• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så påverkas du av ett glutenstopp

  Trodde du att glutenfritt automatiskt betyder lägre vikt och bättre hälsa? Så är inte riktigt fallet. Men gör du kloka val och byten av livsmedel kan du både tappa kilon och bli gladare på köpet.

  Så påverkas du av ett glutenstopp


  1 Du kan bli väldigt sugen på bröd och pasta
  Egentligen är det inte konstigt alls – din kropp är van vid att serveras bröd, pasta och bullar under dagens lopp och nu har allt detta försvunnit. Därför reagerar den med ett starkt begär efter denna typ av mat. Men håll ut. Ditt sug efter gluten kommer att gå över efter ett tag när din kropp har vant sig vid den nya kosten.

  2 Du kan drabbas av abstinens
  Huvudvärk och utmattningskänslor är vanliga symtom hos någon som har slutat abrupt med gluten. Men det finns ingen anledning till oro. Precis som suget efter gluten kommer din huvudvärk att mattas av och försvinna inom några dagar. För vissa kan abstinenssymtomen dock hålla i sig lite längre.

  3 Du kan bli gladare
  En mycket trevlig bieffekt av att sluta med gluten kan vara att humöret höjs. Detta beror på att glutenöverkänslighet även kan orsaka nedstämdhet. För den som lider av detta tillstånd kan ett glutenstopp upplevas som ett kraftigt lyft för humöret. En svensk studie har visat att så många som var tredje person med glutenintolerans även upplever någon form av depressionssymtom.

  4 Du kan tappa kilon
  Vetemjöl höjer ditt blodsocker snabbt, något som får kroppen att lagra mer fett och även gör dig hungrig igen efter bara en kort stund. Genom att ta bort det vita mjölet, bullarna och fikan ur kosten och i stället äta mer grönsaker gör du din kropp en stor tjänst. Resultatet kan mycket väl bli en större viktnedgång.

  5 … eller raka motsatsen!
  Du är definitivt inte garanterad en viktnedgång bara för att du utesluter gluten ur din kost. Allt handlar om vad du väljer att byta ut det vita mjölet mot. Många livsmedel som marknadsförs som glutenfria innehåller andra saker som definitivt inte bidrar till att minska midjemåttet – som socker, fett och salt. Glutenfri mat är inte automatiskt nyttigare, men genom att välja naturligt glutenfri mat som rotfrukter, grönsaker och magert protein i stället för hel- och halvfabrikat kommer du väldigt långt.

  6 Du kan drabbas av näringsbrist
  Genom att hoppa över fullkornsbröd och annan nyttig mat som innehåller gluten går du även miste om många nyttigheter. Järn, kostfibrer, folsyra, zink och D-vitamin är några exempel på näringsämnen som förekommer rikligt i mat med högt gluteninnehåll. Så var noga med att komplettera din kost så att du får i dig dessa ämnen och se upp för symtom som försämrad muskelstyrka, trötthet och
  håravfall.

   

  Se upp för riset!
  Ris är naturligt glutenfritt och används därför flitigt både i glutenfri matlagning och i olika ersättningsprodukter. Men eftersom det kan innehålla höga halter av det giftiga ämnet arsenik bör du vara lite försiktig så du inte får i dig för stora mängder. Ett sätt att minska arsenikmängden i riset är att skölja det innan det kokas samt använda mer vatten och hälla bort överflödet när riset kokat färdigt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!