5 fina trädgårdar att besöka i framtiden

Just nu är nöjesresor inte att tänka på, men när världen är som vanligt igen vill vi verkligen åka till någon av dessa sköna gröna platser!

1. Rosariet i Glücksburg

5 fina trädgårdar att besöka i framtiden
Rosariet i Glücksburg. (Foto: TAFF/Benjamin Nolte)

Rosariet ligger i centrala Glücksburg drygt en mil utanför Flensburg i Tyskland.

På den gamla slottsträdgårdsmästarens mark finns det idag ett rosarium med fler än 550 engelska och historiska sorters rosor. I växthuset är det konstutställningar och andra evenemang. 

Buss går från Flensburgs centralstation. Under sommarmånaderna är det möjligt att åka med båten MS Viking från Flensburg. 

Se aktuella öppettider på hemsidan: flensburger-foerde.de/natur-aktivurlaub/naturschoenheiten/rosarium/

Fri entré, men föreningen som sköter om parken tar gärna emot en donation. 

2. De Badande Wännernas botaniska trädgård

5 fina trädgårdar att besöka i framtiden
Botaniska i Visby. (Foto: Solveig Artsman)

Trädgården ägs av sällskapet De Badande Wännerna (DBW) och är öppen för allmänheten. Parken anlades 1855. Den ligger centralt i Visby. Från Gotlandsfärjans terminal är det tio minuters promenad. Trädgården har flera ingångar. 

Visby är känt för sina rosor och i trädgården finns ett rosarium, uppbyggt i terrasser där rosor blommar långt in på hösten. Här finns även en örtagård med örter från medeltida kryddträdgårdar. I södra delen ligger S:t Olofs kyrkoruin, täckt av murgröna. I trädgården växer exotiska träd som näsduksträd, kejsarträd och tulpanträd. Mullbär, fikon och valnöt trivs också. 

Se aktuella öppettider på hemsidan: dbw1814.se

Fri entré.

3. Tartu universitets botaniska trädgård

5 fina trädgårdar att besöka i framtiden
Botaniska i Tartu. (Foto: Katrin Mäeots)

Trädgården ligger centralt i staden Tartu i Estland och har sedan den grundades år 1803 hört till stadens universitet. Här finns cirka 10 000 olika växtarter som härstammar från tundra till tropiska regnskogar.

Syftet med trädgården är bland annat att lära besökare om florans mångfald. 

Se aktuella öppettider på hemsidan: botaanikaaed.ut.ee/en 

Entré: 3 euro (vuxna) och 2 euro (barn och pensionärer). 

4. Parken Planten un blomen

5 fina trädgårdar att besöka i framtiden
Planten un blomen i Hamburg. (Foto: Berndt Andresen)

Den lummiga parken ligger mitt i centrala Hamburg i Tyskland och beskrivs som stadens ”gröna lunga”. Här finns stora gräsmattor, blomsterbäddar, små sjöar, japansk trädgård, rosträdgård och andra tematrädgårdar. Från maj till september hålls kvällstid en populär vattenljuskonsert.

Se aktuella öppettider på hemsidan: plantenunblomen.hamburg.de

Fri entré.

5. Sofiero slottsträdgård

5 fina trädgårdar att besöka i framtiden
Sofiero utanför Helsingborg. (Foto: Sofiero Slott och Slottsträdgård)

Sofiero slott och slottsträdgård ligger norr om Helsingborg, med utsikt över Öresund. Trädgården och parken är främst känd för sin stora samling rhododendronbuskar.

Buss går regelbundet från Helsingborg. Det går även att gå en naturskön promenad från Kärnan i centrala Helsingborg till slottet. Sträckan är cirka sex kilometer. 

Se aktuella öppettider på hemsidan: sofiero.se

Entré: 120 kronor för personer över 18 år. Barn går gratis. Under vintersäsongen är det gratis inträde i parken som är öppen klockan 10–16, men slott, utställningar, kafé och slottsbutik är stängda.

Scroll to Top