Här är hjältarna som ställer upp i coronakrisen

Alla har drabbats på något sätt av corona-viruset – sjukdom, sorg, arbetslöshet, isolering. Men mitt i allt elände finns vardagshjältar som ställer upp för sina medmänniskor. Möt några av dem.

Ger bort hundratals liter handsprit

Piteå. Företaget Skoogs delade i månadsskiftet mars/april ut flera hundra liter gratis handsprit till invånarna i Luleå, Piteå, Kiruna och Kalix.

– Bara i Piteå kunde vi dela ut 300 liter handsprit till folk som kom till vår lastbil, berättar Roland Skoog, vd för familjeföretaget.

Skoogs Bränsle tillverkar annars rengöringsmedel för industri, lokalvårdsprodukter, drivmedel och spolarvätska men har sedan coronapandemin bröt ut ställt om produktionen till handsprit och ytdesinfektionsmedel.

– Vi har tillverkat stora kvantiteter ytrengöringsmedel som vi har skickat till sjukvården och andra samhällsbärande funktioner i Stockholm, berättar Roland Skoog när Hemmets Journal ringer upp honom.

Han är då mitt uppe i planeringen av ytterligare en gratisutdelning av handsprit.

Det började i Piteå där Rolands son Simon Skoog, som också arbetar i familjeföretaget, och Erik Viklund delade ut handsprit som Skoogs har tillverkat.

– Sedan följde Luleå och Kalix och i påskveckan var vi i Gällivare och Kiruna, berättar Roland Skoog.

Företaget har även levererat över 10 000 liter handsprit till olika kommuner i Norrland som de har fått köpa till självkostnadspris. 

– Vi vill inte tjäna pengar på detta utan ser bara till att vi får våra omkostnader betalda. När coronaviruset drabbade Sverige hade vi 12–13 kubik sprit i lagret och det ville vi göra slut på, säger Roland Skoog.

Här är hjältarna som ställer upp i coronakrisen
Här är hjältarna som ställer upp i coronakrisen
Simon Skoog och Erik Viklund delar ut gratis handsprit i Piteå. (Privat bild)

Gratis taxi till sjukhuset

MalmöUnder tio dagar i slutet av mars fick vårdpersonal åka gratis till sjukhuset med Taxi Malmös bilar.

Det var bolagets ägare Tebin Salihs bidrag till att stötta hjältarna som arbetar med de svårt sjuka under coronapandemin.

– Vi har i bolaget ett 50-tal bilar som kör runt på Malmös gator. På en vecka hade vi 232 körningar av vårdpersonal till sjukhuset, berättar han för Hemmets Journal.

Tebin Salih tog initiativet när han såg att antalet körningar blev färre i samband med att folk började hålla sig hemma i större utsträckning. Istället för att passivt avvakta utvecklingen bestämde han sig för att göra något.

– Personalen på universitetssjukhuset i Malmö gör ju ett fantastiskt jobb och särskilt i dessa tider är de mina stora hjältar, säger han.

Erbjudandet med gratis taxi till sjukhuset gällde fram till första april, men när Hemmets Journal pratade med Tebin uteslöt han inte att initiativet kan komma att återupprepas om läget blir värre inom sjukvården i Malmö.

– Vi är alla en del av samhället. Jag kände att det jag kunde bidra med under dessa svåra tider var det här.

Hans initiativ uppskattades och Tebin hyllades på sociala medier. Många lade ut bilder när de åkte taxi i hans bolags bilar till jobbet. Exakt vad det kostade Taxi Malmö kan han dock inte svara på.

– Det är inte det viktiga just nu. Alla måste hjälpa till och alla kan göra något nu när det är svåra tider. Vi har en budget för detta.

Här är hjältarna som ställer upp i coronakrisen
Tebin Salih på Taxi Malmö erbjöd sjukvårdsanställda gratis taxiresor. (Privat bild)

Spred glädje med sin sång

Åhus. När de äldre inte kan komma till kyrkan kan kyrkan komma till de äldre – åtminstone till en del. Diakonen Mia Snecker samlade ungdomskören och arrangerade utomhuskonserter utanför ålderdomshemmen i samhället.

– Ungdomskören sjöng för en avdelning på ålderdomshemmen i taget, så de gick runt byggnaden. Och vid varje avdelning väntade de äldre i fönstren och de blev så glada för sången. Det var fantastiskt att se, säger Mia Snecker.

Här är hjältarna som ställer upp i coronakrisen
Diakon Mia Snecker tog initiativ till körsång för äldreboende i Åhus. (Privat bild)

Skänkte skydd till sjukhuset

Ystad. Dentalföretaget Nordentic i Ystad använde sina 3D-skrivare under en helg till att tillverka 200 visir som sedan skänktes till stadens sjukhus.

– När coronaviruset kom skickade tillverkaren av skrivaren ut frågan om vi kanske kunde hjälpa till att göra
visir. Vi lade ut det på Linkedin och fick en förfrågan från lasarettet i Ystad, säger Nordentics vd Filip Truedsson till Ystads Allehanda.

Barnen muntrar upp de gamla

Karlskrona. På Karlskrona språkfriskola gjorde eleverna fina påskkort till äldre som låg på sjukhus eller satt ensamma på vårdboenden under påskhelgen.

– Vi gör påskkort för att vi tycker synd om de gamla som ligger på sjukhuset och inte får träffa någon, berättar Svante Eliasson som går i årskurs ett.

Skolans samtliga klasser tillverkade kort med uppmuntrande påskhälsningar som sedan skickades till äldreboenden och sjukhus.

– I dessa tider med tråkiga nyheter kring coronaviruset och dess allvar ser vi samtidigt att det finns mycket medmänsklighet och fina gärningar. Vi vill också bidra på ett sätt, säger rektorn Annika Lundin till SVT.

Milo Jensen, också i årskurs ett, sammanfattar verksamheten på ett fint sätt.

– Man måste tänka på de gamla också, säger hon.

Här är hjältarna som ställer upp i coronakrisen
Barnen gjorde fina kort för att muntra upp de gamla i Karlskrona.

Hjälper andra att handla

Höganäs. Eva Nilsson och hennes dotter Michelle var bland de första som tog initiativet till att köra hem mat till äldre som isolerat sig i sina hem. För att minska belastningen på vården och hjälpa personer i riskgrupper började de redan i mitten av mars att handla mat till personer i riskgrupperna.

– Det känns varmt i hjärtat att man har hjälpt en familj, säger Eva Nilsson till SVT.

Här är hjältarna som ställer upp i coronakrisen
Michelle och hennes mamma Eva Nilsson hjälper till med inköpen.

Köpte mat till vårdhjältarna

Stockholm. Finansmannen Sven Hagströmer ville stödja både restaurangnäringen och vårdpersonalen under coronakrisen. 

Därför tog han beslutet att köpa 500 matportioner av krögaren Pontus Frithiof och skänka dem till vårdpersonalen på Karolinska sjukhuset.

– De är våra hjältar verkligen, de är fantastiska, säger han om sitt beslut att stötta alla sjuksköterskor och läkare som kämpar mot sjukdomens härjningar.

Gav bort sitt lager av munskydd

Södertälje. Butikssäljaren Tor Westerberg hörde av en vän som jobbar på akuten i Södertälje att det var stor brist på skyddsmaterial. Då tog han initiativet till att Södertälje färghandel skänkte hela sitt lager av munskydd.

 – Vi är tacksamma för donationer som dessa. Det är helt fantastiskt vad människor och företag gör, säger Marie Pårs Edgren, kommunikatör på Södertälje sjukhus.

Här är hjältarna som ställer upp i coronakrisen
Tor Westerberg skänkte färghandelns hela lager av mun-skydd till sjukhuset i Södertälje. (Privat bild)

Bakade pizza till akuten 

Falun. Pizzabagaren Mohammed Ali Ibrahims tankar gick till vårdpersonalen, som är allas hjältar just nu. Därför ställde han sig en lördagseftermiddag i slutet av mars och bakade 35 pizzor som han sedan levererade till akuten på Falu lasarett.

– Vi är innerligt tacksamma och väldigt rörda över den här gåvan. Det är en fantastiskt fin gest, helt otroligt, säger Sofia Kautto som var med och tog emot pizzorna.

Får bo gratis på hotell

Göteborg. Istället för att låta sitt hotell stå tomt när gästerna försvinner erbjuder Shalian Rabky på Hotell Villan gratis boende till personer i riskgrupperna som behöver närhet till vård i centrala Göteborg.

– Vi kanske förlorar ekonomiskt, men vi vinner i kärlek, säger Shalian som dagen efter kunde ta emot de tre första specialgästerna.

Teatern syr skydd till vårdpersonal

Sundsvall. Teater Västernorrlands kostymateljé har börjat sy skyddsmasker till akutsjukvården.

– Det känns bra att vi som finansieras med skattemedel kan hjälpa till på det här sättet när vår vanliga verksamhet ligger nere, säger kostymmästaren Tina Olofsson.

Kostymateljén syr själva huvorna som tillsammans med skyddsvisir ska skydda vårdpersonalen från coronaviruset. Teater Västernorrland har kapacitet att tillverka ett 30-tal skyddshuvor om dagen.

– Jag uppmanar alla landets övriga kostymateljér att följa vårt exempel, säger Tina Olofsson.

Här är hjältarna som ställer upp i coronakrisen
Kostymmästare Tina Olofsson syr smittskydd till sjukvårdspersonal.

Gör skydd till äldreomsorgen

Karlstad. Mackens dagliga verksamhet i Karlstad försöker hjälpa personal inom äldreomsorgen att skydda sig genom att tillverka enkla skyddsvisir.

Johanna Backman, Ulf Eriksson och Sandra Hempel var några av kunderna på den dagliga verksamheten som klistrade och monterade visir när Sveriges Television kom på besök.

– Det är viktigt att jobba med de här så att inte fler blir sjuka, berättade Ulf Eriksson när han tog en paus från visirtillverkningen.

Den dagliga verksamheten började tillverka visiren redan i mitten av mars och bara under första veckan kunde de skicka iväg runt 300 skydd som tacksamt togs emot av äldreomsorgen.

Skyddsvisir skyddar både personalen och de äldre mot eventuell droppsmitta.

En del av materialet som används till visiren fanns redan inom den dagliga verksamheten. Annat har skänkts av såväl privatpersoner som företag.

– Det är väldigt viktigt att det är rent och hygieniskt. Det är spritade ytor och alla som är här är riktigt friska. Det är vi noga med, säger stödassistenten Mimmi Nyström.

Här är hjältarna som ställer upp i coronakrisen
På Mackens dagverksamhet i Karlstad tillverkas enkla visir till vårdpersonal.

Sänker hyran med 50 procent

Mölndal. Hyresvärden Michael Brinck halverar hyrorna för sina hyresgäster.

– Vi måste börja hjälpas åt nu. Med små medel kan vi göra mycket, säger han.

Mikael Brinck driver fastighetsbolaget Tulebo i Mölndal och äger två fastigheter i Kållered. När larmet om
varslen i coronavirusets spår kom tänkte han på sina hyresgäster.

– Jag hoppas att det här kan underlätta på något sätt för hyresgästerna, säger han.

Ikea fixade nya sängar

 Lund. Det var akut brist på sängplatser till vårdpersonalen på Skånes universitetssjukhus i Lund som arbetar hårt och behöver vilopauser. När sjukhuset kontaktade möbeltillverkaren Ikea fick man direkt positiv respons.

– Vi tvekade inte en sekund, säger Jakob Holmström som är pressansvarig på Ikea.

Med omedelbar verkan skickades tio sängar till sjukhuset i Lund – kompletta med täcke, kuddar och lakan.

Lånar ut sin personal

Morgongåva. Hanna Welander riskerade att bli av med sitt jobb på ett hotell i Sala. Men istället för att bli varslad har hon nu lånats ut till Apoteas lager i Morgongåva.

– Det är en fantastisk lösning – för oss som nu har sysselsättning, för vår chef som inte behöver säga upp oss och för Apotea som tillfälligt behöver mer personal.

Enligt Pär Svärdson, vd på Apotea, är det bra för alla parter. Arbetsgivare som har det svårt just nu slipper säga upp personal och får tillbaka dem när det vänder.

Här är hjältarna som ställer upp i coronakrisen
På Apoteas lager i Morgongåva jobbar nu hotellpersonal.
Scroll to Top