• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Grattis på 80-årsdagen, Jan Lööf!

  I över 50 år har Jan Lööf varit en av våra mest älskade barnboksförfattare och serietecknare med titlar som Skrotnisse, Sagan om det röda äpplet och Bergtrollens nya hem. Lördagen 30 maj fyller han 80 år!

  Grattis på 80-årsdagen, Jan Lööf!

  Han har satt tonen för en hel generation serieskapare, författat några av våra mest älskade barnböcker och ligger bakom några av våra mest uppskattade barnprogram i svensk TV-historia. Trots sina 80 år fyllda, har den mångfacetterade Jan Lööf inga planer på att gå i pension.

  Under coronapandemin sitter Lööf isolerad i Sverige och jobbar på en ny Skrotnisse-serie. 70-plus-restriktionerna är inget som påverkar författaren nämnvärt, berättar han för tidningen Boktugg.

  Under sina 55 år som författare och verksam tecknare, är Bertil Enstörning den karaktär som Jan Lööf identifierar sig mest med. Karaktären har flyttat till många olika platser för att slippa umgås med människor. 

  – Jag har också blivit anklagad för att vara någon sorts eremit, men det handlar egentligen kanske om att jag har svårt för att arbeta med folk i närheten. Jag kan sitta två månader i sträck som bara försvinner. Det sker någonting lustigt när man sitter ensam så länge. Man tappar lite hyfs och det vanliga sociala som behövs för att man ska kunna umgås med folk. Samtidigt försvinner alla ens dåliga egenskaper, det spelar ingen roll om man är egoistisk och hånfull om det inte finns någon att vara det mot, säger Jan Lööf till Boktugg.

  Den nya bokserien "Skrotnisse och hans vänner" släpps till hösten och blir det första boksläppet på fem år.

  Grattis på födelsedage, Jan Lööf!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!