• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mördarens böjelse blev hans fall

  Sex brutala kvinnomord hade inträffat utmed den ensliga delen av motorvägen Highway 50 i Sacramento. "Motorvägsmördaren" var noga med att sopa igen spåren efter sig och polisen stod maktlös. Det var inte förrän de grep en man av en slump som fallet började nystas upp.

  Mördarens böjelse blev hans fall
  Roger Kibbe greps av polisen efter att ha överfallit en prostituerad i sin bil. Foto: IBL

  År 1986 stod polisen i Sacramento i Kalifornien inför ett mardrömsscenarie när en fiskare hittade 19-åriga Stephanie Brown död i ett vattenfyllt dike. Hennes bil hittades intill den ödsliga delen av motorvägen Highway 50 utanför Sacramento. Kvällen innan hade hon kört några vänner hem och troligtvis hade hon råkat köra fel på vägen hem och då hade mördaren dykt upp.

  Hon hade blivit strypt med ett nylonrep. Polisen hittade spermafläckar på henne och håret var avklippt, som om mördaren tagit en trofé.

  När ytterligare en kvinna ett kort tag efter hittades mördad utmed samma sträcka på motorvägen började polisen misstänka att det rörde sig om en seriemördare. Men polisen hade inga spår efter den brutala gärningsmannen. 

  19-åriga Stephanie Brown hittades död i ett dike.

  Deras misstankar förstärktes en månad senare när Charmaine Sabrah, 26, och hennes mamma fick motorstopp på den ensliga delen av motorvägen. En man i svart sportbil dök upp och erbjöd sig att skjutsa Charmaine så att hon kunde hämta hjälp. Mamman fick nämligen inte plats eftersom det var en tvåsitsig bil.

  Dottern kom aldrig tillbaka. 

  Sönderklippta kläder

  Tre månader senare hittade en jägare hennes kropp vid foten av Sierra Nevada-bergen i utkanten av Sacramento. Mördaren hade använt hennes blus tillsammans med ett nylonrep när han strypt henne. Strumpbyxorna var sönderklippta och hade bundits runt hennes handleder. Mördaren hade också klippt sönder hennes behå. De sönderklippta kläderna förbryllade utredarna som spekulerade i om det kunde ha med något slags sexuell njutning att göra.

  Dessvärre var Sabrahs mamma inte till någon hjälp eftersom hon i mörkret inte sett ansiktet på främlingen så bra och inte tagit bilnumret.  

  Polisens fantombild på mördaren, som kallades för I5-mördaren efter motorvägen där han hittade sina offer.

  Några veckor senare var en 20-årig prostituerad kvinna och hennes pojkvän på jakt efter droger och hittade det de trodde var en langare. Kvinnan åkte iväg med mannen i en vit bil för att betala med sex men kom aldrig tillbaka. Hon hittades med händerna bundna bakom ryggen och strypt med sitt eget linne.

  Karen Finch, 25, frånskild med ett barn, hittades mördad på stigen i skogen vid Deer Creek. Hennes bil stod övergiven utmed motorvägen.

  Delar av hennes hår var avklippt och när polisen hittade fragment av silvertejp i det som var kvar förstod de att mördaren använt det som munkavle. Sedan klipptes håret där tejpen fastnat bort för att inte lämna dna-spår efter sig.

  Greps som tonåring

  Sjätte offret blev 17-åriga Darcie Frackenpohl, som strypts med sin egen blus. Utredarna hittade också två nylonrep av samma typ som används vid fallskärmshoppning.

  Det skrevs en hel del om seriemördaren som under flera år mördade kvinnor i närheten av motorvägen utanför Sacramento.

  Flera kvinnor föll offer för I5-mördaren.

  Nästa tilltänkta offer var en prostituerad i Sacramento som hoppade in i en bil. När kunden blev våldsam lyckades hon fly och en polisman som befann sig i närheten såg vad som hände. Han grep Roger Kibbe, 48, för överfallet på kvinnan.

  Utåt var Kibbe en respekterad man. Han var gift, hade en dotter och var chef för ett stort lager.

  Det var när polisen upptäckte att Roger Kibbe som tonåring gripits av polisen som de började misstänka att det här kunde vara deras seriemördare. Som tonåring hade han stulit kvinnliga underkläder som hängde på tvättlinor och klippt sönder dem. Han greps av polisen och hamnade i deras register. 

  Roger Kibbe var fallskärmshoppare, vilket kopplade ihop honom med nylonrepen. Att hans bror arbetade som mordutredare i Nevada kunde vara förklaringen till hans kännedom om hur man undviker att lämna spår efter sig på en mordplats. Han hade också två bilar, varav den ena stämde in med beskrivningen på bilen som använts vid bortförandet av Charmaine Sabrah. I hans bil hittades också rep, handklovar och en sax.

  Mördaren använde sig av samma typ av nylonrep som fallskärmshoppare har. Det visade sig att Roger Kibbe hoppade fallskärm.

  Rep som används vid fallskärmshoppning. Det stärkte polisens misstanke om att de hittat rätt man.

  Böjelsen att klippa sönder kvinnors kläder var en av de saker som fick polisen att börja undersöka Roger Kibbe när han greps av polisen i ett annat ärende.

  I Roger Kibbes bil hittade polisen handklovar.

  Bevisen var fortfarande för tunna för att kunna gripa honom för mord.

  Identiska fibrer

  Kriminologen Faye Springer, expert på att spåra bevis som kan binda den misstänkte till mordplatsen, kopplades in. Det första hon hittade var två fibrer från mattan i Kibbes bil som fanns på Darcie Frackenpohls kläder. På fibrerna fanns spår av svamp, samma svamp som fanns i Kibbes bil. Även hår som hittats på offrets kläder stämde med hår från Kibbes lår.

  När Springer vände på strumpbyxorna som Charmaine Sabrah haft runt handlederna hittade hon också små fibrer som kom från sätet i Kibbes bil. 

  Roger Kibbe levde ett till synes vanligt familjeliv. Här tillsammans med sin fru.

  Det var inte förrän polisen hittade fibrer i Kibbes bil, som också fanns på hans offer Darcie Frackenpohl, som Kibbe kunde knytas till något brott.

  Roger Kibbe dömdes för mordet på Darcie Frackenpohl.

  Repstyckena som hittats i Kibbes bil och i ett förråd hemma hos honom var identiska med de som hittats intill Darcie Frackenpohl. Det som fällde avgörandet var när Springer i ett speciellt mikroskop kunde se att alla repstumparna hade små spår av akrylfärg som någon sprutat i närheten där de förvarats. Det gjorde repstumparna unika och Roger Kibbe kunde åtalas för mordet på Darcie Frackenpohl. Han dömdes till livstids fängelse för mordet på Darcie Frackenpohl. 

  Inget motiv 

  De andra morden åtalades han inte för. Men för sin hustru, Harriet Simpson, berättade han efter gripandet att han mördat flera kvinnor, utan att kunna förklara varför.

  De mördades familjer ville ha upprättelse och inför risken att knytas till de övriga morden i en ny rättegång och riskera dödsstraff valde Roger Kibbe att samarbeta med myndigheterna. 2008 erkände han ytterligare sex mord, varav det första inträffade redan 1977. Han dömdes då till ytterligare sex livstidsstraff.  

  Roger Kibbe är nu över 80 år och avtjänar sitt straff på Mule Creek State Prison i Amador County, i närheten av där han en gång mördade kvinnor längs motorvägen. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!