Hannas råd till dig som förlorat en livspartner
– Var snäll mot dig själv. Du får gärna vara ledsen, men tillåt dig även att skratta åt saker mitt uppe i all sorg.
– Försök att regelbundet umgås och prata med andra människor. Om du så bara orkar en kort stund är det bättre än inget.
– Se till att äta ordentligt. Orkar du inte laga maten själv, köp färdigmat i affären.
– Skaffa dig bra sovrutiner. Har du problem med tankar som mal på natten, ta då en tupplur på dagen så att du känner dig pigg.
– Att skaffa sig ett husdjur är ett bra sätt att känna sig behövd, samtidigt som du får sällskap.
Det oundvikliga är att vi kommer till en punkt i livet där livspartnern dör – ett trauma av sorg för många.
– Ofta känns det som en amputation, som om du förlorat en kroppsdel. Kärlekens pris är att förlora den man älskar, säger psykoterapeuten Hanna Möllås med familjeinriktning som specialitet. Hon poängterar samtidigt att sorgen efter den förlorade livspartnern naturligtvis kan upplevas olika, beroende på hur man är som person.
– Men det är inte ovanligt att förlusten leder fram till en livskris där man ställer sig frågan: Vem är jag?
Förlusten kan också innebära att man måste ta på sig nya roller i det praktiska livet, som att laga mat, betala räkningar, städa och allt sådant som den andra parten gjorde tidigare.
– Sådant är heller ingenting som man förbereder sig på, inte ens om partnern har en dödlig sjukdom. Hoppet är det sista som överger oss och i sådana situationer stämmer det väl.
En del upptas helt av sorgen efter livskamraten, vilket kan vara oerhört farligt.
– Brustet hjärta är en sjukdom som innebär att sorgen blir så stark att den får fysisk påverkan som liknar hjärtattack. Men sorgen kan även ge koncentrationssvårigheter, problem med magen, ont i leder och muskler, ständig trötthet och så vidare. Det är påfrestningar som kroppen inte orkar med i längden och som kan leda till en för tidig död, säger Hanna Möllås.
Skaffa en hobby
Därför är det oerhört viktigt att inte sluta sig med sorgen utan att söka gemenskap. Även om det känns jobbigt är det bättre att prata med någon en halvtimme om dagen än att sitta helt ensam.
– Det är också viktigt att skaffa sig rutiner och att fortsätta göra vardagliga hushållssysslor som när man var två. Att äta ordentligt är ett måste och tycker man om att laga mat är det förstås ett bra sätt att hålla sig sysselsatt. Väljer man att köpa färdigmat i butikerna så är det ändå mycket bättre än att inte äta alls.
Många följer personen efteråt genom att minnas saker de gjort tillsammans. Att plocka fram gamla foton och sortera dem i ett album är ett exempel på hur sorgen kan bearbetas.
Hanna förordar också fysisk aktivitet. Det kan vara olika motionsformer eller att bara ta en promenad för att få frisk luft.
– Känns det obekvämt att gå i området där du bor, ta bilen eller bussen och åk någonstans där det känns bekvämt att promenera. Det viktiga är att du rör på dig.
Att söka sig ut i det sociala livet genom att gå med i en förening eller skaffa sig en hobby är också att rekommendera. En del väljer att skaffa en ny livspartner, något som Hanna Möllås också tycker är bra.
– Tills döden skiljer oss åt har för tidigare generationer uppfattats som att det är fel att bli lycklig med någon annan. Det är tvärtom väldigt bra för hälsan och humöret att bli lycklig och förälskad på nytt.