Midsommarduka fint med loppisfynd!

Midsommarbordet blir så mycket charmigare om du dukar det med äldre föremål. Att köpa porslin, glas och bestick på auktion eller loppis är dessutom billigare än att köpa nytt. Här har vi dukat upp ett bord med prästkragar, blåklint och vallmo – och matchande porslin i rött, vitt och blått!

Midsommarduka fint med loppisfynd!
Ett smultronstrå på varje tallrik känns riktigt somrigt. Den understa tallriken är Vinranka i flytande blått (1938–1969) – den mest kända av Arthur Percys dekorer för Gefle porslinsfabrik. Värde ca 75 kr.
Den vita assietten tillhör Hertha Bengtsons succéservis Blå eld (1949–1971), Rörstrand. Värde ca 150 kr. Nysilverbesticken är gjorda i modellen ”Svensk spetsig”, även kallad ”Maria”, 1920-tal. Värde ca 20 kr/st.
Midsommarduka fint med loppisfynd!
Runt förra sekelskiftet beställdes en hel del keramik med svensk text från utländska fabriker. Den här smörbyttan med lock har en importstämpel. Värde ca
250 kr.
Midsommarduka fint med loppisfynd!
Glasskålar passar till både sill och jordgubbar, och konstglas behöver inte vara dyrt. Dessa två klassiker (1970–1980-tal) är designade av Kjell Engman för Kosta Boda och finns i några olika storlekar.
Midsommarskålen Rhapsody med ett dansande par, värde 150 kr. Den stora skålen med midsommarblomster heter Ulla. Värde 350 kr.
Midsommarduka fint med loppisfynd!
Plåtburkar är både dekorativa och användbara – de såldes förr med kex, choklad, kaffe och karameller. Dessa tre somriga burkar från olika tidsepoker är loppisfynd. Värde 200 kr för den översta, 10 kr för den i mitten och 50 kr för den understa.
Midsommarduka fint med loppisfynd!
De brukar alltid finnas på loppisar och auktioner. De flesta är av linne eller tunnare bomull och från första halvan av 1900-talet. Värde 100–300 kr/st.
Midsommarduka fint med loppisfynd!
Udda koppar, skålar och äggkoppar passar perfekt på midsommarbordet. Fyll dem med sill, gräddfil, gräslök eller blommor. Den blåblommiga servisen Mon Amie var Marianne Westmans examensarbete på Konstfack. Hon fick inspiration av vita skvattramsblommor en regnig midsommarafton i början av 1950-talet. Det är en kaffe- och teservis i tekniken flytande blått från Rörstrand och producerades 1952–1987 men finns även i nyproduktion. Värde för tekopp med fat är 400 kr.
Skålen är Blå eld (1949–1971), Rörstrand. De delar man äter eller dricker direkt ifrån är vita och de man serverar ur är blå. Värde ca 250 kr.
Den ljusblå kannan med prickar är importerad. Värde ca 25 kr.
Äggkopparna Amanita (1949–1957) är från Gefle porslinsfabrik, 1940-tal. Servisen är designad av Helmer Ringström och finns även i gult, blått och grönt. Värde 50 kr/st.
Midsommarduka fint med loppisfynd!
Våga sätt prydnadssaker på bordet! De här charmiga figurinerna i folkdräkt är handmålade och brukar kallas för Ljungfigurer. De har sålts som souvenirer och finns med dräkter från alla svenska landskap – kvinnan här har en Blekinge-dräkt och mannens dräkt är från Småland. Värde 50 kr/st.
Midsommarduka fint med loppisfynd!
Med några grässtrån virar du enkelt en fin servettring och sticker därefter in en blomma. Vävd linneservett, första halvan av 1900-talet. Värde ca 40 kr.
Scroll to Top