• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur får jag folk att tycka om mig?

  Hej Benny!

  Jag är en kvinna, pensionär sedan två år tillbaka. Min man arbetar fortfarande, vi har det bra tillsammans, men hur ser framtiden ut för oss? Jag tycker alkoholintaget har ökat och det gör mig orolig. Hur blir det när han slutar sitt jobb?

  Jag är så ensam, eller känner mig ensam. När jag gick i pension inbillade jag mig att några av mina förra arbetskamrater och jag skulle ses då och då. Men det har inte blivit så. Sen upplever jag att min väninna sedan många år har ändrat sitt beteende mot mig. Vad har hänt som gör att vi inte har samma kontakt som förr? Jag känner mig nedstämd och bär känslan av dåligt samvete som tär.

  Tror oftast att allt är mitt fel, analyserar vad som sagts och det blir till "berg", även om jag inte vet varför. Vad kan jag ändra i mitt beteende, för att bli mer omtyckt?

  Skytten


  Bennys svar: Jag säger som kungen, ibland är det dags att vända blad. Du har börjat ett nytt liv som pensionär, dina arbetskamrater är kvar i sin vardag. De undviker inte dig, de har bara mycket som ska skötas på ledig tid. Jag ser att du går med i en förening och får nya vänner. Och jag ser dig i en gymnastikgrupp där du också möter nya kompisar som du har roligt med. Du kommer inte att få tråkigt!
  Du måste prata med din man om att han börjat dricka mer. Det är inte så att han utvecklat en alkoholism än, men fortsätter han som han gör är han i fara. Det kan gå fort utför. Sök hjälp utifrån om det behövs, en första kontakt med vårdcentralen kan visa vägen.

  Sen vill jag säga, du har gjort inte gjort något för att stöta bort din väninna, förklaringen är att hon mår dåligt just nu och orkar inte träffas. Ni tar upp kontakten igen när hon mår bättre. Inse att du är en fantastisk vän, som stöttar, finns där för andra, är ärlig. Tvätta bort dina skuldkänslor. Du blir omtyckt för precis den du är!

  Kram Benny

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!