Frossa i äpplen – höstens hälsobomb

Augusti betyder äppeltider och visst finns det en hel del sanning i det gamla talesättet "ett äpple om dagen håller doktorn borta". Här ger vi dig tio hälsoskäl till att ge dig hän åt årets äppelskörd.

1. Skyddar hjärtat

Framför allt äppelskalet innehåller rikligt av den form av antioxidanter som kallas flavonoider. Flavonoider anses bland annat ge skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Finska forskare har kunnat konstatera att ett högt intag av äpplen och lök är direkt relaterat till låg risk för dödlighet i hjärt-kärlsjukdom.

2. Stärker immunförsvaret

Äpplen innehåller även en stor mängd av en annan viktig antioxidant – vitamin C. Denna dundervitamin skyddar dina celler mot oxidativ stress och är bra för
immunförsvaret.

3. Skyddar mot cancer

Det har gjorts ett flertal studier på äpplen och cancer och den krispiga frukten har bland annat visat sig förebygga bröstcancer hos råttor. Förklaringen tros finnas hos de fytokemikalier som äpplen och även andra frukter är rika på. Även risken
att drabbas av tarmcancer minskar om du äter mycket äpplen. En polsk-italiensk studie visade till exempel att de som åt mer än ett äpple om dagen minskade sin risk för att få tarmcancer med hela 50 procent.

4. Hjälper mot förstoppning

Har du en tendens till trög mage? Äpplets fiberinnehåll kan hjälpa dig att få igång tarmarna. Men det är viktigt att veta att fibrerna som är så viktiga för tarmrörelserna framför allt sitter i skalet,
liksom många av fruktens nyttigheter.

5. Förbättrar lungfunktionen

Äppelätare har bättre lungfunktion än de som inte äter äpplen. Det kunde brittiska forskare rapportera efter att ha följt 250 män i fem år. Troligtvis är det äpplets innehåll av antioxidanter som ger den goda effekten på lungornas funktion.

6. Ger stabilt blodsocker och lägre diabetesrisk

Äpplets innehåll av pektin bildar en geléliknande substans som fördröjer matsmältningen och gör att blodsockret stiger långsammare. Kvinnor som åt ett äpple om dagen visade sig ha
28 procents lägre risk att utveckla åldersdiabetes i en svensk studie.

7. Skyddar dig mot stroke

En stor svensk studie med 75 000 kvinnor visar att ett högt intag av päron, äpplen och gröna bladgrönsaker markant minskar risken för stroke. Även här tror man att det är det höga innehållet av antioxidanter i äpplen som är förklaringen.

8. Sänker ditt kolesterol

Äpplen innehåller lösliga och olösliga fibrer, inklusive pektin. Det minskar leverns kolesteroltillverkning och sänker därmed kolesterolvärdet i ditt blod.

9. Minskar din risk för demens

Enligt studier kan juice från äpplen både minska risken för alzheimer och minska ålderseffekter på hjärnan.

10. Kan minska din vikt

Studier har visat att tre äpplen om dagen kan öka förbränningen och därmed även bidra till viktminskning.

Scroll to Top