Mumsigt i grönsakslandet!

Då var det dags att presentera årets ätbara frönyheter! Bläddra i listan bland krispiga morötter och frodig grönkål - kanske hittar du några nya favoriter!

Här hittar du fröerna!

Im = Impecta, www.impecta.se

Ng = Nelson Garden, www.nelsongarden.se

Ru = Runåbergs fröer, www.runabergsfroer.se

Rv = Rara Växter, www.raravaxter.se

We = Weibulls, www.weibulls.se

Sommarmorot ‘Aron’ är en tidig sommarmorot med klassiskt orange, korta, knubbiga, ca 10 cm långa, konformade rötter. Smaken är saftig och söt. Äts direkt eller i matlagning.

Sommarmorot ‘White satin’ är söt i smaken, krispig och saftig. Den är god att äta färsk men kan även förvällas och frysas. Sås tidigt direkt på växtplatsen, så snart jorden går att bruka fram till slutet av juni. (Ng)

Sommarmorot ‘Cosmic purple’ är en läcker morot med lila skal och orange inuti. Den är krispig och god att äta direkt, men kan också förvällas och frysas. Så tidigt direkt på växtplatsen, så snart jorden går att bruka fram till slutet av juni. (Ng)

Rödbeta ‘Alvro Mono’ är en tidig och jämn sort som inte behöver gallras. Rödbetan har ett tunt skal, är svagt plattrund och helt mörkviolett genomfärgad. Blasten har vinröda stjälkar och gröna blad. (Ru)

Grönkål ‘Emerald Ice’ är en helt ny grönkål med gröna räfflade blad och dekorativa vita markeringar. Sorten är både krispig och söt. Den passar att skörda vartefter under sommaren eller hela plantan på hösten/vintern. (Rv)

Gurka ‘Patio snacker’ ger hög avkastning och kontinuerlig skörd med 15-20 cm långa gurkor. Perfekt för odling i stora krukor och blir 100-150 cm hög. Sås på växtplatsen när jordtemperaturen nått över 15 grader. Förkultivering inomhus eller täckning med fiberduk ger tidigare skörd. (We)

Sallat ‘Cerbiatta’ är en ny typ av kraftigt grön ekbladssallat med upprättväxande bladverk och extra långflikiga blad. Saftiga och spröda. Plantan kan bli stor om den får plats, 35-40 cm hög och lika bred. Sorten är snabb, står skördefärdig länge och klarar en del frost på hösten. (Ru)

Tips när du sår!

* Läs på fröpåsen hur lång tid det tar från frö till planta. Då vet du också när det är dags att så. Fundera över när du kan avhärda och flytta ut dina plantor och räkna bakåt. Annars riskerar man att få alltför många stora plantor inomhus alldeles för tidigt, innan de kan flytta ut. Det kan de först när risken för nattfrost är över.

* Är det dåligt med ljus där du har dina sådd – använd extraljus. Det finns många enkla och praktiska lösning även för ett vanligt fönster eller en hylla.

* Använd sålådor eller små krukor och placera i ett minidrivhus. En plastpåse med hål över fungerar också bra.

* Bottna med vanlig blomjord och använd såjord överst. På så sätt får den lilla plantan mer näring när fröet grott och rötterna når längre ner.

* Så på det djup som anges och håll jorden fuktig, men inte blöt. Enklast är att fukta jorden med en sprayflaska.

* Plantera om i vanlig blomjord när de små plantorna fått några bladpar (förutom de första grobladen). Ta alltid i bladen när du handskas med de små ömtåliga plantorna.

Scroll to Top