• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Katten Sixten satt fast i ett rör i flera timmar!

  Den nyfikna katten Sixten kröp in i ett dräneringsrör långt under marken – och fastnade. Nu var goda råd dyra och till slut krävdes det tre starka karlar och en sju timmar lång räddningsinsats för att få ut Sixten!

  Katten Sixten satt fast i ett rör i flera timmar!

  Barn och fritidspersonal på Kronaskolan i Älvängen utanför Göteborg undrade varifrån jamandet kom eftersom ingen katt inte syntes till. De kom fram till att den måste sitta fast i stupröret under marken och det fanns inte så mycket de kunde göra.


  10-årige Melbin ringde hem till sin mamma Alma och berättade vad som hänt. Hon ringde i sin tur till sin man Johan som är snickare och jobbar för entreprenadföretaget Sluta gräv Orust-Ale.

  – Jag befann mig i närheten och trodde att det var så enkelt som att katten fastnat under lövrensaren till stupröret, säger Johan Wester Velich, 28.

  Det var betydligt värre än så.

  – När jag plockade bort stupröret förstod jag att katten satt fast i dräneringsröret som leder regnvattnet till dagvattensystemet. Katten måste ha gått in vi dagvattenledningen och rört sig runt 500 meter innan den fastnat. Jag hörde på jamandet att katten fick vatten i lungorna. Min första åtgärd var att plugga igen stupröret så att inte Sixten drunknade. Sedan började jag gräva men konstaterade snabbt att katten satt fast långt ned under asfalten.

  Johan ringde polis, räddningstjänst och djurambulans för att få hjälp. Men det blev nej från samtliga, de hade inte utrustning för att rädda katten.

  – Jag kunde inte bara ge upp och åka därifrån. Det var bara att fortsätta, så jag kontaktade ett företag som heter Cleanpipe. De kom med en kamera som de stoppade ned i röret så att vi kunde se var katten befann sig. Sedan kontaktade jag min kusin Mattias Tilly som har en grävfirma och min kompis Oskar Henriksson, som jobbar på kommunens parkavdelning, han hade en asfaltkaparare med sig. Vi såg katten i kameran, han satt som en plugg i röret.

  De sågade upp asfalten och sedan grävde Johan sig för hand ned till dräneringsröret som låg cirka en meter under marken.

  Han var tvungen att kapa röret precis bakom där katten befann sig.

  – Jag lokaliserade kattens position med hjälp av kameran. Det var nervöst eftersom jag var livrädd för att skada katten.

  När röret var av kunde Johan föra in handen och med stor möda dra ut Sixten.

  – Han var vid liv och det var skönt, säger Johan.

  Räddningsarbetet startade klockan halv tolv på dagen och vid halv sju på kvällen satt Johan med katten i famnen.

  Via märkningen kunde de lokalisera Sixten till sin ägare Siri Skogh som bor med inte så långt från skolan. Familjen har en kattlucka så att deras katter Sixten och Stella kan komma och gå som de vill.


  – Vi hade varit i väg under dagen när jag fick se ett sms från en i personalen på fritids. Tillsammans med min son Max begav jag mig dit. Det var en lättnad när vi fick se Sixten, även om han var tilltufsad och såg väldigt rädd ut, säger Siri.

  Sixten fick åka till Blå stjärnans djursjukhus. Där fick han stanna ett par dygn och genomgick bland annat en svansamputation eftersom svansen skadats vid räddningsaktionen.

  – Han är lite medtagen efter det som hänt men vid gott mod. Vi är jätteglada över att han klarade sig och framförallt är vi så oerhört tacksamma för Johans insats. Tänk att det finns så fina människor!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!