Dammsug för hjärtats skull!

Städa, plocka undan, torka golv och putsa fönster. Städning gör inte bara hemmet rent utan kan också göra underverk för din hjärthälsa, enligt ny forskning.

Ägnar du minst en halvtimme om dagen hushållssysslor? Grattis – då gör du verkligen ditt hjärta en tjänst. Enligt en studie genomförd av bland andra fysioterapeuten Ing-Mari Dohrn på Karolinska Institutet, minskar nämligen risken att dö i hjärt- kärlsjukdom med hela 24 procent om man byter ut 30 minuters stillasittande mot denna typ av lågintensiv vardagsmotion varje dag.

– All rörelse räknas, så bara att man reser sig upp från soffan och är vardagsaktiv 10 minuter mer per dag ger hälsovinster, men ju mer desto bättre, säger Ing-Mari.

Framför allt är det hushållssysslor som innebär att man rör på sig, tar några steg, eller arbetar lite mer med armarna som ger positiva effekter på hjärthälsan, berättar hon.

– Som att städa och plocka undan, dammsuga, skura golv, handla och laga mat, putsa fönster, jobba i trädgården.

Dammsug för hjärtats skull!
Ing-Marie Dohrn

Det mest banbrytande med forskningen är att man denna gång har använt sig av en rörelsemätare som helt objektivt registrerade hur aktiva deltagarna i studien var, berättar Ing-Mari.

– Vi behövde inte förlita oss på självrapporterade data. Det innebar att vi kunde mäta den här typen av rörelser, det vill säga fysisk aktivitet på låg intensitet som annars är svår att själv uppskatta och rapportera. Man kommer inte ihåg hur mycket vardagsrörelser man gör under en dag, säger Ing-Mari.

Dessutom är den här studien en av de första som har kunnat följa deltagarna i så mycket som 15 år, vilket är fler år än någon annan studie, berättar hon.

Men den som trodde att rekommendationen att man bör få upp pulsen 20-30 minuter varje dag kommer att ändras med anledning av den nya forskningen, lär bli besviken.

– Fortfarande gäller att man i hälsofrämjande syfte ska försöka få ihop 150 minuter i veckan av fysisk aktivitet som gör att man får upp pulsen lite, till exempel genom en rask promenad, cykling eller någon annan form av motion. Tränar man hårdare så att man blir svettig och andfådd så räcker det med 75 min per vecka.

Annons
Scroll to Top