• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Små tips som hjälper dig att leva i nuet

  Att må bra och leva livet är en konst. Men genom att vara nyfiken, empatisk och inte glömma att ta hand om sig själv kan man komma en god bit på vägen, menar Mats och Susan Billmark som är aktuella med en ny bok på temat.

  Små tips som hjälper dig att leva i nuet

  Den bok som sålde mest i Sverige år 2015 var Lär dig leva, skriven av Mats och Susan Billmark. För många svenskar har parets ord blivit en vän att hålla i handen när det är tufft – mycket på grund av deras förmåga att enkelt och frikostigt dela med sig av egna erfarenheter. Mats har till exempel själv slutat med psykofarmaka, vilket han berättar om i den nya boken Lär dig leva NU, som släpps i höst.

  – Ett genomgående tema i den nya boken är nog att människor ska känna igen sig i våra berättelser, att de ska vilja stanna upp och fundera över hur de lever sina liv och hur de skulle vilja förbättra sina liv med hjälp av våra inspirerande tips och råd, säger Mats.

  Ett av nutidsmänniskans största hinder för att må bra är att vi inte övar oss på att vara mer tacksamma för det vi har, menar han. Vi tror hela tiden att vi ska må bättre eller bli lyckligare om bara "det" eller "det" hände.

  – När vi är så mycket fokuserade på vad vi önskar ska hända blir vi besvikna när det inte händer. Vi kan bara påverka nuet, inte det som eventuellt ska hända och så jämför vi oss för mycket med varandra istället för att njuta av det vi faktiskt har, säger Mats.

  Generellt handlar mycket om att vi har för höga förväntningar, menar han. Saker blir verkligen inte alltid som vi önskar. Och om det blir som vi önskar – så är vi inte nöjda ändå. Då tar nästa förväntning vid.

  – Mycket handlar om att stanna upp och njuta av det vi har.

  Genom att vara mer närvarande i stunden kan vi åstadkomma en förändring, menar Mats.

  – I närvaron kan vi agera och få något att hända. Det ger kraft och energi och vi känner oss handlingskraftiga och mindre som ett offer.

  Därför bör vi öva på närvaro i olika situationer, menar han. Men eftersom det inte ger omedelbar effekt så är det lätt att tappa sugen efter ett tag.

  – Att öva på medveten närvaro är otroligt underskattat! Men det tar tid och kräver medvetenhet och är dessutom en "färskvara" precis som alla andra färdigheter vi behöver öva på. Många små, korta medvetna, enkla andningsövningar då och då under dagen skulle också förändra många människors liv. Men antagligen låter det för enkelt för att människor ska ge det en chans.

  Enkel andningsövning
  1. Börja med att ta några djupa andetag – in genom näsan och ut genom munnen.
  2. Fördjupa andetagen och låt dem ta mer och mer plats i dina lungor. Låt lungorna expandera både utåt sidorna och ner i magen.
  3. När du känner att andningen är djup och lugn börjar du räkna dina andetag. Till exempel kan du andas in på fyra sekunder, hålla andetaget lika länge och sedan släppa ut luften på fyra sekunder.
  4. Fortsätt så länge du vill eller kan just idag.
  5. Avsluta genom att sluta räkna och låt andningen sköta sig själv igen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!