Trädgårdsglädjen frodas i nordligt läge!

Så inspirerad man blir när man får titta in i trädgården hemma hos Birgitta i Öjebyn utanför Piteå! På bara 450 kvadratmeter har hon samlat 50 sorters liljor och 220 sorters funkior, vilket gett trädgården både färgprakt och riklig blomning.

Redan som nyinflyttad visste Birgitta hur trädgården skulle se ut. Hon mätte tomten och gjorde en grovskiss på papper som sedan följdes, men då är Birgitta knappast någon nybörjare på området. För 14 år sedan fick hon pris och blev omskriven för sin förra trädgård i Hortlax.

Nu har hon börjat på ny kula i Öjebyn, med en tomt som sakta men säkert börjar ta form. Egentligen är det mer som skiljer de bägge trädgårdarna åt än vad de har gemensamt. Men Birgitta har burit med sig erfarenheten och visste vad hon ville uppnå med den nya trädgården.

– Min man Samuel och jag byggde huset i Hortlax 1984. Vi började då lite smått att anlägga, och det blev sedan mer och mer för varje sommar. Det var en skogsbacke där vi hade allt från perenner, buskar, träd, rhododendron och rosenbuskar. Vi högg ner 40 tallar och handgrävde allt eftersom det inte gick att komma upp med någon grävare. Det fanns massor av sten, så vi kunde bygga en hel mur av den.

 

Trädgårdsglädjen frodas i nordligt läge!
Birgitta Borgström hade redan klart för sig hur trädgården ungefär skulle se ut när hon flyttade till huset.

Samuel dog 2002 och Birgitta bodde kvar en tid för att sedan lämna huset. Flytten till det nya stället tog en lång omväg, via ett antal lägenheter söderöver, men längtan efter en trädgård var för stark.

– Jag bodde kvar själv i fem år men tappade gnistan. Jag flyttade då söderut, först till Karlskrona och sedan upp till Huddinge och Uppsala. Men jag trivdes inte i lägenhet och började längta efter trädgård, berättar Birgitta.

Hösten 2014 flyttade Birgitta in i sitt nya hus i Öjebyn och hon började anlägga trädgården redan säsongen efter. Förutom att den nya tomten är mindre är den dessutom platt och med tung lerjord eftersom det tidigare var sjöbotten. Och det blev som att börja på ruta ett.

– Det var bara en ful maskrosmatta och ett par “ogräs-perenner” som jag inte visste vad det var för något. Jag tog bort all gräsmatta på baksidan hösten 2015, men då anlitade jag en minigrävare. På våren samma år hade jag tagit bort den på framsidan.

 

Trädgårdsglädjen frodas i nordligt läge!
På husets framsida finns lite gräsmatta kvar. På andra ställen är den borttagen och ersatt med planteringar eller grus. Plattraden runt planteringarna gör gräset mer lättklippt.

 

Bladen är viktiga
Idag består trädgården av aningen upphöjda planteringar med perenner, buskar och små träd, där många växter har ett vackert, färgstarkt bladverk. Och det mesta av gräsmattan är borta.

– Jag ser på bladen i första hand. Om en perenn bara är fin när den blommar så tar jag bort den. Jag gillar funkior för att de är fina hela sommaren, förklarar hon.

Birgitta berättar att det såklart kommer till nya idéer allt eftersom. Det är ju så att en trädgård aldrig blir klar. Stommen blir kanske färdig, men sedan ändrar man lite grann, flyttar växter, tar bort någon och sätter dit nya. Och hon har nya planer på gång.

– Jag ska göra en pergola ovanför altanen på baksidan. Jag ska också gjuta lite plattor och göra en uteplats vid en ny spaljé som ska målas svart, berättar hon.

Birgitta har sin trädgård för att kunna njuta av växterna och att koppla av utomhus. Hon tycker till och med att ogräsrensning är avkopplande. Och tur är väl det.

– På vissa ställen, som på husets sida, ligger jord från soptippen och i den var det mycket åkerfräken. Den går ju aldrig att få bort, men det är bara att plocka, hacka och dra.

För att få en bra stomme väljer Birgitta i första hand växter som ska klara zon 5, men hon menar att man måste våga prova nytt också eftersom så många trädgårdsväxter inte är testade i norra Sverige. I rabatterna finns nästan 50 olika liljesorter, varav de flesta är orientaliska och klarar sig med enbart snötäcket som vinterskydd.

– Jag läste att liljan ‘Stargazer’ inte skulle kunna gå att odla norr om Stockholm, men den har klarat sig fint här i flera år. Och på maackia står det zon 4, och här är det zon 5.

För att få växterna att trivas bättre har Birgitta fyllt på med ny, sandblandad och luftig jord men också blandat jorden med grus på vissa ställen. På så sätt har hon fått något upphöjda rabatter med bättre dränering.

 

Trädgårdsglädjen frodas i nordligt läge!
Trädet maackia är en ärtväxt med vita blomklasar. Med tiden blir det mer utbrett, som ett parasoll, och kommer att ge lagom skugga över planteringarna. Insynsskydd varvade med spaljéer mot gatan.

Blandar jorden med grus
– Speciellt här uppe kan man inte bara ha rhododendronjord, utan man måste blanda den med grus så att det inte blir så mycket tjäle i den. Det gäller även rosor, att inte bara ha rosjord utan också blanda i grus i jorden.

Hon förklarar att det har varit lite jobbigt att köra ut all jord med skottkärra och den sten som kantar rabatterna. Men växterna behöver inte bara en bra jord att växa i utan också regelbunden gödsling.

– Jag gödslar tre gånger. På våren blir det hönsgödsel, runt midsommar Algomin eller något liknande. På hösten ger jag höstgödsel som inte har så mycket kväve. Allt levande behöver ju mat – frukost, lunch och middag, förklarar hon med ett leende.

Birgitta menar att man inte ska vara rädd för att anlägga en ny trädgård. – Det gäller att våga och planterar man fel är det bara att flytta växterna! 

I HJ nr 27 2020 hittar du många fler bilder till det här reportaget, med allt vackert i Birgittas trädgård!

Trädgårdsglädjen frodas i nordligt läge!
På baksidan har den bortgrävda gräsmattan ersatts av stenkantade planteringar och färgstarka perenner, buskar och små träd.
Scroll to Top