• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så blir du snällare mot dig själv!

  Behandlar du alla runt omkring dig med respekt och värme utom den viktigaste av dem alla – dig själv? Genom att bli mer självsnäll kan du ge din hälsa en välbehövlig kick.

  Så blir du snällare mot dig själv!

  Nej, det är inte alls egoistiskt att prioritera sig själv och det egna välmåendet emellanåt – även om många kanske upplever det så. Faktum är att vi alla borde tänka lite mer på oss själva – inte minst för att orka vara snälla mot vår omgivning.


  – Det handlar om att hjälpa sig själv till att må bra för att ha kraft att leva det liv du vill leva utifrån de förutsättningar du har. Att vara snäll mot sig själv är att behandla sig själv med respekt och värme, både i tanke och handling, säger beteendevetaren Maria Helander som är aktuell med boken Konsten att vara självsnäll.


  Men att vara självsnäll i vardagen kan vara lättare sagt än gjort.


  – Vi är så vana att se till att barnen, partnern, vännerna, chefen och hunden mår bra att vi glömmer bort oss själva. Sen lever vi i en jämförelsekultur där sociala medier ständigt matar oss med bilder av hur vi borde se ut och hur vi borde bete oss för att duga. Så det är svårt att se på sig själv och uppskatta det vi har och den vi är, säger Maria.


  Om vi inte är snälla mot oss själva får vi svårt att sätta gränser och lyssna in våra grundläggande behov. Den inre kritikern får fritt spelrum och vi försöker bygga vårt värde på att prestera eller ställa upp för vår omgivning. Det kan leda till empatitrötthet och ibland går det så långt att vi drabbas av en utmattning, berättar Maria.


  – Jag ser gång på gång hur människor som blir självsnälla får kraft och motivation att ta hand om sin hälsa. När du börjar behandla dig själv med respekt och värme är det lättare att sluta jämföra dig med andra och istället se till det du behöver för att må bra. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!