då de hittade ytterligare två döda män i uniform. Den här gången rörde det sig om poliser. Över hela betonggolvet låg mängder av tomhylsor från automatvapen. Väggarna bar spår av en våldsam skottlossning.

Läs även: 5 svenska seriemördare som satte skräck i landet

Kollegorna som hittade dem kände omedelbart igen de två döda polismännen. De hette Uno Helderud och Lars Birger Wikander. Senare identifierades den döde nattvakten som Nils Bertil Nilsson.

Larm utfärdades till Rikskriminalen och tekniska roteln. En uppskakad polismästare, Eric Norlén, sa efter att ha besökt mordplatsen:

– Jag tror det vilar en förbannelse över Handens polisdistrikt. Det har inträffat något fruktansvärt.

Uno Helderud och Lars Birger Wikander. Foto: Polismuseet

Morden i Handen 1967

Morden skakade om hela landet. Fram till nu var polismord väldigt ovanligt i Sverige. Särskilt som man ansåg att inbrottstjuvar, till skillnad mot bankrånare, sällan eller aldrig bar handeldvapen. Därför blev bestörtningen ännu större när den tekniska utredningen visade att gärningsmannen – eller gärningsmännen – använt både kpist och pistol.

På golvet kring lastbryggan och i en korridor hittades över 60 tomhylsor.

Polisen fick in många tips, varav det mest intressanta var från en nattvakt i Bollmora. Dagen före trippelmorden hade han hittat en uppbruten branddörr i en byggnad. När han öppnade den stod han öga mot öga med en maskerad man som hade en kofot i ena handen och en kpist i den andra. Vakten reagerade blixtsnabbt och sköt in en tårgaspatron innan han smällde igen dörren. När polisen kom till platsen hade den beväpnade mannen försvunnit.

Nedgången till lastintaget i Handens centrum. Här på lastbryggan hittades väktaren ihjälskjuten. Foto: Polismuseet

Gärningsmannens flickvän förhördes

Efter några dygn stod det dock klart att det handlade om samma gärningsman som i Handen. På lastbryggan bredvid poliserna hittades nämligen samma kofot som använts för att bryta upp dörren i Bollmora.

Läs även: Arvid gick för att plocka lingon – hittades död i skogen

Polisen gick ut i pressen och bad allmänheten om hjälp samtidigt som man inledde en för den tiden omfattande jakt på förövarna. Bland annat förhördes en kvinna i området Hökarängen som påstods ha kontakter med grova brottslingar. Hon var nervös men nekade till att ha någonting med morden att göra och polismännen gick sin väg. Vad de inte visste var att hon var flickvän till en av gärningsmännen – och att han gömde sig i köket när polisen hälsade på!

Polisen genomsöker förövarnas bil. Foto: TT

Uno Helderud och Lars Birger Wikander

Veckan efter dådet begravdes polismännen Uno Helderud och Lars Birger Wikander i Österhaninge. Bland de församlade fanns, förutom änkor och barn till de omkomna, kollegor och en hedersvakt från polisen. Bland de närvarande fanns också rikspolischefen och justitieministern. Vakten Nils Bertil Nilsson begravdes under hedersbetygelser i Huddinge.

Utredningen verkade ha gått i baklås. En bit in i februari tänkte de båda poliser som besökt kvinnan i Hökarängen återigen på att kvinnan varit både disträ och nervös. Kanske var det dags att förhöra henne igen. Mycket riktigt, nu berättade kvinnan utan omsvep vad hon visste och avslöjade namnen på de tre gärningsmännen. Hon sa att hennes pojkvän kommit hem till henne och sagt att han hade varit med om något fruktansvärt under natten. Polisen fick veta att pojkvännen ingick i en stor stöldliga som sysslade med inbrott och häleri. Ledaren hette Leif Peters.

Här förs den misstänkte, längst till höger, in till rättegången. Foto: TT

Leif Peters greps

Polisen grep helt odramatiskt pojkvännen och en annan brottsling i sina bostäder i södra Stockholm. De hette Gustav Torver och Leif Wahlkvist och anhölls skäligen misstänkta för inbrott och olaga vapeninnehav. Däremot var Leif Peters försvunnen. Och mycket talade för att det var han som använt kpisten mot polismännen och vakten.

Läs även: Medåkersmordet 1953: Alvina, 71, mördades på väg till brorsonen

Det skulle visa sig att han befann sig på en resa till Tunisien. Under en mellanlandning i London köpte han en svensk dagstidning. I den läste han att han var efterlyst för mord.

Eftersom han inte hade några pengar kvar åkte han hem och gömde sig i en skola i Stockholm innan han tog tåget till Strängnäs. Efter ett tips greps han den 13 februari.

Leif Peters. Foto: Polismuseet

Därför sköt Leif Peters vakten och poliserna

Den 28-årige Leif Peters, som tidigare varit officersaspirant, erkände morden. Han var en säregen person som länge trott att Sverige skulle råka i krig. Stöldräderna förklarade han med att han ville bunkra upp förråd med saker innan kriget bröt ut. Det gällde också att beväpna sig och han skaffade sig flera handeldvapen och en kpist.

Läs även: Polisen sadlade om – blev yrkesmördare: ”75 kronor för kvinnor”

Leif Peters hade själv jobbat som vakt i ett par år, och det var under den tiden som han hade träffat sina två kumpaner. Tillsammans drömde de om det stora lyftet, det som skulle göra dem rika. De hade gjort flera lyckade inbrott, men natten då de gick ner i det underjordiska garaget i Handens centrum förändrades allting. När de upptäckte att det fanns en vakt och två poliser var det för sent att fly, och Peters slet fram sin kpist och började skjuta. Hans båda kumpaner blev förfärade och flydde upp från lastbryggan till gården utanför. Efter en stund kom även Leif Peters upp.

Dömdes till 12 års fängelse

Han påstod att han skjutit männen i självförsvar och att de inte var riktiga poliser eller vakter utan beväpnade konkurrenter till Leifs liga. Trion körde bort från Handen och kastade kpisten och stöldgods i Riddarfjärden.

Huvudförhandlingarna hölls i Södertörns tingsrätt och domarna avkunnades i augusti. Trots att mer än ett vapen användes så tog Leif Peters på sig hela skulden och han dömdes till tolv års fängelse för mord och grov stöld. De båda andra dömdes till fem års fängelse för stöld och häleri. Leif Peters flyttades så småningom till en psykiatrisk klinik. Han avled 2006, 68 år gammal.

Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top