Ta en promenad i Vintersverige!

Vandra i vacker natur behöver inte bara vara en sommaraktivitet. Det finns fantastiska leder som lockar till sköna vintervandringar. Här är åtta favoriter.

Att åka längdskidor eller gå på turskidor genom fjällvärlden är ett utmärkt sätt att uppleva naturen vintertid, men även i söder och långt upp i norr finns det fina vandringsleder som passar utmärkt för en promenad när snön inte ligger så djup.

Just i år är det ju extra viktigt att tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus med ett rejält avstånd till andra för att minska risken för covid-19.

Ta en promenad i Vintersverige!
Vår reporter Niklas Kämpargård vandrar i vackra Fulufjällets nationalpark i Dalarna.

Så packa ryggsäcken med fika och ge dig ut på en vandringstur hemomkring. Har du ingen led i närheten finns det fina vandringsturer i alla naturreservat (en bra bit över 5 000 stycken) och mängder med låglandsleder i alla landskap, från Skåne till Lappland.

Längst upp i norr är det svårt att vandra på vintern eftersom snödjupet helt enkelt är för djupt. Med snöskor på fötterna – breda ramar med imponerande bäryta som spänns fast på kängorna – kan man däremot vandra även på djup snö.

Tänk på att det kan vara svårt att gå om det ligger mycket snö. I synnerhet kan det vara svårt att bedöma underlag och halka. Ett tips är att gå med stavar och broddar.

Ta en promenad i Vintersverige!
Det kan vara ordentligt blött på lederna i Kristianstads vattenrike.

1. Upptäck fantastiska våtmarker

Kristianstads vattenrike, Skåne

Fantastiska Helge å – Skånes största vattendrag – sträcker sig från källflödena i urbergsområdet på Sydsvenska höglandet till utloppet i Östersjön strax söder om Kristianstad i nordöstra Skåne.

I Kristianstads vattenrike, ett av de sju biosfärområden som Unesco utsett i Sverige, breder Helge å ut sig och skapar fantastiska våtmarksområden som inte bara skyddar låglänta Kristianstad från översvämningar utan som också ger goda förutsättningar för en rik flora och ­fauna.

I anslutning till ån breder Sveriges största areal av inlandsstrandängar ut sig där människor skördat foder åt djuren i århundraden. Strandängarna är enormt viktiga för rastande, häckande och övervintrande våtmarksfåglar.

Det finns flera olika leder att välja mellan, allt från sumpskogsturen på Ekenabben (800 meter) till den betydligt längre Linnérundan (6 km) eller det senaste tillskottet på Skåneleden: SL6 Vattenriket som omfattar sex mils vandring genom områdets varierade och artrika natur.

Du behöver givetvis inte gå hela leden utan kan välja din egen favorit efter ork och förutsättningar.

Ta dig hit: Tåg eller buss till Kristianstad.

Ta en promenad i Vintersverige!
Fantastiska Järnavik i Blekinge skärgård. Här börjar och slutar Svalemålaleden.

2. Härliga vyer över havet

Svalemålaleden, Blekinge

Med start vid Järnaviks camping (mellan Karlshamn och Ronneby), just där Blekingekusten är som vackrast, följer du Svalemålaleden söderut genom mäktiga bokskogar, betade strandängar, lummiga hagmarker och härliga vyer ut över havet.

Trots att leden ligger förhållandevis skyddad kan det blåsa ­ordentligt när vindarna tar i. De regnbågsfärgade ledmarkeringarna är lätta att följa och naturens variation ger fantastiska möjligheter att njuta av ­Blekinges härliga natur.

Fördelen med Svalemålaleden är att du startar och slutar på samma punkt (Järnaviks camping). Totalt är leden 6,3 km lång. Kombinera gärna med en tur längs Blekingeleden, exempelvis från Järnavik till Ronneby brunn (21 km).

Ta dig hit: Det saknas kollektivtrafik till Järnavik, men du kan beställa anslutningstrafik till ordinarie kollektivtrafik via tjänsten Öppen närtrafik som beställs genom Blekingetrafiken, telefon ­0455-165 00.

Ta en promenad i Vintersverige!
Svartgölen på Store Mosse är en favorit.

3. Storslagna vidder väntar

Store Mosse nationalpark, Småland

Sydsveriges största mosse bjuder på unika möjligheter att upptäcka viddernas storslagenhet helt utan störande stimulus utifrån. Välj den södra delen av parken, så långt ifrån Naturum och riksväg 151 som möjligt, för att undvika oväsen från vägen.

Genom att starta i Andersberg och vandra norrut kan du njuta av mossens storslagenhet och Blådöpets vattenspeglar så länge vintern inte tagit sitt grepp om mossen. Du vandrar på spänger nästan hela vägen (cirka 7 km) och slutar vid vandrarhemmet i Lövö.

Vill du hellre gå hela vägen till Naturum är sträckan 14 km. Är det snö kan man mycket väl åka skidor eller gå på snöskor, en populär aktivitet året runt, även på sommaren, eftersom snöskorna gör att du kan ta dig fram över sanka partier utan att sjunka ner i mossen.

Ta dig hit: Det går buss till ­Naturum från Värnamo. Till ­Andersberg krävs egen bil eller taxi. Om du går hela vägen till Naturum kan du enkelt ta bussen tillbaka till Värnamo.

Ta en promenad i Vintersverige!
Mäktiga rasbranter i ekopark Halle-Hunneberg.

4. Njut av magisk utsikt

Ekopark Halle-Hunneberg, Västergötland

Mäktiga Halle- och Hunneberg består av de båda separata platåbergen Halleberg och Hunneberg mittemellan Vargön och Vänerns södra strand. Här kan du njuta av höga rasbranter, knotiga ekar och djupa raviner.

Besök gärna rasbranterna, därifrån är utsikten magisk, liksom de härliga Öjemossarna som består av ett 400 hektar stort våtmarksområde där det finns gott om både fiskgjuse och älg. Den som har lyckan på sin sida kan dessutom se bäver kring parkens vattendrag.

Ta dig hit: Buss till Vargön och sedan promenad till platåbergen. Enklast är att åka egen bil eftersom det är långt mellan vandringslederna och boendealternativen.

Ta en promenad i Vintersverige!
Mystiska Hästenäs kyrkskog i Östergötland.
Foto: Elisabet Magnusson

5. Urgamla ekar finns kvar

Hästenäs kyrkskog, ­Östergötland

Naturreservatet Hästenäs kyrkskog, mellan Åtvidaberg och Söderköping, är ett fint exempel på sydländskt skogsbetesland. Här växer naturskogsartad tallskog på höjderna och månghundraåriga ekar på de sydvända branterna därunder.

På flera håll längs sjön Yxningens strandkanter och runt de gamla torpruinerna finns fina lövskogar med inslag av mycket ek. Tack vare skogar marginellt påverkade av människan hittar man stora mängder grov död ved i reservatet, något som gör förutsättningarna för skalbaggar och vedlevande insekter mycket bra.

Parkera på p-platsen söder om vägen mellan Borkhult och Ringarum (det finns en skyltad p-plats) och leta dig söderut längs lederna i riktning mot Hästgöl. Den längsta rutten är strax över en mil lång, men det finns flera kortare alternativ.

Ta dig hit: Med bil från Ringarum (E22:an) västerut mot Åtvidaberg.

Ta en promenad i Vintersverige!
Tiveden bjuder på trolska skogar året runt.

6. Skog, sjö och grottor

Tivedens nationalpark,­ ­Västergötland/Närke

Mäktiga Tiveden är på intet sätt synonymt med svensk skog så här långt söderut. Istället möts man av gammeltallar, hällmarker och härliga insjöar omgärdade av djupa skogar, jätteblock och djupa sprickdalar.

Här är nämligen spåren av inlandsisens härjningar större än på många andra håll i landet, och klippblock, vildmarkssjöar och grottor ger fina miljöer att vandra i.

Totalt finns det 3,5 mil led i ­nationalparken, allt från korta Tärnekullerundan (1,3 km) till ­betydligt längre Trehörningsrundan (9,5 km) och favoriten Oxögabergsrundan (6,7 km) som tar dig rakt genom Tivedens gammelskogar, från mosstäckta, fuktiga granskogar till sanka ­dalgångar och typiska tjäder­skogar och karga hällmarker.

Ta dig hit: Tivedens nationalpark är svår att nå utan bil. ­Parkera vid huvudentrén och följ Oxögabergsrundan norrut eller österut. Du börjar och ­slutar på samma plats.

Ta en promenad i Vintersverige!
Njupeskär i Fulufjället är ett av Sveriges högsta vattenfall och fryser under vintern.

7. Se världens äldsta träd

Fulufjällets nationalpark, ­Dalarna

Trots att Fulufjällets nationalpark ligger långt upp i fjällvärlden är det inte ovanligt att man kan gå längs spängerna ända upp till Njupeskär, ett av Sveriges högsta vattenfall, mitt i vintern.

Parkera vid parkeringen och följ markeringarna mot Njupeskärsrundan, en 4 km lång vandringstur som tar dig till Njupeskärsstugan och tillbaka. Från stugan har du en fin vy mot vattenfallet, som givetvis är
fruset vintertid.

Vanligtvis är leden avstängd närmare vattenfallet, till följd av risk för laviner, men man får en fantastisk vy över fallet också från stugan. På vägen tillbaka (vintertid går man samma väg fram och tillbaka eftersom den andra delen av leden inte vinter-underhålls) traskar man genom fantastiska naturskogsbälten där snötyngda granar ramar in den mysiga vandringen.

Njupeskärsstugan är öppen året runt, så du kan både rasta och värma dig där inne om vädret är dåligt. Nordväst om fallen växer världens äldsta träd, granen Old Tjikko som är drygt 9 500 år gammal, men det går inte att vandra hit på vintern.

Ta dig hit: Enklast med egen bil från Särna. Man kan åka kollektivt till nationalparksentrén med hjälp av flextrafik (Särna–Fulufjället–Gördalen) som beställs minst tre timmar i förväg via telefon 0774-44 00 00.

Ta en promenad i Vintersverige!
Från toppen av Skuleberget vid Höga kusten är utsikten milsvid.

8. Naturen växlar ständigt

Höga kusten, Ångermanland

Få andra platser i Sverige erbjuder en sådan variation när det kommer till vandring som populära världsarvet Höga kusten, där du kan vandra omgiven av skog, berg och hav om vartannat. Trots att Höga kusten och Ångermanland ligger relativt långt norrut i landet gör snöfattiga vintrar det möjligt att vandra i världsarvet året runt.

På vintern är dessutom besökstrycket långt mindre än på sommaren och du kan njuta av Skuleberget och Slåttsdalsskrevan nästan helt för dig själv. Prova att vandra Höga kusten-stigen (5 km tur och retur) – kanske Sveriges vackraste vandringsstig – ända upp till toppen av Skuleberget och världens högsta kustlinje, 286 meter över havet.

Eller ge dig av från entré syd i nationalparken till Slåttdalsskrevan (3,5 km enkel väg) längs fina leder. Du som orkar bör ta omvägen upp på Slåttdalsberget för att kunna njuta av medhavd fika med magisk utsikt över världsarvet.

Om du vill uppleva mer av nationalparken kan du fortsätta längs nationalparksrundan (10–13 km, beroende på vägval), från Slåttdalsskrevan i riktning mot Tärnättvattnet och vidare ut mot havet. Därifrån följer du blå led i riktning mot Tärnättholmarna eller Näskebodarna och följer kusten tillbaka till entré syd.

Ta dig hit: Det krävs egen bil för att ta sig till lederna under vinterhalvåret. Parkera vid entré syd till nationalparken, vid Naturum (tyvärr stängt under vintern) eller Friluftsbyn.

Ta en promenad i Vintersverige!
Ibland finns fina vandringsleder nära där man bor. Då är det lätt att locka med barn och hund.

Fler låglandsleder att vandra i vinter

Skåneleden:
www.skaneleden.se

Blekingeleden:
www.ark56.se

Hallandsleden:
www.hallandsleden.se

Östgötaleden:
www.ostgotaleden.se

Sörmlandsleden: 
www.sormlandsleden.se

Bergslagsleden:
www.bergslagsleden.se

www.roslagen.se/roslagsleden

Naturkartan (finns både som app i telefonen och som webbplats) kan du se vandringsleder över hela landet:
www.naturkartan.se

Scroll to Top