Så jobbar du klimatsmart i trädgården!

Susanna Rosén har skrivit boken Klimatsmart trädgård – plantera och odla för hållbarhet, där hon tipsar om hur du blir en miljöhjälte i din trädgård.

I sin nya bok Klimatsmart trädgård – plantera och odla för hållbarhet ger Susanna Rosén massor av tips och råd kring vad man själv kan göra i sin trädgård för att spara på planetens dyrbara resurser. Hon skriver om både stort och smått, från hur man kan ta tillvara det som finns istället för att köpa nytt till hur man gynnar de viktiga pollinerarna som blir alltmer hotade.

I boken tipsar Susanna också om att välja klimatsmarta växter, alltså tåliga och friska växter som passar för den plats där de planteras. En frisk växt som frodas på optimal växtplats lever längre och behöver mindre vattning och skötsel generellt. Att välja sådana växter är första steget mot att bli en miljöhjälte i sin trädgård, menar Susanna.

Hur kom det sig att du ville skriva den här boken?

– Det är larmrapporter om klimatförändringar och det minskade antalet pollinerande insekter. Jag vill uppmuntra alla med trädgård, lott eller balkong att dra sitt strå till stacken. Ingen kan göra allt, men om alla gör något litet kan vi tillsammans skapa en förändring. Vi behöver ändra vårt sätt att tänka, konsumera mindre och i större utsträckning använda det vi redan har. Och det gäller inte bara i trädgården.

Har du tips på en liten, enkel förändring man kan göra som trädgårdsägare för att bli mer klimatsmart?

– Plantera fler nektar- och pollen-rika blommor så att det finns blomning från vår till höst. Var särskilt noga med tidig blomning av sälg och vårlökar för att övervintrande humledrottningar ska få mat när de vaknar och ska börja bygga upp ett nytt samhälle. 

Har du någon miljöhjälte som du tycker är en bra förebild?

– Greta Thunberg, såklart, för hennes arbete med att vara förmedlare av vetenskapliga fakta och tala så att alla förstår.

Bli klimatsmart i din egen trädgård – 3 tips:

1. Spara grenar vid beskärning och använd dem som växtstöd, exempelvis som här till bondbönor.

Så jobbar du klimatsmart i trädgården!

2. För att spara på grundvattnet är det ett bra knep att samla regnvatten i tunnor och använda till bevattning vid torka.

Så jobbar du klimatsmart i trädgården!

3. Gamla fönster funkar som växthus och skapar bra mikroklimat i kökslandet. 

Så jobbar du klimatsmart i trädgården!
Scroll to Top