Vännerna gör ny karriär efter pensionen – säljer rapsolja

Vad händer när två uttråkade pensionärer tittar på ett gult rapsfält på Öland? Sven och Lasse såg en ny affärsidé och började producera rapsolja.

Lasse Forsberg

Ålder: 80 år.
Familj: Fru, två barn och tre barnbarn.
Bor: Borgholm.
Gör: Rapsoljeproducent med intresse för Lions, mat och vin.

Sven Ekberg och Lasse Forsberg visar stolta upp sina flaskor med öländsk ekologisk rapsolja i solskenet vid ett böljande rapsfält på Öland.

Sommartid är högsäsong för herrarna som levererar till några försäljare på fastlandet, men främst på den avlånga ön i Östersjön där de båda bor. 

Idén kommer från Sven som en varm och solig sommardag cyklade på Öland. Han fick syn på ett gult rapsfält som mötte havet och tyckte det var oerhört vackert.

Han började fundera på vad som händer med den öländska rapsen. Han undersökte saken och fick veta att mycket av rapsen aldrig togs tillvara på Öland. Så fick han idén att göra rapsolja!

Sven Ekberg

Ålder: 76 år.
Familj: Sambo, två barn och två barnbarn.
Bor: Borgholm.
Gör: Rapsoljeproducent och dokumentärfilmsproducent med intresse för idrott, speciellt ­fotboll och speedway, mat och vin. 

Kände sig rastlösa

Sven tyckte att den skulle vara ekologisk. Han sökte och fick kontakt med ett ekologiskt lantbruk där bönderna gärna såg att deras raps blev olja. Sven ville ha en kompanjon. Han hörde av sig till Lasse och berättade om sina funderingar. 

– Han hade gått i pension och jag med. Vi var ju arbetslösa, säger Sven skämtsamt och de båda skrattar.  

För med arbetslösa menar han att de var pensionerade, men rastlösa och sugna på att arbeta igen. 

– Jag visste att Lasse gick hemma och klättrade på väggarna och för mig var det lite likadant, berättar Sven. 

Vännerna gör ny karriär efter pensionen – säljer rapsolja
Ekobonden Anders Johansson odlar rapsen som blir olja.

Lasse nappade på idén och männen startade ett företag tillsammans, utan att egentligen veta hur man gör matolja. 

– Jag tänkte väl först att vi köper någon press, står hemma vid köksbordet, häller på flaskor genom en tratt och delar ut till goda vänner, säger Sven och skrattar åt minnet.

De fick kontakt med en firma som pressar olja och beställde tusen liter, vilket motsvarar två tusen flaskor. Gårdsbutiker på Öland var intresserade av att sälja oljan. Lasse och Sven lanserade oljan i maj 2012. Redan före midsommar hade de sålt slut.  

– Nu ligger vi på mellan 40 000 och 45 000 flaskor om året och vi ökar alltid lite varje år, berättar Lasse. 

I början skötte de själva buteljering och satte etiketter på flaskor med hjälp av sina respektive och ett gäng seniorer. 

– Vi hade en åtta, tio kompisar som tyckte det var roligt, berättar Sven. 

– De fick betalt i olja och fick vara med om en riktig sommarfest och en riktig julfest. Vi hade jättekul, berättar Lasse. 

Norr och söder

I takt med att försäljningen ökade blev det ändå för mycket arbete med all buteljering och etikettering. Numera sköts även det av företaget som pressar oljan.

Vännerna gör ny karriär efter pensionen – säljer rapsolja
Rapsoljan säljs främst på Öland.

Herrarna var bara bekanta när de slog sig ihop och gjorde satsningen. Deras olika bakgrunder, kunskaper och egenskaper gör att de kompletterar varandra.

Sven var i många år journalist på tidningar, Sveriges Radio, Sveriges Television och han producerade radioprogrammet Meny i P1. Som pensionär har han producerat flera dokumentärfilmer. 

Lasse har varit Sverigechef på Thorn hyr-tv. Där­efter gav han sig in i restaurangbranschen. I 40 år drev han Halltorps gästgiveri på Öland. 

– Vi har olika fördelar. Sven är verbal och duktig på att skriva, sköta marknadsföring och sådana saker. Jag sköter bokföring och fakturering, men vi bär lådor båda två, säger Lasse. 

Leveranserna delar de på. Medan Lasse kör ut olja till återförsäljare på södra Öland, levererar Sven till norra delen av ön. Kanske är det dags att byta, resonerar de, för att få se nya vyer på distributionsrundan. 

Både Lasse och Sven gillar mat och dryck. Att få göra sin egen matolja som uppskattas av andra är glädjande. 

– Det roligaste är att få responsen från konsumenten, folk som säger att oljan är god. Det är fantastiskt och är belöningen, säger Sven. 

Vännerna gör ny karriär efter pensionen – säljer rapsolja
Sven kör ut olja till återförsäljare på norra delen av ön och Lasse till den södra.

Lasse tycker att en strykande åtgång är kvittot på att de lyckats med sin produkt. 

– Vi får så mycket beröm för oljan. Hela tiden köper kunderna nytt. Det visar att den är omtyckt. Det är väldigt roligt när de ringer och vill ha mer, säger han och ser nöjd ut. 

Hitta rätt balans

Till en början sålde de enbart naturell rapsolja. I dag finns flera olika smaker, bland annat ramslök och backtimjan som växer vilt på Öland. De har fått hjälp med smaksättningen av kocken Karin Fransson, känd från radio och tv. 

– Det har varit ett himla jobb för att få rätt balans. Det tar tid och det är väldigt viktigt att en smak inte tar över och att det bara smakar till exempel ramslök. Men Karin har en väldigt bra känsla för smaker, säger Sven.

Att utan tvekan, som seniorer, våga sig på en ny karriär i livet är inget märkvärdigt för herrarna. 

– Jag hoppar på det som är bra, som är roligt, allt som jag känner för och de tillfällen som ges mig. Men nu börjar jag bli stadgad, nu blir det inte mer än olja, säger Lasse. 

Sven berättar om en fiskare han intervjuat till en dokumentärfilm: 

– Han lade av när han var 82, han sa att det är svårt att få en formtopp efter 82, berättar Sven och lockar till skratt.  

Båda har respektive, barn och barnbarn. Ändå hinner de med företaget. 

– De tycker nog det är skönt att man är borta ibland. Nu har jag en fru som är borta mycket mer än jag, hon jobbar som guide, så det är rätt trevligt att träffas ibland, säger Lasse skämtsamt. 

Scroll to Top