8 skötselråd för kaktusar och suckulenter

Med ett minimum av skötsel håller sig kaktusar och suckulenter snygga väldigt länge. Så här ger du dem bästa möjliga förutsättningar.

De här växterna är riktiga underverk. De är designade för att leva på varma och torra platser och klarar att hålla vatten länge för att överleva. Därför är det viktigt att inte ge dem vatten för ofta. I värsta fall kan de ruttna eller så blir de förvuxna och fula. Om de får för mycket näring kan de också förväxa sig. Med kaktusar och suckulenter ska man ta det lugnt. De vill inte ha mycket av någonting, växer till sig långsamt och är fantastiskt hållbara.

Så här sköter du kaktusar och suckulenter

1. Sätt kaktusar och suckulenter i mager väldränerad jord. 

2. Vattna varannan vecka på sommaren och en gång i månaden resten av året.

3. En kaktus kan klara sig länge utan vatten. Tre veckor är inget problem om du åker på semester. Var noga med att ­jorden ska torka upp helt mellan vattningarna.

4. Växterna mår bra av lite ­gödsel. Ge svag dos en gång i månaden under sommar­halvåret.

5. Kaktusen trivs i både sol och skugga.

6. Använd alltid en kruka med dräneringshål för att undvika övervattning.

7. Växten kan blomma om den får en sval, ljus viloperiod under vintern.

8. Växterna klarar att stå i små krukor länge, men om du vill att de ska växa behöver du plantera om dem så att de får mer plats för sina rötter. Om du vill att de ska växa kontinuerligt ska du plantera om dem ungefär vart tredje år. Kolla när rötterna fyller ut krukan. Då är det dags.

När du planterar om en stor kaktus

Om du vill undvika att sticka dig när du hanterar kaktusen kan du snurra ihop en handduk hårt till en lång tarm. Lägg den runt kaktusen och snurra ihop ändarna på handduken så får du som ett handtag att lyfta växten i.

Scroll to Top