• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vi köpte ett slott - och totalrenoverade!

  Agnes och Stefan Lätt föll för det eldhärjade gamla slottet Hägerstad utanför Åtvidaberg. De slog till direkt och gav upp sitt bekväma villaliv i Miami i USA för att bli slottsägare i Sverige. Nu går parets all vakna tid åt till att renovera sitt förvärv.

  Vi köpte ett slott - och totalrenoverade!

  På en kulle omgiven av sjön Vindomen tronar Hägerstad slott med sina två torn. Stefan och Agnes Lätt berättar att de under förra sommaren målade hela slottet himmelsblått.

  – Jag har alltid drömt om att bo i ett sagoslott, säger Agnes. På vintern ser det mörkblått ut mot snön, medan det under sommaren blir nästan vitt.

  Stefan, 50 år, är i full färd med att flytspackla golvet i slottets källare, medan Agnes, 36 år, spacklar badrummet i Gröna villan som är ett av husen som tillhör slottet.

  – Vi jobbar jämt, alla veckans dagar. På köpet fick vi också fyra hus som vi försöker underhålla samtidigt om vi bygger på slottet. Gröna villan är ett av dem, berättar Agnes.

  Det var till midsommar för två år sedan som Agnes och Stefan tillsammans med deras två barn Karin 12 och Nils 7, flyttade till Hägerstad slott som är byggt 1868. Under årens lopp har slottet, som är på nära 1 000 kvadratmeter, bytt ägare flera gånger och varit både ålderdomshem och alkoholistanstalt. De sista åren var det privatägt men hade stått tomt i flera år när Agnes och Stefan köpte det för 4,3 miljoner kronor.


  Saknade tak

  – Slottet hade brunnit tre gånger på grund av elfel och att blixten hade slagit ner. Så det saknade tak och det hade både regnat och snöat in, berättar Agnes.

  Slottet var verkligen ett rivningsobjekt, menar Stefan

  – Golv, väggar, allt var i jättedåligt skikt. Hade inte vi köpt slottet, hade det nog rivits. Många tyckte också vi var helt galna som gav oss in i det här mastodontprojektet.

  Stefan som både är elektriker och civilekonom jobbade på Ericsson i Miami när han och Agnes blev ett par. De berättar att de träffades via en dejtingsajt på nätet och blev kära. Agnes som från början jobbade på bank, flyttade till Stefan i USA. När Ericsson flyttade verksamheten till Brasilien ville de bo kvar. Stefan blev fastighetsmäklare och Agnes skötte bokföringen. Tillsammans började de renovera hus som de sedan sålde. Efter tio år som gifta beslöt de sig också för att ha en riktig bröllopsfest. Den som de tidigare inte hade haft råd med.

  – Vi firade tillsammans med släkt och vänner på en flott herrgård i mitt hemland Estland, berättar Agnes.

  På festen blev det tal om pampiga gamla hus och de fick höra talas om en gammal herrgård som var till salu i Estland. Stefan gjorde också en sökning över gamla byggnader i Sverige. Och då dök Hägerstad slott upp.

  – Jag kände direkt, det här är vårt slott. Det sagoslott som jag alltid har velat bo i, säger Agnes och ler vid minnet.

  De vann budgivningen om slottet och dess ägor på 11 hektar mark.

  – Jag letar alltid efter utmaningar, säger Agnes. Utan utmaningar får jag tråkigt.

  Men den här utmaningen har nog varit i mesta laget, medger de.

  När Agnes och Stefan flyttade in påminde slottet mest om en ruin. Nu har de kommit nästan halvvägs i renoveringen.

   

  Fantastisk upplevelse

  – Det hade varit betydligt enklare att bo kvar i Miami. Samtidigt är det en fantastisk upplevelse att få vara med om att rädda den här gamla byggnaden, menar Stefan.

  När de flyttade till slottet påminde det mest om en ruin. Det saknade inte bara tak, bjälklagen var ruttna och putsen från väggarna hade rasat. Så först bodde de i Gröna villan.

  – Det var som Askungens slott, berättar Agnes. Fåglarna hade flyttat in och i matsalen växte en björk. Det tog oss sex månader att bara rensa ut allt.

  Men de blev också tv-stjärnor på kuppen. TV4 sökte en familj som skulle renovera ett hus och fick tips om Agnes och Stefan. Serien Drömmen om slottet blev en publiksuccé där tittarna fick följa parets tuffa restaureringsarbete.

  – Inspelningen var jättekul. Visserligen fick vi inte så mycket gjort när filmteamet var här. Men det var roligt med alla människor, säger Agnes.

  Hon berättar att det vintertid kan kännas lite mörkt och ensamt att bo så här ensligt.

  – Det är verkligen en kontrast. Vi flyttade från stad till landsbyggd. Vi bytte land, vi bytte livsstil, ja allt, menar Stefan.

  Och barnen har fått mer livsutrymme. I Sverige kan de röra sig mera fritt jämfört med USA, samtidigt som deras svenska skola är väldigt bra.


  Gör det mesta själva

  – Nils fann sig tillrätta nästan direkt, han hittar kompisar överallt. För Karin har det varit lite svårare. Nu har hon har fått kompisar här i Sverige. Men hennes bästa kompis finns kvar i Miami, säger Agnes.

  Och Agnes och Stefan som på heltid har valt att ägna sig åt renoveringen av slottet har under de här knappa två åren hunnit med en hel del. Slottet har fått ett nytt tak och fasaden är fixad. En stor del av bjälklagen har bytts ut och nya ledningar har dragits. Köket och tre rum är nu helt klara. Men ännu återstår mycket arbete.

  För att spara in på kostnaderna gör de i stort sett allt renoveringsarbete själva. Att som par både leva och jobba tillsammans kan ha sina påfrestningar. Men sedan åren i USA är de inkörda på att jobba tillsammans.

  – Visst blir det mycket kompromissande, säger Stefan. Vi har en del olika åsikter och vi är båda starka personligheter. Men samtidigt kompletterar vi varandra.

  Han är den som har det stora byggkunnandet, medan Agnes är mer intresserad av att måla och inreda.
  Hon berättar att varje rum ska få sitt eget tema. Matsalen som nu är färdig har temat svensk skog. På väggen har Agnes målat ett hjortpar. Musikrummet är art deco och stora hallen en djungel.

  – Via nätet försöker jag hitta äldre möbler som passar in i en slottsmiljö, berättar Agnes och pekar på den stilfulla gröna soffgruppen som nu står i matsalen.

  Det jobbigaste med renoveringen är allt byggdamm, att bo på ett ställe samtidigt som man renoverar det, menar Agnes.

  Stefan tycker inget är särskilt svårt.


  Har övat hela livet

  – Allt är bara väldigt mycket. Men jag har övat hela livet på att bygga. Som barn hjälpte jag både farfar och morfar att bygga hus.

  Det har varit mycket ombyggnader i slottet, berättar Agnes.

  – Nu öppnar vi upp så att slottet ser mer ut som det gjorde i original.

  De planerar för att i framtiden kunna hyra ut slottet för konferenser och semesterboende. Totalt ska slottet ha 20 sovrum. I sommar hoppas de att fem av rummen ska vara klara för uthyrning.

  Budgeten på fyra miljoner kronor börjar nu ta slut. Till hösten räknar de att ge sig ut i det vanliga arbetslivet igen. Stefan planerar att återvända till telekombranschen medan Agnes är mer osäker över vad hon ska göra.

  – Jag älskar interiör och design och skulle helst vilja jobba med det. Vi får se hur det blir, säger hon.

  Och Stefan inflikar med ett litet leende.

  – Vi kommer knappast ha någon brist på sysselsättning de närmaste åren. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!