• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Therese såg trädet krossa hennes bil

  Therese hade precis hoppat ur bilen när en kraftig vindpust knäckte ett stort träd som föll tungt över biltaket.

  Therese såg trädet krossa hennes bil
  Den tunga tallen förstörde bilen totalt. Foto: Privat

  Therese Steiner från Örebro tittar på bilderna hon tog sedan en stor tall fallit över hennes bil. Hon får rysningar.

  – Vilken tur att jag inte satt i bilen. Då är det osäkert om jag överlevt, säger hon.

  Therese är sjuksköterska och naturmänniska.

  – Att vistas ute i naturen är bra för både kropp och själ. Det är vetenskapligt bevisat, säger hon.

  För att komma riktigt nära naturen började hon förra året med att sova i vindskydd en gång i månaden. Hon väljer en natt med någorlunda gynnsamt väder och hon har märkt hur dessa nätter gjort susen för hennes välmående.

  Hon har även fått med kompisen Sofia Linderholm på samma spår och en helg i februari skulle de ha sin månatliga natt i vindskydd. På grund av stormen Dennis kunde de åka den dag som de tänkt. 

  – Men på måndagen efter helgen skulle det på sin höjd blåsa nio sekundmeter och då var det ingen fara. Eftersom jag var ledig på tisdagen passade måndagsnatten bra.

  Hon hade sedan tidigare tittat ut ett vindskydd intill en sjö nära Tivedens nationalpark en bit utanför Örebro och dit åkte hon och Sofia på eftermiddagen.

  – Vi parkerade i en parkeringsficka vid sjön där det stod en stor tall. Eftersom det blåste tittade jag extra mycket på tallen för att se så att den inte var torr och bräcklig, men den såg tvärtom väldigt rejäl och frisk ut. Jag sa till Sofia att de här träden håller i alla fall för en klass 1-varning.

  De hade gått en bit bort när de såg en stormvirvel som kom farande över sjön och rev upp vattnet. Virveln fortsatte upp på land, över vägen och mot deras bil.

  Knak! Den stora tallen knäcktes som en tändsticka fem meter upp och föll rakt över Thereses bil.

  – Oj, min bil, var min första reaktion. När vi tittade närmare såg vi hur trädet tryckt in taket och jag vågade inte ens tänka på hur det hade gått om vi suttit kvar i bilen när det hände. Vi blev väldigt chockade.

  När hon skulle ringa efter hjälp saknades det dessutom täckning på mobilen.

  – Det var som en otäck skräckfilm och vi ville bara komma därifrån innan fler träd ramlade. Till slut lyckades vi få tag i Sofias man som hämtade oss, och en bärgare kom för att hämta min bil som var skrot. 

  Therese hade svårt att sova på natten och när det fortsatte blåsa dagen efter väcktes olustminnet från gårdagen till liv inom henne. Samtidigt är hon glad över den änglavakt som vakade över henne och Sofia.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!