• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Han fick vännerna att mörda familjen

  Bart Whitaker hade en familj som älskade honom över allt annat. Men det räckte inte. När girigheten tog över började Bart Whitaker att smida en djävulsk plan. Han ville komma över hela familjeförmögenheten på 1,5 miljoner dollar. Det slutade i en familjetragedi.

  Han fick vännerna att mörda familjen

  Trish och Kent Whitaker strålade av glädje när 23-årige sonen Bart kom hem och berättade att han tagit examen i straffrätt från Sam Houston State University. Dessutom med högsta betyg.

  Detta skulle naturligtvis firas och tillsammans med lillebror Kevin, 19, drog hela familjen ut på restaurang. Famljen firade glatt och fortsatte hemma där Bart belönades med en Rolex-klocka för sina lyckade studier.

  Några minuter senare på kvällen den 10 december 2003 fick larmcentralen ett samtal från grannar som berättade att de hört skottlossning i Whitaker-huset. Strax efter kom ett nytt samtal till larmcentralen, denna gång från Bart Whitaker som sa att familjen överfallits i sitt hem och alla var skjutna. Han själv var skadad i armen.

  När ambulansen kom till platsen var Trish och Kevin döda, skjutna i bröstet. Pappa Kenth var svårt skadad, men vid liv. Bart hade en skottskada i armen.

  Bart berättade att skytten bar skidmask och hade normal kroppsbyggnad.

  Polisen trodde först att mördaren var en inbrottstjuv som fått panik men inget pekade på att det handlade om ett inbrott. Mordvapnet som använts var Kevins pistol. Den hade han inlåst i ett vapenskåp på ovanvåningen. Blå färg från ett verktyg hittades på brytmärkena. Polisen hittade även en glömd handske i huset

  Utredarna drog snabbt slutsatsen att det var någon som kände familjen och hittade i huset. Att skytten bara avfyrat fyra skott visade att denne haft full koll på var familjemedlemmarna skulle befinna sig när han eller hon skred till verket.

  Fallet troddes snabbt få sin lösning när ett inbrott inträffade en bit därifrån samma natt. Polisen fick upp spår på förövaren. Denne begick dock självmord innan polisen hann gripa honom.

  Men hjälp av polishundar som känner igen dofter lät de jämföra lukten från mannen som begått självmord och de lukter som fanns på handsken i huset. Det blev dock ingen igenkänning och skjutningen förblev ett mysterium.

  När nyheten om mordet nådde media ringde lokalreportern Eric Hanson till Sam Houston State University för att höra vilken nivå på examen som Bart Whitaker hade uppnått. Svaret blev förbluffande. Det fanns ingen student där som hette Bart Whitaker!

  Sanningen var att Bart Whitaker lurat sina föräldrar att han gått på universitetet och därigenom hade de gett honom pengar till studierna. Pappa Kenth drev en framgångsrik byggfirma och ekonomiska resurser saknades inte.

  Att det var familjens pengar som låg bakom hela mordkomplotten skulle snart visa sig.

  En vän till Bart, Adam Hip, kontaktade polisen och berättade att Bart två år tidigare försökt få honom att mörda de tre familjemedlemmarna. Motivet var familjens förmögenhet på 1,5 miljon dollar som Bart ville komma över omgående – och utan att behöva dela med sin lillebror.

  Hip hade fått en skiss på insidan av huset av Bart där han också pekat ut positionerna familjemedlemmarna brukade ha när de kom hem. Skissen stämde på pricken med hur mordscenen sett ut.

  Märkligt var att mordplanerna faktiskt nått föräldrarna två år tidigare. Men de trodde det var så osannolikt att de avfärdade det som en dåligt skämt, eller ett rejält missförstånd att deras egen son skulle döda dem.

  Inte ens nu trodde pappa Kenth att hans egen son låg bakom mordet på hans fru och son.

  Polisen fortsatte gräva i Barts umgängeskrets och fann att hans närmsta vänner var Chris Brashear och Steven Champagne. Nu riktade utredningen in sig på dessa båda som nekade till inblandning och utan protester lämnade dna-prov. Polisen bad dem även lämna ett doftprov för att hundarna skulle kunna jämföra med handsken som lämnats på platsen.

  Polisen fick ingen träff på dna-proverna. Doftprovet gav däremot träff på Chris Brashear. Men som rättsligt bevis var det otillräckligt för ett gripande och polisen släppte de båda men fortsatte spaningen med bland annat telefonavlyssning och förhör av vänner till de båda misstänkta. Polisen ville att panik skulle sprida sig hos de båda när vännerna berättade om förhören.

  Efter ett och ett halvt år gav det resultat när Steven Champagne bröt ihop och berättade. Bart hade först frågat honom om han ville mörda föräldrarna men han hade nekat. När frågan istället gick till Chris Brashear och han sa ja, kände sig Steven redan involverad, samtidigt som han ville vara inblandad så lite som möjligt. Han berättade att det var han som kört bilen och att de efter morden kastat bevismaterial i en sjö en bit därifrån.

  Där hittade polisens dykare en väska med en skruvmejsel, en vattenflaska och patronhylsor. Teknisk analys kunde fastslå att skruvmejseln hade samma blå färg som brytmärkena på vapenskåpet och vattenflaskan hade dna från Chris Brashear.

  Under tiden hade Bart Whitaker flytt till Mexiko men kunde senare gripas av polis och åtalas för dubbelmord tillsammans med Brashear och Champagne.

  Chris Brashear dömdes till livstids fängelse. Steven Champagnes vittnesmål innebar att han kom undan med 15 år.

  Bart Whitaker, som iscensatt alltihopa, dömdes till dödsstraff. Den 22 februari i år skulle han avrättas klockan 18.00 på kvällen. Men bara 45 minuter innan utsatt tid benådades han av Texas guvernör Greg Abbott och straffet omvandlades till livstids fängelse, utan möjlighet att överklaga.

  – Jag är tacksam för guvernörens beslut. Inte för min egen del, utan för min pappas, sa Bart Whitaker efteråt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!