– Roshandboken vänder sig till såväl trädgårdsamatören som till den som villfördjupa sin kunskap kring rosodling, säger David, vars eget intresse för blommornas drottning väcktes för över 25 år sedan.
– Det började med en ganska så oansenlig ros som stod vid ett torp som familjen hade uppe på Linderödsåsen. Jag ville veta mer om rosor och köpte Lars-Åke Gustavssons praktverk Rosor för nordiska trädgårdar som jag läste från pärm till pärm för att sedan börja skriva listor om rosor och rosgrupper. När vi sedan för 22 år sedan flyttade till Falsterbo satte jag igång med att börja plantera alla rosor som jag skrivit ner och drömt om.
I Roshandboken visar David genom sju tydliga steg att det inte behöver vara så svårt. Han menar att det allra viktigaste är att välja rätt ros till rätt plats och lägga lite tid på att förstå den grundläggande miljön i trädgården innan man planterar och hoppas på det bästa.
Grunden till att rosor ibland har ett oförtjänt dåligt rykte som svårskötta och känsliga för allehanda svampsjukdomar är att rätt ros inte alltid är placerad på rätt plats, menar David.
Grundtanken med Roshandboken är därför att läsaren ska göra saker steg för steg, där varje steg och den kunskap och de insikter som man tillgodogjort sig leder vidare till nästa steg.
Vad ger du för universalråd till en nybörjare som ska plantera sin första ros?
* Välj härdiga rosor och placera dem soligt i en genomsläpplig mull- och näringsrik jord.
* Beskär och glesa ut rosorna på våren.
* Vattna vid behov och ge dem en välbalanserad och måttlig organisk gödselgiva varje år.
Om man följer dessa väldigt enkla råd är möjligheten mycket stor att man blir rikligt belönad.