• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Håll pollenallergin i schack!

  Röda kliande ögon och en förlamande trötthet. Pollensäsongen är över oss med full kraft. Men det finns en hel del du som pollenallergiker kan göra för att må bättre.

  Håll pollenallergin i schack!

  1. Börja medicinera i tid
  Vänta inte tills besvären är outhärdliga. Vet du med dig att du brukar få kraftiga allergiska besvär så börja medicinera vid minsta tecken på reaktion.

   

  2. Håll koll på prognosen
  Numera finns det gott om appar och nyhetssidor som kan ge dig tillförlitliga prognoser om dagens pollenläge, till exempel www.pollenrapporten.se. Anpassa din medicinering och vistelse ute i skog och mark efter detta.

   

  3. Utnyttja tidiga morgnar
  Visst är det tråkigt att sitta inne fina vår- och sommardagar för att undvika kontakt med pollen? Men passa på att ge dig ut tidiga morgnar och sena kvällar i stället. Daggen binder nämligen pollen och gör att halterna i luften du andas in minskar.

   

  4. Duscha innan sänggåendet
  Framför allt om du har långt hår och har vistats mycket utomhus är det en klok idé att tvätta håret före läggdags så du inte sover hela natten med pollen nära ansiktet.

   

  5. Skölj näsan
  Att regelbundet skölja och rensa näsan från pollen kan lindra besvären. Färdig koksaltlösning finns på apoteken men du kan också tillverka din egen genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter ljummet vatten.

   

  6. Skaffa en luftrenare
  Det kan tyckas dyrt och onödigt men att åtminstone unna sig en luftrenare i sovrummet kan vara en god investering. Då ger du din kropp chansen att återhämta sig nattetid.

   

  7. Undvik gräsklippning
  Oavsett vilken typ av gräsklippare du använder virvlar den upp stora mängder pollen. Se dig om efter hjälp med denna trädgårdssyssla. Kanske finns det någon ungdom i grannskapet som vill tjäna en extra slant?

   

  8. Stäng till sovrummet
  Undvik att vädra sovrummet och låt dörren dit vara stängd så inte pollen från resten av huset letar sig in. Tänk även på att inte låta lakan och örngott torka utomhus under pollensäsongen.

   

  9. Träna inomhus
  Att motionera är bra för både kropp och själ men just under pollensäsongen tränar allergiker med fördel inomhus. En träningscykel i vardagsrummet eller ett besök i simhallen kan fungera som substitut för joggingturer och promenader de värsta veckorna.

   

  10. Lyssna på din kropp
  Trots att du följer alla råd till punkt och pricka blir de flesta allergiker tröttare än vanligt under pollensäsongen. Lyssna på din kropp och unna dig vila och återhämtning lite oftare än vanligt.

  Källa: 1177 och Pollenrapporten.se

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!