När regnet och rusket kryper närmare här hemma är det i solsäkra Spanien man hittar skådespelerskan Christina Schollin. Men den som tror att hon hör till dem som ligger i en solstol med en färgglad drink och bara vilar, är helt fel ute. I sommarhuset pågår nämligen inspelningen av femte säsongen av Wahlgrens värld för fullt – där Christina tillsammans med dottern Pernilla och barnbarnet Bianca står i centrum.
Christina Schollin
Namn: Christina Schollin
Ålder: 81 år
Familj: Maken Hans, vuxna barnen Peter, Niclas, Pernilla och Linus, samt 9 barnbarn.
Bor: I Nerja under vinterhalvåret och på Värmdö under sommarhalvåret.
Yrke: Skådespelerska och entreprenör.
Aktuell med: En ny säsong av Wahlgrens värld i Kanal 5 samt som ambassadör för 1,6 miljonersklubben.
– Ja, jag jobbar för fullt fortfarande – både en hel del med business och som influenser. Det är mycket som händer i mitt liv, säger Christina Schollin och låter inte det minsta missnöjd med den saken.
Och kanske var det det höga tempot som fick henne att inte reflektera särskilt mycket över att hjärtat tenderade att hoppa över ett slag lite då och då, funderar hon.
– Man är ju väldigt bra som kvinna och lite äldre på att negligera allting. Man säger bara “jaja, jag kanske måste ta det lugnt och inte stressa”. Det händer massvis med roliga saker som man vill vara med om. Man tycker kanske att det inte är hela världen om hjärtat fladdrar till ibland.
Tillfrågad om studie
Men genom sitt engagemang som ambassadör för 1,6 miljonersklubben blev hon tillsammans med 1000 andra kvinnor tillfrågad om att delta i en studie av en ny hjärtmonitor som kan avläsa hjärtrytmen på hemmaplan, något som skulle visa sig vara mycket lyckosamt för skådespelerskan.
– Jag är ambassadör för klubben sedan massor med år tillbaka tillsammans med några andra kvinnor från artistvärlden. Genom den för vi en gemensam kamp för att sprida information om kvinnors hälsa och välbefinnande. Det är det jag brinner för sedan en lång tid tillbaka. Vi kvinnor gör varandra en stor tjänst genom att ta reda på hur vi kan leva ett så långt och hälsosamt och rikt liv som möjligt.
Med hjälp av den nya hjärtmonitorn kunde Christina testa sin hjärtrytm och göra ett EKG hemma i vardagsrummet. Hon beskriver det som väldigt enkelt – det var bara att hålla den lilla dosan mot bröstet. Men i stället för den jämna, fina rytm som Christina hade förväntat sig, visade den lilla apparaten att Christina i likhet med många andra svenska kvinnor led av en dold sjukdom.
– Det som hände när jag testade den var att den indikerade en oregelbunden hjärtrytm som kan vara orsakad av eventuellt förmaksflimmer, säger hon.
Inte chockad
Christina Schollin understryker att förmaksflimmer inte är särskilt ovanligt och att hon inte blev speciellt chockad av beskedet. Som den kända profil hon är är hon vad vid att minsta lilla sak i hennes liv tenderar att mynna ut i rubriker och löpsedlar i kvälls- och skvallerpress. Därför väger hon sina ord noga när hon
berättar om sjukdomen.
– Det som hände efter upptäckten av hjärtflimret var att jag i samråd med en läkare började medicinera för att undvika att drabbas av de följdsjukdomar som hjärtflimmer kan ge – nämligen olika typer av blodproppar och stroke.
Tusentals människor går, i likhet med henne själv, runt med förmaksflimmer utan att veta om det, betonar Christina.
– Det är de människorna man ville komma åt genom den här studien. Genom att upptäcka det i tid så kan man medicinera och undvika risken att få blodpropp eller stroke. På så vis kan vi rädda liv. På mig upptäcktes det i tid och det är inte värre än att jag nu äter blodförtunnande medicin. Jag är väldigt glad över att det upptäcktes så jag inte har den risken längre.
Tillsammans med övriga medlemmar i 1,6-miljonersklubben har Christina Schollin nu dragit i gång ett upprop för att alla svenska kvinnor ska få screena sina hjärtan på liknande sätt som mammografin fungerar.
– Det borde vara lika naturligt som att kolla brösten och vi tycker att den här screeningen i första hand ska erbjudas oss kvinnor eftersom vi är så eftersatta på det här området. I genomsnitt dröjer det sex år längre för ett hjärtflimmer att upptäckas hos en kvinna än en man, säger hon.
Aldrig kommit iväg
Christina Schollin tror att hon aldrig skulle ha kommit i väg till en läkare om det inte vore för studien hon deltog i.
– Jag tror säkert att andra kvinnor resonerar likadant som jag gjorde och tänker att det säkert inte är någon fara. Därför är jag så mån om att sprida kunskapen vidare.
Numera visar hjärtmonitorn endast normala värden när Christina använder den på sig själv lite då och då. Men hon tar ofta chansen att undervisa släktingar och vänner kring hjärthälsa och låter dem testa hjärtmonitorn när de är på besök.
– Även unga människor kan drabbas av plötslig stroke och det vore ju förfärligt om någon man känner skulle drabbas. Jag har faktiskt upptäckt hjärtflimmer på personer i min omgivning och då får de naturligtvis själva gå till läkaren och kolla upp det. Jag tycker att det är ett fantastiskt genombrott för
läkarvetenskapen att det har blivit möjligt att kolla sitt hjärta hemma på det här sättet.