• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Låt våren blomma i loppisfynden

  Vårens blommor blir ljuvligt vackra i loppisprylar och ­auktionsfynd. Det går att plantera i det mesta, men tänk på att skydda ömtåliga kärl!

  Låt våren blomma i loppisfynden

  De flesta av oss har fina gamla föremål undanstoppade i skåp och förråd. Kanske dina krukor, korgar och burkar passar för vårens första blommor! Men var försiktig så att du inte skadar dem – det är inte bra med jord och vatten direkt mot krukorna. Är det billiga loppisfynd, eller om planteringen bara ska dekorera bordet några timmar, kan det kanske kvitta. Annars är muggar, burkar och lådor av plast bra att sätta i de föremål du är rädd om.

  Med uttjänt porslin kan man göra fina stilleben. Arthur Percy designade Vinranka (1938–1969) i flytande blått för Gefle porslinsfabrik.

  Planterar du i kaffekoppar eller andra små föremål kan du skydda dem med plastfolie på insidan och lägga lite småsten i botten under jorden. Små planteringskärl torkar ut fort – vattna därför ofta och lite. Om du gör en mer varaktig plantering är det viktigt att vattnet kan rinna ut och inte blir stående i krukan.

  Oregano, citronmeliss, basilika och rosmarin står fint i de gamla plåtburkarna. Förr sparades dessa vackra burkar från kex-, kaffe- och choklad-fabrikerna och användes hemma i hushållen. De tillverkades i stora mängder i början av 1900-talet.

  Pärlhyacinter, här ovan i Alvar Aaltos kända glasvas från 1937 som fortfarande är i produktion. Murgröna i en plastmugg med vatten i fajansurna från Gabrielverken, 1930-tal.

  Pärlhyacinter och vita penséer blir ett vackert blickfång i korgen. Har man stora planteringskärl och växter med små rotsystem kan man lägga i en upp-och-nervänd plastburk i botten innan jorden fylls på.

  En fin trälåda med vårens första blommor piggar upp på yttertrappan! Här blommar stjärnöga i pigga färger. Trälådor kan du hitta på loppis. Gamla specerilådor med tryckt text är mycket populära.

  Om du lägger plastfilm på insidan skyddas porslinet. De småblommiga minipenséerna är ätbara och dekorativa att ställa på matbordet. Den lilla skålen ovan är Stig Lindbergs Pynta (1962–1965), Gustavsberg.

  Pelargoner passar i klassiska blåvita krukor och krus. Skydda dem genom att ställa innerkrukan på ett fat eller i en plastburk. Pelargoner trivs både inne och ute.

  Koppar är ett kraftigt material som varken rostar eller går sönder i första taget. I den lilla hinken får det plats en glasburk med blommande syrener. Liten insvängd kopparhink med hänkel, sent 1800-tal.

  Planteringstips!

  • Använd antika krukor som ytterkrukor så slipper du kalkavlagringar och smuts.
  • Plantera blommor i innerkrukor av plast eller lera med fat under.
  • Korgar och porslin kan kläs med plast på insidan för att skyddas.
  • Billiga loppiskrukor kan du plantera direkt i. Om de ­saknar hål i botten, lägg i lecakulor innan du fyller på jord.
  • Om krukan fått en spricka, undvik att blöta den. Annars suger den åt sig vatten som kan missfärga sprickan och gå in under glasyren.
  • De flesta vårblommor torkar snabbt och måste vattnas ­regelbundet.
  • Lökväxter behöver inte vattnas – men de mår bra av en dusch med blomsprutan.
  • Lerkrukor blir som nya om de gnids in med matolja.
  • Använder du ett stort ­planteringskärl är det inte nödvändigt att fylla hela med jord. Lägg en upp-och-nervänd plastkruka med en tidning över innan du fyller på med jord.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!