Carina Bergfeldt: Det sa pang bom smack när jag mötte Jesper

Nu är det Carina Bergfeldt som håller oss sällskap på bästa sändningstid på fredagarna. Här berättar hon om livet som dubbelarbetande småbarnsmamma. Och om kärleken till sin man.

Att bli utrikeskorrespondent har varit Carinas dröm så länge hon kan minnas.

– Jag drömde om ett jobb som korrespondent på tv men trodde inte det var något för mig med tanke på att jag kommer från Götene och talar en bred västgötska. Min självbild passade helt enkelt inte in med att jag skulle vara på tv.

Carina Bergfeldt

Ålder: 40 år.
Familj: Maken Jesper Zølck och sonen Hamilton.
Bor: I Stockholm.
Gör: Utrikeskorrespondent samt programledare för Carina Bergfeldt i SVT1.

Carina blev istället världsreporter på en kvällstidning. Hon bevakade en hel del av världens elände och flyttade fram och tillbaka mellan länder och världsdelar. Så ringde SVT och erbjöd henne jobbet som utrikeskorrespondent i USA.

– Till en början kände jag mig både rädd och skräckslagen, men samtidigt hade min dröm gått i uppfyllelse, säger Carina som verkar lyckas med allt hon tar sig för.

Under fyra år har hon rapporterat för nyhetsprogrammen Rapport och Aktuellt. Hon har intervjuat alla från president Trump i Vita huset till folk på gatan.

Carina har en förmåga att få kontakt med människor i svåra situationer, att få dem att prata och hon vet hur hon ska göra det obegripliga mer begripligt för sina tv-tittare.

– Jag försöker aldrig använda fina ord, det gör bara att folk känner sig dumma. Jag ser ingen poäng med det,
förklarar hon och fortsätter:

– Jag tror att folk på miltals avstånd kan känna om man är en bluff eller inte, speciellt om de har en historia att berätta. Jag har alltid sökt mig till människor som har ett öde och jag tror att de känner att jag bryr mig på riktigt.

Carina Bergfeldt: Det sa pang bom smack när jag mötte Jesper
Carina är en folkkär reporter som nu har en egen pratshow.
Foto: Karl Nordlund/SVT

Beundrar prins Daniel

Så fick Carina ännu ett livsavgörande samtal från SVT. Fredrik Skavlan skulle vara föräldraledig och han behövde en ersättare. Ville hon ställa upp?

– Fredrik och hans team föreslog mig som ny värd för en egen talkshow, berättar Carina och hon beskriver känslan av det nya uppdraget som svindlande, läskigt och jätteroligt.

– Det kom liksom från ingenstans. Det känns som ett enormt ansvar och jag har massor att leva upp till. Min största utmaning är att jag ska våga vara bara jag. Jag kommer inte försöka efterapa Skavlan, Luuk eller
Dabrowski utan bara lita på att det blir bra om jag bara är mig själv, säger Carina.

Hon menar att en kvinnlig programledare nog ställer en annan typ av frågor än en manlig.

– De flesta programledare är vita män i 50-årsåldern. Att jag är ung kvinna gör saken lite annorlunda, jag tror det kan påverka vilken slags frågor man väljer att ställa till dem man möter, menar Carina.

Coronan har både hjälpt och stjälpt Carina och hennes kollegor att få intressanta personer som gäster.

– Kulturpersonligheter tillhör ju den grupp som just nu är extremt svårt drabbade. De är inte ute på turnéer eller fullbokade med annat och istället har de tid att komma till oss, vilket är positivt. Samtidigt ställer corona till det en hel del. Vi pratar ständigt om hur vi kan göra programmen coronasäkra. Corona är en ständigt oinbjuden gäst i våra diskussioner. Vi kan ju inte flyga hit gäster kors och tvärs, säger Carina och avslöjar att prins Daniel är en av hennes drömgäster.

– Jag är gift med en man som är väldigt trygg med att leva med en kvinna som det går bra för och som gör karriär. Han är stolt över mig och gillar att stå bakom och applådera. Inga jämförelser med kronprinsessan och mig för övrigt, men hon har också hittat en man som stöttar en stark kvinna. Prins Daniel är extremt tillbakadragen och jag tror det finns otroligt mycket styrka i en man som går två steg bakom sin hustru. Detta land behöver fler män som prins Daniel och jag är otroligt nyfiken på honom som person. Tyvärr tillhör hela hovet den grupp av människor som är extra svåra att få till intervjuer med, inte minst nu i coronatider.

Carina Bergfeldt: Det sa pang bom smack när jag mötte Jesper
Söta sonen Hamilton är döpt efter en musikal som betyder mycket för hans mamma och pappa.
Foto: TT

Hamilton betyder allt

Sedan Hemmets Journal senast skrev om Carina har hon inte bara hunnit gifta sig, hon har också blivit mamma. Sonen Hamilton har fått följa med Carina på jobbet som korrespondent i USA. De har besökt inte mindre än elva av USA:s delstater.

– Ja, under det senaste året har det verkligen hänt massor även i mitt privata liv. Numera finns det en liten person som bestämmer när jag ska vakna och när jag ska sova. Att få barn förändrar precis allt, men jag tycker att jag lyckats kombinera mitt yrkesliv med rollen som mamma. Kanske inte med magnifikt resultat men ändå.

Carina beskriver hur Hamilton betyder allt i livet för henne.

– Hamilton har förändrat hela mitt liv. Han har gjort mig mer beskyddande och han har helt klart utvecklat min förmåga att hålla många bollar i luften.

Det är ju en enorm resa att få barn. Tidigare kunde Carina störa sig på människor som sa att barn var livets mening.

– Och när Hamilton kom så drabbades jag ärligt talat inte av den där himlastormande kärleken direkt. Jag upplevde inte det där som alla sa att man skulle känna. Det var mer en känsla av ”Men åh, vilken söt unge!”. Men efter 2–3 månader drabbades jag av ett helt obeskrivligt lyckorus. Jag kände bara ”Fy farao, vad jag älskar dig!”. Det är såklart en väldigt häftig känsla.

Carina berättar att sonen är döpt efter musikalen Hamilton. Både Carina och maken Jesper Zølck älskar musikalen som de har sett fyra gånger och ofta drar interna skämt och citat ifrån.

Musikalen har varit en genomgående röd tråd i parets kärlekshistoria och flera låtar från den har spelat viktiga roller i deras liv tillsammans. Till exempel friade Jesper till Carina genom att citera låten Helpless.

– Jesper hade sagt upp sig från sitt jobb och kommit över till mig i USA. Han hade köpt en låtsasring, eftersom han vet att jag vill välja själv, sedan bestämde vi att vi ville gifta oss snabbt och att det skulle ske i Washington. Han friade på min födelsedag i februari och sedan gifte vi oss i juni.

Bröllopet beskriver Carina som helt perfekt. Endast med några få gäster och i den stad som de båda älskar.

– Det vi la pengar på var bröllopsfotografierna. Det var min största önskan, vackra bröllopsbilder på oss bland alla de vackra monumenten som finns i den staden.

Carina Bergfeldt: Det sa pang bom smack när jag mötte Jesper
Carina och Jesper fick sitt drömbröllop i Washington.
Foto: Privat

Brinner tillsammans

Jesper kommer från Danmark och jobbar med tv även han. Hon berättar att det inte bara klickade när de träffades i USA första gången, det sa snarare ”pang, bom, smack”.

– Redan tidigt i vår relation gav vi oss tusan på att det skulle fungera, trots 6 500 kilometer emellan oss. Som utrikeskorrespondent har man ju alltid jour och jag fick inte lämna landet. Därför fick han alltid komma över till mig och så var det bara att be till högre makter att inget stort i USA skulle inträffa under just de dagarna som han var på besök, säger Carina.

– Kärnan i vår relation skulle jag nog säga handlar om vårt gemensamma driv och glöden vi känner för olika frågor. Det är härligt att få brinna tillsammans med en person som man älskar.

Carina växte upp med en pappa som pendlade mellan att vara ”världens bästa pappa” och en ”fruktansvärd karaktär” som Carina kände sig väldigt rädd för.

– Det förekom en hel del våld i vårt hem. Jag och flera andra i familjen polisanmälde honom, men i slutändan så ­vågade ingen vittna, suckar Carina och fortsätter:

– Växer man upp med våld i sin närhet som jag gjorde blir man väldigt otrygg som person. Jag har varit väldigt osäker på relationer och det följer tyvärr fortfarande med mig i livet, vare sig jag vill det eller inte, berättar Carina. Hon lever konstant med en känsla av att bli lämnad. Jag utgår från att alla människor en dag kommer att försvinna, säger Carina.

Hon beskriver vidare hur tidigare kärleksrelationer kunnat se ut och mäns olika reaktioner på hennes rädsla för att bli lämnad. Men hur Jesper mötte henne på ett annat sätt än någon annan gjort. Han frågade Carina hur han kunde göra henne trygg.

– Jag förklarade då för honom att jag kommer vakna varje morgon i resten av våra liv och tro att idag är dagen kommen då han ska överge mig. Efter detta samtal började han varje morgon med att skicka ett sms med orden ”Jag stannar idag också och jag älskar dig” och det har han aldrig glömt, berättar Carina.

Hur ser du på framtiden?
– De största saker jag har fått uppleva har jag aldrig ens ­vågat drömma om. Kanske drömmer jag om att bara våga leva livet här och nu, att just inte drömma framåt så mycket.