• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sofie sadlade om på grund av coronakrisen: Jag är lycklig

  Sofie Nyeboes massageverksamhet drabbades hårt av coronakrisen. Men på några dagar ställde hon om och erbjöd sina tjänster som trädgårdsarbetare på sociala medier. Gensvaret blev översvallande. Nu är hon fullbokad och har fullt upp med att klippa gräs och rensa rabatter.

  Sofie sadlade om på grund av coronakrisen: Jag är lycklig
  Många av Sofies kunder är äldre i karantän och välkomnar Sofies besök. Här får konstnärinnan Margareta Sölveland hjälp med att vårstäda i trädgården. För henne är Sofies besök ett välkommet avbrott i vardagen. Foto: Bosse Håkansson

  – Jag är glad att jag så snabbt hittade en ny möjlighet att försörja mig. Och det är så roligt att göra det fint i andras trädgårdar. Många av mina kunder är äldre i karantän så jag känner mig alltid väldigt välkommen, säger 63-åriga Sofie Nyeboe som nyligen vårstädat i konstnärinnan Margareta Sölvelands trädgård på Onsala söder om Göteborg.

  – Det är trevligt när Sofie kommer. Det betyder mycket och blir ett välkommet avbrott i vardagen nu när man är isolerad. Jag jobbar på avstånd med enklare sysslor i trädgården när Sofie är här eller så sitter jag på en stol en bit ifrån och pratar med henne, meddelar Margareta på behörigt avstånd från sin plats i trädgården.

  Det var i mars i år som Sofie insåg att det inte skulle hålla i längden att fortsätta som massageterapeut. Spridningen av det nya coronaviruset hade brett ut sig och när hon själv blev förkyld och fick avboka kunder var det läge att lägga verksamheten på is.

  – När jag var hemma så följde jag nyhetsrapporteringen noga. Myndigheternas rekommendationer blev hårdare och tuffare och jag insåg att det bara var en tidsfråga innan jag skulle bli tvungen att stänga ner min verksamhet.

  Tänkte i nya banor

  Sofie förstod att det var bättre att stämma i bäcken än i ån. Om hon inte gjorde något åt situationen nu skulle det bli kris längre fram. Efter ett telefonsamtal med sin bror tänkte Sofie i nya banor. De pratade om hur man kan finna nya vägar när man arbetar i en sårbar bransch i kristider. Vad behövs i samhället nu när ingenting är sig likt?

  Efter samtalet började hon fundera på vad hon tyckte var roligt och vad hon var bra på. Innan hon bestämde sig för att bli massageterapeut hade hon funderingar på att arbeta med trädgårdsskötsel. Nu hade hon chansen att prova något som hon funderat på tidigare.

  – Det var i början av våren så det var en perfekt tid för trädgårdsarbete. Jag är amatör men kan tillräckligt mycket för att kunna sköta en vanlig trädgård. Då bestämde jag mig för att lägga ner min verksamhet som massageterapeut och byta inriktning för en tid framöver.

  Sofies nya verksamhet fick stort gensvar och efter bara några dagar var hon fullbokad flera veckor framåt.

  När Sofie väl hade fattat beslutet gick det snabbt. Hon kontaktade sina massagekunder via sms om att hon bytt bransch och nu bedrev trädgårdsservice. Hon gjorde reklam för sin nya verksamhet via lokala Facebook-grupper och gjorde utskick till vänner och grannar. Sammanlagt nådde hon mer än 6 000 personer. Hon fick ett gensvar som hon aldrig hade kunnat drömma om.

  – Efter några dagar var jag fullbokad flera veckor framåt. Det är fantastiskt att möta våren på arbetstid och höra bina surra och få sjunga i kör med fåglarna. Många av mina kunder är äldre i karantän och för dem är det välkommet med ett besök i trädgården. Och mitt besök är ju garanterat smittfritt eftersom jag bara träffar kunderna utomhus och på avstånd. Men man kan ändå vara social och ta en kopp kaffe i solen tillsammans.

  Sofie lever till vardags ett socialt och aktivt liv. Men den senaste tidens sociala distansering har varit en utmaning även för henne.

  – Innan träffade jag ofta mina barnbarn. Och jag träffade vänner och sjöng i kör flera gånger i veckan. Det kan jag inte göra nu. Jag gör som myndigheterna uppmanar oss att göra – jag isolerar mig och håller avstånd. Kunderna är de enda som jag träffar så rent socialt är de ju viktiga för mig också.

  Sofie har varit fullbokad hela våren. Hon tycker att det känns fantastiskt att hon har hittat en försörjning mitt i krisen.

  Vill inspirera

  – Jag är lycklig i allt det olyckliga just nu. Jag sitter på durken, som min morfar brukade säga. Där gungar det mindre.

  Sofie hoppas kunna inspirera andra att tänka i nya banor om de blir arbetslösa till följd av coronakrisen.

  – Ta dig en funderare på vad du tycker är roligt. Det man tycker om att göra är man ofta bra på. Vilka kontakter har du? Var kan jag göra en insats? Det finns fler öppningar än man tror.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!