• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Släpp Jante – lev livet!

  Jantelagen är djupt rotad bland många svenskar och kan hindra dig från att nå din fulla potential. Men med nya tankesätt kan du förmå dig att sikta högre och sträva framåt samtidigt som du behåller ditt inre lugn. Här är tio livsregler som kan höja din livskvalitet väsentligt.

  Släpp Jante – lev livet!

  1. Våga
  Låt inte ditt liv bli statiskt och nöj dig inte med ett medelmåttigt jobb eller förhållanden som inte låter dig
  förverkliga dig själv. Våga ta ett aktivt beslut att leva livet fullt ut.

  2. Res dig
  Du kommer att få någon törn eller kanske något blåmärke genom livet. Men det lönar sig att likt en vippdocka resa sig igen efter varje motgång.

  3. Tuffa mål
  Man siktar på det man ser – skapa därför tuffa och storslagna målbilder. Hitta din grej, ditt sätt och ha kul på ­vägen.

  4. Framåt, alltid framåt
  Om man väljer framgång kan man inte behaga alla, motståndet blir större vartefter man lyckas. Bry dig därför inte om vad andra tycker utan fokusera på dig själv och fortsätt framåt, alltid framåt.

  5. Mental tuffhet
  Inse din obegränsning. Kämpa för målsättningar och du ska se att den som hjälper sig själv får stöttning från fler håll.

  6. Ha ett lösningsfokus
  Använd dina bästa verktyg och skapa de bästa lösningarna. Försök inte laga det som inte är trasigt utan försök finna en metod att utföra sådant som inte fungerar så bra på ett annat sätt.

  7. Var en vinnarskalle
  Genom att använda sig av kaizen, som betyder ständiga förbättringar, kommer du att undvika att upprepa misstag. Var den som förändrar – framtiden som segrare ligger i dina händer.

  8. Skapa flyt
  Sikta mot det bästa och perfektion. Men för att kunna leva med flyt måste du också acceptera att ibland är bra gott nog. Utmana dig själv i lagom takt och var flexibel.

  9. Lyckan kommer
  Ibland möter vi ett bakslag eller en motgång, men ge inte upp. Du har tid att bygga upp dig för att vara redo igen. För tro mig, lyckan kommer.

  10. Lev livet fullt, nu!
  När du når den sista regeln och är i början av resten av ditt liv finns det inga ursäkter längre. Du har styrkan och du kommer att segra med hjälp av dina egna och dina supportrars hejarop. Lev livet fullt ut och gör det nu.

  Källa: Boken Tio livsregler – vägen till framgång av hockeytränaren Kjell Stenudd. Här delar han med sig av de verktyg och övningar som gav honom själv – inte bara ett inre lugn efter en tuff utmattningsdepression – utan även ett mångmiljonbolag.

  Kjell Stenudd
  Foto: Martina Huber

  Detta är Jantelagen

  Jantelagen är en oskriven lag som säger att man inte får sticka ut och tro att man är bättre än andra på något sätt.

  Den kopplas till kulturen på många platser i Skandinavien men motsvarande fenomen finns även i till exempel England där den går under namnet Tall poppy syndrome.

  Jantelagen formulerades för första gången av den norske författaren Aksel Sandemose i boken En flykting korsar sitt spår från 1933.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!