• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Med rätt kost blev jag fri från magbesvären

  När Magdalena Runnfors började med antiinflammatorisk kost försvann besvären med inflammerade tarmfickor och hon slapp ständiga magsmärtor och febertoppar.

  Med rätt kost blev jag fri från magbesvären

  Magdalenas magbesvär blossade upp för ­första gången i 40-års­åldern. Plötsligt fick hon intensiva smärtor i magen.

  – Det var en molande värk på vänster sida av magen och jag fick hög feber. Jag har säkert råkat ut för divertikulit, inflammerade tarmfickor, tänkte jag, precis som min pappa och syster, säger Magdalena Runnfors.

  Hon bor med maken Magnus och sonen Max, 16, i en gammal kyrka i byn Jättendal och jobbar som personlig ­assistent. Den här onsdagen åkte hon in akut till Hudiksvalls sjukhus. Läkaren bekräftade hennes misstankar vid en röntgen.

  – Han sa: "Du har inflammerade tarmfickor och behöver tarmvila." Jag blev inlagd med dropp och fick åka hem efter ett par dagar.

  Oron fanns kvar
  Därefter fick Magdalena bulkmedel på recept för att undvika att bli förstoppad. Men oron fanns kvar. Vad kunde hon äta utan att bli sjuk igen? Efterkontrollen visade att hon hade många tarmfickor.


  – Läget kändes inte särskilt ljust. Jag var bara 40 och visste att ju tidigare man får tarm­infektioner, desto större är ­risken för besvär.

  Ät hälsosamt, motionera och undvik förstoppning, var råden hon fick från läkaren som även uppmanade henne att se upp med tomatkärnor och linfrön som lätt kan fastna i tarmfickor.

  – Min pappa hade opererats för inflammerade tarmfickor. Jag var beredd att göra allt för att slippa.

  Stort träningsintresse
  Magdalena är en hälsofreak och har ett brinnande intresse för tuffare ­träning. Året innan hade kroppen börjat strejka efter ett dubbelpass i combat och ­bodypump.

  – Jag kände mig sjuk efter träningen, som om jag åkt på värsta influensan. Kroppen värkte och vikten hade skenat. Jag vägde lika mycket som när jag var höggravid med barnen.

  I samband med en hälsokontroll på vårdcentralen hade sköterskan konstaterat att alla prover var bra. Men något var fel. Varför gick Magdalena upp i vikt trots fulltecknat träningsschema? Hon fick
  rådet att lugna sig med den alltför intensiva träningen och låta kroppen vila. ­Samtidigt lade hon om kosten och åt helt glutenfritt, inget socker och ingen stärkelserik mat, som bröd, pasta, ris och potatis.
  – Effekten kom efter en månad. Magen blev lugn för första gången på flera år och vikten rasade. På bara några månader gick jag ner tio kilo.

  Nästa anfall kom flera år senare, 2015. Magen hade bråkat en längre tid och till sist hamnade Magdalena på akuten igen med magsmärta och hög feber.

  – Jag drog mig för att söka vård eftersom efterkontrollerna med koloskopi var så jobbiga. Jag fick dropp och ­ordinerades ett par dagars tarmvila med flytande kost.

  Nådde en gräns
  Hemma igen kände Magdalena att hon nått en gräns. Hon var beredd att göra allt för att bli frisk. Hösten 2016 bestämde hon sig för att prova en striktare form av stenålderskost, AIP, även kallad ­autoimmuna protokollet.

  – Man kan säga att poletten hade trillat ner efter en föreläsning med Andreas Eenfeldt och Jonas Bergqvist. Jag läste allt jag kom över kring mat och forskning, att man funnit starka kopplingar mellan kosten och tarmen. Jag insåg att antiinflammatorisk kost hjälper kroppen att bekämpa och läka inflammationer.

  Magdalena plockade nu bort all processad mat, socker, gluten, baljväxter, ägg och mejeriprodukter. Målet var att rensa kroppen helt och hållet.

  – Wow, vilken skillnad! Efter en månad var jag symtomfri efter att ha rensat bort alla triggers som retar tarmen. Dessutom höll jag mig mätt.

  Idag är hon symtomfri från magsmärtor och inflammerade tarmfickor.

  – Numera har jag lärt mig mer om smärtan och håller koll på vad jag äter. Krånglar magen kokar jag buljong till frukost och äter flytande kost några dagar.

  Morgonsmoothien består av kokosmjölk, grön banan, avokado och egenodlade svarta vinbär. Magdalena planerar maten från grunden och hela familjen äter mestadels lax och kyckling. Hon avstår ris och pasta och äter sötpotatis, ugnsstekt kålrot, butternut-pumpa, stekt riven vitkål eller blomkål och bra fetter, kokosolja och smör, för tarmarna.

  Hon har även låtit kroppen vila från tuffare tränings­former. Planen är att komma igång med lättare träning som bodybalance och yoga, men idag promenerar hon mest för att hålla kroppen och tarmen igång.

  – Jag ser till att sätta fart på tarmarna för att undvika förstoppning. Jag behöver varken mediciner eller bulkmedel längre.

  Hon mår bättre både psykiskt och fysiskt och håller vikten.

  – Visst var det en stor omställning, men jag vill inte ha magsmärtor och inflammerade tarmfickor. Allt är såklart väldigt personligt vad som fungerar när du får divertikulit, men det här fungerar för mig. Kan det hjälpa andra så är det kanon!

  I HJ nr 34 2020 berättar läkaren Peter Thelin mer om hur motion och grön kost kan hjälpa den som har problem med inflammerade tarmfickor. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!