Karl Fredrik Gustafsson
Ålder: 33 år.
Familj: Sambon Petter Kjellén, 38, och hunden Hamlet, 5, som är av rasen gammel dansk hönsehund, och katterna Leopold och Jan Conny.
Bor: På gården Eklaholm utanför Löderup.
Gör: Florist och trädgårdsmästare.
Aktuell med: Trädgårsprogrammet Karl Fredrik på Österlen i TV4 som har premiär den 25 maj.
I trädgårdskretsar är “Karl Fredrik på Eklaholm” redan ett välkänt begrepp. Nu ska han bli ett känt ansikte även för den breda allmänheten.
Inför programstarten av Karl Fredrik på Österlen åkte Hemmets Journal därför hem till den färgstarke floristen på gården Eklaholm i Hagestad radby utanför Löderup.
– Bli inte förvånade över att jag fortfarande har morgonrock på mig. Mellan klockan sju och tio jobbar jag alltid i morgonrock, säger han när han tar emot oss i sin butik.
Här på gården Eklaholm med anor från 1600-talet, bor Karl Fredrik Gustafsson, 33, med sin sambo Petter Kjellén och tillsammans driver de en blomster- och inredningsbutik. Det är hit tv-tittarna får komma för att få en inblick i hans hem och trädgård och låta sig inspireras och förhoppningsvis lära sig något nytt.
– Det blir fokus på trädgård och blommor, men det är inte bara ett program för de redan frälsta. Det vänder sig till alla. Även de som bara har en balkong eller blommor i köksfönstret ska ha behållning av det, säger Karl Fredrik.
– Och eftersom jag i grunden är florist kommer det i varje program att vara med tips på hur man får vackra buketter, vilka snittblommor som är hållbara och hur man ska sköta buketterna.
Inspelningarna av de fyra timslånga trädgårdsprogrammen gjordes på Eklaholm och i olika miljöer på Österlen mitt under högsäsongen förra sommaren.
– Det var hektiskt, men vi klarade det tack vare Petter och mina fantastiska anställda som jag har i butiken, berättar han.
Varje program har sitt speciella tema, som till exempel allt från hur man planterar rosor till hur man gör vackra buketter av dem, hur man hanterar dahlior och hur man anlägger gångar och nya rabatter i trädgården.
Karl Fredrik tar oss med på en rundvandring i den privata trädgården på framsidan av Eklaholm – den del av trädgården som blomsterbutikens besökare möts av.
Här byggde han och Petter förra sommaren ett stort orangeri med ett utomhuskök, en ny gjuten altan och de anlade flera nya rabatter.
– Tittarna får se hur allt växte fram i programmen. Till exempel hur vi lade de här gångarna med gotländska kalkstensplattor som vi går på, säger han och pekar ner mot sina fötter.
Det mesta i trädgården är nyplanterat sedan förra sommaren. Det enda som är kvar sedan tidigare är magnolieträdet som står bredvid spabadet.
– Och härintill har vi anlagt en pollineringsbädd med växter som har lite olika blomningstid under säsongen. Här finns till exempel lavendel, stenkyndel, jätteverbena och stor solhatt.
Handfasta råd
– I mitt program får tittarna handfasta råd om vilka växter som passar ihop i en rabatt.
Trots sin, i trädgårdssammanhang, relativa ungdom har Karl Fredrik redan hunnit med mycket och skaffat sig stor erfarenhet. Han är utbildad florist och har studerat fem terminer på utbildningen till landskapsarkitekt på Statens lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp.
– Trädgårdsintresset har jag haft sedan jag var liten. Min farmor och farfar som bodde i Nora var självförsörjande på grönsaker och min mammas farmor kunde alla växters namn på latin.
Så den unge Karl Fredrik började själv i tidig ålder att påta i jorden och fascineras av att det blev resultat av det han sådde. Redan som 15-åring gick han med i Sällskapet Trädgårdsamatörerna i Närke.
– Jag var den enda i min ålder. De andra var från 40 år och uppåt, berättar han.
Som tonårig startade han sitt första företag i trädgårdsbranschen tillsammans med en kvinnlig vän som var 25 år äldre än honom.
– Det låg i Glanshammar utanför Örebro och var lite som Eklaholm är idag. Men vi hade inte riktigt samma visioner. Jag tyckte mina idéer var bättre och sålde min del. Nu finns inte det företaget längre.
Istället utbildade Karl Fredrik sig till florist i Västerås. Han jobbade en tid i en blomsterbutik i Oslo som var leverantör av buketter till norska kungahuset och till festligheterna vid utdelningen av Nobels fredspris.
Ung butikschef
– Sedan blev jag headhuntad till en inredningsbutik och blev, trots att jag bara var 22 år, butikschef.
Men blommorna lockade och efter några år sökte han sig som florist till en blomsterbutik i Västerås där han bodde med sin dåvarande pojkvän. Efter en tid flyttade han tillbaka till Örebro och det var då han tog ett livsavgörande beslut.
– Jag ville ner till Skåne. Där kommer ljuset och solen tidigare på vårarna och det var där jag ville bo. När jag var barn letade jag förgäves efter snödroppar i Örebrotrakten när jag hade hört att de blommade i Skåne.
Karl Fredrik började studera till landskapsarkitekt. Samtidigt träffade han sin nuvarande pojkvän Petter på nätet och de började tillsammans leta efter ett gemensamt boende utanför Malmö.
– Vi var egentligen ute efter ett fritidshus med lagom pendlingsavstånd till Malmö, men så tipsade Petters syster, som är veterinär, oss om en avstyckad gård som stod tom.
När de tittade på Eklaholm första gången hösten 2015 såg Karl Fredrik direkt att det hade potential att bli det han drömde om.
Boningshuset från 1923 var på 300 kvadratmeter, tomten på 5 000 kvadratmeter och till det hörde uthus, som tidigare varit grisstallar, på sammanlagt 1 500 kvadratmeter.
– Jag startade blomsterbutiken till påskhelgen 2016. Tanken var att jag skulle ha det som sommarjobb under studieuppehållet, men hösten 2018 insåg jag att det krävde för mycket och hoppade därför av studierna.
Karl Fredrik har tidigare varit med i TV4:s Nyhetsmorgon där han delat med sig av sina kunskaper och han har även varit med i ett avsnitt av Mandelmanns gård.
Hoppas på fler avsnitt
– Det var framför allt mitt framträdande i Nyhetsmorgon onsdagen den 1 maj förra året som tog skruv. Dagen därpå ringde de från produktionsbolaget och frågade om jag var intresserad av att göra ett trädgårdsprogram.
Karl Fredrik hoppas att tittarna gillar vad de ser och att det blir fler säsonger av Karl Fredrik på Österlen.
– I så fall får tittarna se det stora 800 år gamla olivträdet som jag nu i vår hämtar från Sicilien och planterar på vår innergård, säger han med ett leende medan han går för att byta om från morgonrocken och ta på sig trädgårdsförklädet och den karakteristiska hatten som vi har blivit vana vid att se honom bära.