• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Barnbarnet Olle: När Astrid pratade, då lyssnade folket

  Varenda unge skulle väl vilja ha Astrid Lindgren till mormor. Olle Nyman hade det på riktigt och han har många underbara minnen av hela världens sagotant.

  Barnbarnet Olle: När Astrid pratade, då lyssnade folket
  Barnbarnet Olle (bild till vänster) var den som gav Astrid namnet Nangijala. Foto: Thomas Carlgren. På bilden till höger ser vi Astrid tillsammans med Inger Nilsson som spelade Pippi. Foto: TT

  Nu är det 75 år sedan boken om Pippi Långstrump gavs ut. Och böckerna om den superstarka 9-åringen har översatts till flera språk och det blir firande på många ställen runt om i världen.

  Bland annat med föreställningen Pippi på Cirkus på Cirkus i Stockholm under sommaren.

  En som är väldigt stolt över sin mormor är Olle Nyman, som sedan 2015 är vd för Astrid Lindgren AB.

  – Det är svårt att ta till sig att hennes böcker har sålt i ofattbara 165 miljoner exemplar och totalt översatts till mer än 100 olika språk. Hon var verkligen något alldeles extra – alltid omtyckt och något av ett nationalhelgon. Det var ju så att när Astrid pratade, då lyssnade folket, säger Olle och ler.

  Rolig och lekfull

  Ja, det kan inte vara lätt att leva upp till något sådant när man ska föra arvet vidare.

  – Ingen av oss, varken barn eller barnbarn, kan bli som Astrid och det skulle hon heller inte ha velat. Men för mig är det ändå viktigt att vara en bra människa som kan stå för saker som jag gör. Som att vara med och lyfta fram kampanjen "Pippi of today" tillsammans med Rädda Barnen. Astrid kämpade ju mycket
  för barnens rättigheter och denna insamling fokuserar på flickor på flykt.

  Astrid med sina barn Lasse och Karin. Bilden är från 1940. (Foto: TT)

  Astrid fick två barn. Sonen Lars gick bort redan 1986 och Karin Nyman – som är Olles mamma – fyller 86 år i maj.

  – Mamma har själv översatt massor av andra författares barnböcker till svenska och hon är ju den av oss som varit närmast Astrid och kände henne allra bäst. Hon är inte aktiv i det dagliga arbetet men en engagerad delägare som vi hör av oss till när vi behöver stöta och blöta svåra frågor. Sedan var ju även pappa Carl Olof vd tidigare, då det hette Saltkråkan AB.

  Av de sju barnbarnen jobbar, förutom Olle, även hans bror Nils Nyman, syster Malin Billing och kusin Annika Lindgren i familjeföretaget, som totalt har 18 anställda.

  – De övriga tre har andra yrken, men som delägare är de ändå engagerade och involverade i vad som händer, förklarar Olle.

  Hur var Astrid som mormor och hur var det att växa upp med hela världens sagotant?

  – Hon var väldigt rolig, lekfull och närvarande. När vi hade barnkalas kunde hon klä ut sig till häxa och jaga oss runt tills alla kiknade av skratt. Mormor var verkligen genuint intresserad och nyfiken på oss barn. Hon pratade med oss på ett sätt som ingen annan vuxen gjorde och mycket däri ligger nog hennes storhet – då hon överförde det till sina böcker. 

  Olle Nyman i mormor Astrids vackra lägenhet.

  – Vi älskade att hälsa på hemma hos Astrid på Dalagatan och vi hade även sommarstuga alldeles bredvid hennes på Furusund i Stockholms skärgård. Vår morfar Sture dog ju redan 1952, så hon levde väldigt många år ensam – ända tills hon gick bort 2002.

  Vad sa kompisarna när de fick veta vem din mormor var?

  – Det var lite dubbelbottnat. Dels var jag jättestolt över henne och det kändes hur coolt som helst – vem hade inte velat ha Astrid Lindgren som mormor? Dels fick jag väldigt mycket frågor om henne och det var jobbigt att svara på dem ibland. Hon var ju så otroligt stor och igenkänd överallt.

  Har skrattat mycket

  Hemma läste de alltid mycket böcker av både Astrid och andra författare, något som Olle har fört vidare till sina egna barn Stina och Axel, som idag är 18 och 14 år. Familjen bor i ett hus på Lidingö.

  Vilka är dina favoritkaraktärer?

  – Det finns ju ganska många att välja mellan, men jag skulle nog säga Karlsson på taket. Han är väldigt rolig och någon jag skrattat mycket åt genom åren. Även Pippi är extremt rolig. Jag tycker fortfarande att det är väldigt härligt att lyssna på mormors inläsningar av böckerna via någon av ljudboks-tjänsterna.

  Här läser Astrid för några av sina barnbarn sommaren 1965. (Foto: TT)

  Vilken av figurerna i böckerna tycker du själv att du är mest lik?

  – Oj, det var en bra fråga (skratt). Som barn och lillebror kanske Skorpan i Bröderna Lejonhjärta – en modig liten kämpe som beundrar sin storebror. Som vuxen kan jag känna mig mer som Alfred i Emilböckerna – snäll och barnkär men lite klumpig ibland.

  Olle har även varit med och bidragit till ett par namn i en av Astrids böcker, nämligen Nangijala och Nangilima i just Bröderna Lejonhjärta.

  – Det var när jag bara var ett drygt år gammal. Jag gick runt och kallade lite av varje för Nan-gi – något som mormor snappade upp direkt, precis som hon ofta gjorde. Och så fick det bli inledningen på dessa bägge platser.

  Här är Astrids skrivbord.

  Innan Olle övertog vd-posten i familjeföretaget arbetade han som domare vid Nacka tingsrätt och dessförinnan på justitiedepartementet.

  – Jag trivs jättebra med att jobba för Astrids rättigheter. Man påminns hela tiden om hur mycket värme och glädje som är kopplat till henne. I år är det ju mycket fokus på Pippi och hennes firanden. Vi är väldigt involverade i processen kring föreställningen på Cirkus. Den kommer bli något aldrig tidigare skådat.

  Ny film om Pippi

  För första gången på 50 år ska det också spelas in en ny långfilm om Pippi Långstrump – inte tecknad, utan med riktiga skådespelare.

  – Vi är på jakt efter att hitta rätt manusförfattare till att börja med. Det ska bli ett väldigt spännande och roligt projekt, avslutar Olle Nyman och ler.

  Pippi är en av Astrids mest populära figurer. (Foto: TT)

  Här har Astrid skrivit en dedikation till sin älskade make Sture.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!