3 kaféer i Skåne värda en omväg

I år är det ju semester hemma och umgänge utomhus som gäller. Vill du uppleva något nytt? Sugen på en fika bland getter, fjällkor och höns? Hemmets Journal har besökt tre genuina kaféer i norra Skåne.

Glada Geten Gårdsmejeri

Var: Lilla Oberöd, drygt en mil söder om Hässleholm.
Drivs av: Victoria Mårtensson Winberg, 45, och Henrik Mårtensson, 44.
På gården finns: Butik och servering som bland annat serverar ostkaka, marmelader, korvar och gårdens produkter.

Välkommen på gofika bland glada getter

Getost, en prisbelönt ostkaka och en kidnappning. På Glada Geten har det varit full fart sedan starten för snart tio år sedan. Häromåret utsågs också gårdsmejeriet till ett av de bästa besöksmålen i Skåne.

När Hemmets Journal besöker Glada Geten Gårdsmejeri i Lilla Oberöd i norra Skåne hörs plötsligt ett bräkande. En get har lyckats ta sig ut ur inhägnaden och närmar sig uteserveringen, till 3-årige Gottfrids glädje.

– Den här geten är nästan översocial. Hon älskar människor och vill vara där vi är, säger Henrik Mårtensson som driver gårdsmejeriet tillsammans med hustrun Victoria Mårtensson Winberg.

Efter att lille Gottfrid och hans mamma Kajsa Baekmark Månsson fått klappa geten och återvänt till sitt bord kan Henrik bära tillbaka rymlingen till inhägnaden.

– Det här är ganska typiskt getter. De är mycket sällskapliga, säger Henrik.

På Glada Geten får getterna ta plats. Det är de som är grunden till hela verksam­heten. Men vanligtvis får besökarna bara smaka osten som tillverkats av deras mjölk och titta på dem i inhägnaden ett stenkast från uteserveringen.

3 kaféer i Skåne värda en omväg
Henrik och Victoria ser fram emot en härlig kafésommar.

Får som hobby

Berättelsen om det lilla gårdsmejeriet och drömmen om att tillverka egen ost började med att Henrik i början av 2006 tillträdde tjänsten som anläggningsansvarig på Hovdala slott, som ligger några kilometer från Lilla Oberöd.

Där träffade han Victoria, som på den tiden arbetade i slottets kafé. Tycke uppstod direkt mellan de unga tu och han gjorde sig gärna ett ärende in till kaféet under sina arbetsrundor på slottet.

– Victorias mammas man Conny hade sitt finger med i spelet. Han tyckte att vi skulle passa för varandra och fungerade lite som en äktenskapsförmedlare, säger Henrik med ett leende.

På den tiden hade Henrik ett 30-tal får på gården i Lilla Oberöd, som ligger drygt en mil söder om Hässleholm. Men han bedrev fårskötseln mest som ett hobbyprojekt.

– I början funderade jag och Victoria på att ägna oss åt fåravel, men för att det ska löna sig måste man ha minst 400 djur och det hade vi inte plats för.

Det var en projektledare inom Hässleholms kommun, Bjarne Öhrling, som vid ett besök på gården föreslog att Victoria och Henrik skulle satsa på getter istället.

– Det var inget vi nappade direkt på, men hans förslag sådde ett frö. Startskottet till ett getostmejeri kom när vi fick vår son Melvin 2010. Jag kände att jag inte ville fortsätta jobba sena kvällar på restaurang när vi hade ett litet barn, säger Victoria.

Victoria och Henrik hittade ett mejeri i Sörmland som var till salu. De monterade ner det och flyttade det till Skåne. Med på köpet fick de 30 getter.

– De första åren gick de bara i hagen och kostade oss pengar. Samtidigt gick vi flera kurser för att lära oss mer om getter och deras mjölk, berättar Victoria.

Det är betydligt mer komplicerat att ysta ost av getmjölk än av vanlig komjölk.

– Mjölkens kvalitet varierar mycket beroende på vad getterna äter och vilken tid på året det är.

De första åren försökte Victoria och Henrik hitta återförsäljare och de åkte runt på marknader och sålde sina ostar. Ett genombrott kom när en av vandringslederna som utgår från Hovdala slott anlades utanför deras gård. De öppnade en servering där de, förutom sina ostar, erbjöd kaffe och kakor.

3 kaféer i Skåne värda en omväg
Getter är sociala djur, intygar Victoria, Melvin och Henrik.

Misstag blev succé

Sommaren 2017 blev Victoria och Henrik rikskända när en av deras getter, killingen Getrud, fördes bort från gården. Hon hittades en vecka senare i en stekhet bil utanför Eriksdalsbadet i Stockholm.

Efter många turer kunde Victoria och Henrik få tillbaka Getrud och paret som förde bort henne dömdes senare för häleri och djurplågeri.

– Vi fick mycket uppmärksamhet på grund av det, men vi var mest bara glada att vi fick tillbaka vår get, säger Victoria.

En lite udda bieffekt av kid-(get)nappningen av Getrud var att den ledde till en av deras populäraste ostar. Under stressen när Getrud var borta gjorde Victoria ett misstag när hon skulle göra en blåmögelost.

– Resultatet blev en mildare blåmögelost som vi döpte till Getrud. Den är vår storsäljare tillsammans med färskosten Black Metal och vitmögelosten Death Metal, berättar hon.

De senaste åren har Victoria och Henrik tilldelats flera utmärkelser. Deras ostkaka, som dock inte är gjord på getmjölk utan på mjölk från fjällkor, har erövrat såväl guld- som bronsmedalj i SM i mathantverk.

Glada Geten Gårdsmejeri korades till läsarnas favorit av Magasinet Skåne 2019 och de var också med långt fram när Skånska Gastronomipriset delades ut i kategorin årets skånska destination.

2019 började de bygga ut serveringen och de utökade utbudet med kött från linderödsgrisarna som de skaffat.

Sedan kom coronapandemin.

– Vi var tvungna att stänga ner helt. Först vid midsommar kunde vi öppna. Först bara på helgerna och sedan hade vi öppet fyra dagar i veckan fram till slutet av september, säger Henrik.

– Men i år hoppas vi att vi ska kunna ha serveringen och butiken här i Lilla Oberöd öppna som vanligt, säger
Victoria.

3 kaféer i Skåne värda en omväg
Melvin med Getrud som kidnappades häromåret.

Lill-Stinas Café och Agnes Gårdsmejeri

Var: Strönhult, en mil söder om Lönsboda.
Drivs av: Lill-Stina Verner, 37, och Annelie Svensson, 63.
På gården finns: Ett mejeri och ett kafé som bland annat serverar blåmögelost, färskost och salladsostar som gjorts på mjölk från fjällkor. Fjällkorna betar i hagarna intill gården.

Här kommer osten från korna runt hörnet

Det kan knappast bli mer närproducerat än så här. Annelie Svensson gör osten på mackorna från mjölk som gårdens kor producerat.

Långt ut i skogen vid Strönhult i nordöstra Skåne, knappt en mil söder om Lönsboda, ligger Agnes Gårdsmejeri och Lill-Stinas Café. Det drivs av Annelie Svensson och hennes dotter Lill-Stina Verner.

I de natursköna hagarna runt den faluröda gården med de vita knutarna går ett tiotal fjällkor fridfullt och betar. Det är de som är huvudleverantörer av mjölken till gårdsmejeriet. Mer närproducerat än så här kan det knappast bli.

– Medan mamma ystar ostmassan som ska bli blåmögelostarna, tre varianter av salladsostar och färskost bakar jag allt bröd till kaféet och breder smörgåsar. Det är mycket jobb och eftersom jag vill att allt ska vara nybakat måste jag ibland baka på nätterna, säger Lill-Stina med ett skratt.

3 kaféer i Skåne värda en omväg
Dotter och mor, Lill-Stina och Annelie, älskar sina fina fjällkor.
Foto: Stefan Lindblom

Lill-Stina och hennes mamma drog igång verksamheten i Strönhult strax efter midsommar för två år sedan.

De hade då flyttat hela mejeriet och kaféet från Kläcklinge vid sjön Åsnen, där de tidigare var etablerade, för att starta på nytt i Skåne åtta mil söderut.

– Här är underbart vackert och jag var inte det minsta orolig för att våra kunder inte skulle hitta hit. Starten sommaren 2019 blev en succé och vi hade gott om besökare, berättar Annelie.

Även förra året gick bra för dem, trots coronapandemin och restriktionerna, och de hade öppet fem dagar i veckan.

– Vi byggde bland annat till serveringen med en terrass med ett tak, som ligger precis i anslutning till mejeriet. Där kan gästerna slå sig ner ute i friska luften och ändå ha skydd om det skulle börja ­regna, berättar Annelie.

Fjällkor är enligt Annelie och Lill-Stina mer personliga än vanliga kor och givetvis har varje ko ett namn. I hagen bredvid gården går bland ­annat Selma, Sia, Glittra och Pärla.

3 kaféer i Skåne värda en omväg
– Här är så underbart vackert, säger Lill-Stina. Foto: Stefan Lindblom

– Senaste ­tillskottet bland dem är Malin, ­berättar Lill-Stina.

Annelie har varit förtjust i fjällkor ända sedan hon var liten flicka på föräldragården i Eringsboda i Blekinge. När hon fyllde 40 år fick hon sin första egna fjällko i födelsedagspresent. Det var då allt började.

– Jag döpte den till Agnes och det är den som senare fått ge namn åt gårdsmejeriet, berättar hon,

Från den 1 maj i år räknar Lill-Stina med att ha öppet fem dagar i veckan, från onsdag till söndag.

– Förutom fjällkorna har vi vaktlar på gården och jag serverar bland annat en smörgås med stekt vaktelägg och färskost, berättar Lill-Stina.

3 kaféer i Skåne värda en omväg
Annelie gör all ost själv i sitt mejeri.

Vildrosor & Höns

Var: Hagstad, mellan Perstorp och Örkelljunga.
Drivs av: Cecilia ­Wennström, 65.
På gården finns: Kafé med servering av kakor, tårtor och smörgåsar. I bersån växer rosor och på gården går höns och ett par myskänder.

Höns, ankor och mormors goda kakor i romantisk miljö

På gårdskaféet Vildrosor & Höns känner man sig förflyttad minst 100 år tillbaka i tiden. Hela miljön andas tidigt 1900-tal och personalen som serverar kaffe och kakor bär tidstypiska kläder.

Gårdskaféet med tillhörande bed and breakfast i Hagstad i norra Skåne, mellan Perstorp och Örkelljunga, förenar Cecilia Wennströms två främsta intressen – trädgård och höns.

– Rosorna i bersån får symbolisera trädgårdsintresset och på gården har vi både höns och ett par myskänder som möter besökarna, säger Cecilia med ett leende.

Ett tredje stort intresse är byggnadsvård och det var det som fick avgöra hela stilen på det blivande kaféet när den tidigare flygvärdinnan Cecilia förvärvade 1700-talsgården 2005.

3 kaféer i Skåne värda en omväg
Romantisk gammaldags stil råder hos Vildrosor & Höns. Här är Fanny Eriksson.

– Stilen är från förra sekelskiftet och ett par decennier framåt. Jag försöker hålla mig inom den tidsperioden när det gäller inredningen, kläderna och kakorna.

På Vildrosor & Höns serveras en mängd olika sorters kakor bakade efter recept som Cecilia fått från sin farmor och mormor. Här finns också smörgåsar med ägg och sill och räkor.

– Det enda moderna vi har är nog morotskakan, berättar hon.

Hela förra året valde Cecilia att hålla stängt på grund av coronapandemin, men i år räknar hon med att ha öppet på helgerna i juni och onsdag till söndag under juli och augusti.

Som kuriosa kan nämnas att bara 500 meter från Vildrosor & Höns ligger gården där författaren Artur Lundkvist föddes.

3 kaféer i Skåne värda en omväg
Morotskakan är det modernaste inslaget på kakbordet.
Scroll to Top