Här checkar hundarna in på nyårsafton!

På Jonas Svenssons hotell är det inget som smäller – däremot många som skäller! På nyårsafton invaderas flygplatshotellet intill Sturup av ett hundratal skotträdda hundar som flyr undan smällare och raketer.

Jonas Svensson

Ålder: 56 år.

Bor: I Åkarp.

Gör: Driver hotell.

Familj: Fru, två barn och två barnbarn.

Fritidsintressen: Fotboll och ishockey.

I närheten av flygplatsen är det nämligen förbjudet att skjuta nyårsraketer. På nyårsafton smäller det rejält på många platser i Sverige. Fast inte utanför Sturup Airport Hotel i Svedala som ligger intill Sturups flygplats.

Hotellet har blivit tillflyktsorten för ett hundratal hundar vars hussar och mattar vill slippa se sina älsklingar bli vettskrämda av briserande nyårsraketer som lyser upp himlen.

Det är på hotelldirektören Jonas Svenssons initiativ hotellet har öppet för hundägare på nyårsafton.

– Jag har genom åren sett oerhört många hundar som lidit när det börjar smälla. Ja, jag har till och har till och med hört talas om hundar som varit så plågade att de gråtit, säger Jonas Svensson.

Han prövade idén med att ha hotellet öppet för hundar och hundägare på nyårsafton för fyra år sedan.

Här checkar hundarna in på nyårsafton!
– Att kunna fira nyår utan att hundarna plågas är en skänk från ovan, menar hundägare Eva Silfverberg från Vellinge. Tidigare fick vi medicinera hundarna och sätta igång diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare för att inte smällarna skulle höras. (Privat bild)

– Från början var det två dagar på året då hotellet var helt stängt, julafton och nyårsafton. Men sedan läste jag om ett hotell som låg intill Arlanda som höll öppet för hundar och hundägare under nyårsfirandet. Inom radie på en kilometer från en flygplats får man nämligen inte skjuta nyårsraketer.
Där föddes idén hos Jonas att tänka om och ha hotellet öppet på nyårsafton. Men bara för hundar och hundägare.

– Jag har själv ingen hund just nu, men har haft tidigare och kommer nog att skaffa någon gång framöver. Mina erfarenheter av det lidande som nyårsraketerna orsakar våra husdjur fick mig att ta det här steget, säger han.

När han lanserade idén visste han inte riktigt hur det skulle slå nere i Skåne. Ett inslag i ett radioprogram fick telefonen att gå varm.

– Det var inga som helst problem att fylla de 70 dubbelrum vi har, säger han.

Här checkar hundarna in på nyårsafton!
Nina Nordengren med sina hundar, Milo, en sexårig samojed, och Isa en treårig australian shepherd: – Innan vi hittade det här hotellet fick vi tillbringa nyårsaftnarna i källaren! (Privat bild)

Succén var given och problemet är inte att fylla rummen, det är snarare så att de inte räcker till. Hundägare reser gärna 15–20 mil för att slippa smällandet. Utanför hotellet finns plats för ett begränsat antal husbilar och dessa platser fylls också snabbt på nyårsaftons eftermiddag när ett hundratal hundar trängs i receptionen. Det är allt från små papillon till stora kraftfulla dobermann-hundar.

– När vi testade första året trodde jag det skulle bli kaos när så många djur och människor skulle trängas vid incheckningen. Men det fungerar oerhört bra och alla hundägare tar hand om sina djur på ett ansvarsfullt sätt.

Hundarna får vistas i hotellets lobby och alla öppna utrymmen, förutom i matsalen.

För matte och husse bjuds det på nyårsbuffé under kvällen och vid tolvslaget skålas det i Champagne. Då befinner sig hundarna vanligtvis på rummen och slipper höra smällandet som i vanliga fall skulle plåga deras känsliga ljudsinne.

Men sedan finns det av naturliga skäl en del praktiska saker som måste lösas. Exempelvis är det hundra hundar som ska rastas och lika många ska uträtta sina behov. Men hundägarna är noga med att plocka upp bajset i påse och lägga i sopsäck intill entrén.

– Vi delar ut handdukar till gästerna så att de kan torka av tassarna på sina hundar. Då slipper vi smuts och skräp inne på hotellet.

Ägarna till hundar som är skotträdda uppskattar att ha en tillflyktsort på nyårsafton.
– Vi har fullbokat i år och även nästa år. Det finns de som velat förtidsboka ännu längre fram, men det har inte varit möjligt att lösa praktiskt, säger Jonas Svensson.

Tomas Hellstrand och hustrun Nina Nordengren från Landskrona checkar för tredje året in med sina Milo, en sexårig samojed, och Isa en treårig australian shepherd:

– Det här initiativet är jättebra eftersom vi har två skotträdda hundar, i synnerhet Milo mår väldigt dåligt av smällare och raketer. Innan vi hittade det här hotellet fick vi tillbringa nyårsaftnarna i källaren med hundarna. Milo var den som mådde sämst när det började smälla och han mådde inte bra under hela januari.

Här checkar hundarna in på nyårsafton!
Jonas Svensson på Sturup Airport Hotel som välkomnar hundar på nyårsafton.

– Sedan vi började tillbringa nyårsafton på det här hotellet märks stor skillnad. Milo fungerar som vanligt när vi kommer hem på nyårsdagen. Tidigare vågade han inte gå ut på flera veckor. Att fira nyårsafton tillsammans med andra hundägare, som är i samma situation som oss, känns bra och vi tycker det är trevligt. Både djur och människor känner sig trygga.

Eva Silfverberg från Vellinge hade med sig sex shetland sheepdog förra året:

– Zizu, Zuki, Zen, Mac, Schanti och Indy tycker inte om när det smäller. Värst är det för Schanti som bara ylar och blir frustrerad. Förra nyåret hyrde jag tillsammans med min dotter Victoria och hennes sambo Charlie Svensson ett stort rum här. Jag har haft hundar länge och om man bor i ett villaområde smäller det mycket från eftermiddagen och framåt på nyårsafton. Tidigare fick vi medicinera hundarna och på själva nyårsafton fick vi dra ned persiennerna för att utestänga ljud, samtidigt som vi satte igång diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare för att inte raketsmällarna skulle höras. Att kunna bo på ett hotell där man vet att hundarna slipper plågas av smällare är som en skänk från ovan till oss hundägare. Dessutom är det trevligt att fira nyår med likasinnade.

Scroll to Top